Přestáváme se bát rakoviny, věřil zakladatel dětské onkologie Josef Koutecký. V pondělí by oslavil 90. narozeniny

31. srpen 2020

Když Josef Koutecký v šedesátých letech v Československu zakládal dětskou onkologii, dívali se na něj lidé jako na blázna. Ze sta dětí s rakovinou jich tehdy zemřelo sedmadevadesát, zdálo se tedy, že nastupuje marný boj. „Ale i v tom nejuhašenějším ohništi vždy zbývá jiskra,” vzpomínal v květnu 2017 nestor dětské onkologie. Zemřel 5. 7. 2019 ve věku 88 let.

Medicína ušla za posledních několik desetiletí dlouhou cestu. Snad každý zná někoho, kdo prodělal rakovinu, a nejenže přežil, ale žije i nadále plnohodnotný život. „Strach z mýtu, který provázel zhoubná onemocnění po tisíciletí, už opadává,” popisoval Lucii Josef Koutecký.

V oblasti dětské onkologie jsou pokroky, které medicína udělala, nepřehlédnutelné. Zatímco v 60. letech ze 100 dětí, které onemocněly rakovinou, 97 zemřelo, dnes se jich naopak 90 zachrání. A Josef Koutecký na tom měl velkou zásluhu. Byl to právě on, kdo u nás v 60. letech dětskou onkologii zakládal.

Čtěte také

Bílý plášť nosil více než šedesát let. Ze situací, které během nich zažil, takřka běhá mráz po zádech.

„Léčil jsem čtyřletého chlapečka se zhoubným nádorem nervové tkáně. Maminka za ním chodila den co den, a jednoho dne jsem byl u toho, když ji dítě proklínalo. Nedávalo vinu nám, ale rodičům. Matka tak odcházela s pocitem, že ji dítě proklíná a že už ráno možná nebude živé…” vzpomínal lékař.

Mohlo se zdát, že v porovnání s tím, co celý život zažíval v práci, bude vše ostatní považovat za vyslovené malichernosti. Josef Koutecký to však měl jinak. „I dnes se rozčiluji nad politikou. Zastávám názor, že dokud se divím, je to se mnou ještě dobré,” smál se ve studiu Radiožurnálu.

Josef Koutecký se narodil v roce 1930 v Praze. Na léčbu dětských nádorů se specializoval od roku 1964. Poslechněte si rozhovor celý ze záznamu.

autoři: Lucie Výborná , als
Spustit audio

Související