Přestává fungovat trasování, jde o zlomový bod. eRouška se měla zavést dávno, míní virolog Hirsch

22. září 2020

Ministrem zdravotnictví se stal epidemiolog Roman Prymula, podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je třeba krizové řízení. „Mírně mě to překvapilo, na druhé straně je jasné, že je asi třeba změnit výhybku a nastolit konzistentní přístup k řešení epidemie,“ komentuje na Plusu výměnu ministrů virolog Ivan Hirsch.

„Je rozdíl, jestli je ministrem zdravotnictví právník, anebo lékař s epidemiologickou erudicí. A hlavně to bude krizový manažer, protože to je teď zapotřebí,“ dodává člen Učené společnosti.

Čtěte také

Vedení této organizace kritizovalo vládu za chaotické přijímání pandemických opatření. Podle Hirsche byl problém v systému: „Vládní strategie je chránit rizikové skupiny občanů a zabránit kolapsu veřejného zdravotnictví. To se snadno řekne, ale je to protichůdné dilema.“

A vysvětluje: „To první znamená, že se musí chránit každý lidský život, a to druhé, že se musí chránit společnost. A nejjednodušší způsob, jak chránit každého, je uzavřít společnost. A to samozřejmě není možné, protože by to mělo velmi negativní důsledky téměř pro každého. Je to propletenec a musí se citlivě vážit, co povolit a co nepovolit.“

Rouška je jednoznačně pozitivní prostředek, ale není stoprocentní. Jako bezpečnostní pásy v autech – jistou ochranu poskytují.
Ivan Hirsch

Nechali jsme se ukolébat

Vláda podle Hirsche chybovala hlavně v tom, že vydávala nekonzistentní výroky.

„Po první vlně – nebyla to pořádná vlna, ale náběh epidemie – jsme dostali dojem, že tady žádná epidemie není. Říkalo se, že kvůli chřipce také nezavíráme bary. Nechali jsme se ukolébat tou příznivou situací, že jsme byli mezi premianty,“ míní virolog a poukazuje na případ Izraele, který se s epidemií zprvu vyrovnával velmi dobře, později ale vláda opatření rozvolnila a nyní, po zhoršení situace, opět společnost omezuje.

Na rozdíl od onemocnění SARS, které se v roce 2004 podařilo zastavit, nemá řada lidí infikovaných novým koronavirem žádné příznaky. Podle virologa ovšem neexistují důkazy o tom, že by virus zeslábl.

Čtěte také

„Mutuje mnohem méně než chřipka. Nemocnost je teď nižší, ale vykládal bych si to tak, že citlivé skupiny obyvatelstva jsou mnohem opatrnější a brání se,“ míní Hirsch.

„Teď se dostáváme do zlomového bodu, kdy přestává fungovat trasování kontaktů a my musíme přejít na jiné formy trasování,“ říká virolog s tím, že je z toho zklamaný, protože na trasování jako součást boje s epidemií sázel. 

„eRouška je zaváděna, ale nepracuje na 100 procent. A čím je případů více, tím je to obtížnější. V Jižní Koreji elektronické trasování zvládli velmi dobře, ale už na začátku epidemie. To je jednodušší,“ upozorňuje Hirsch.

A zdůrazňuje, že je nutné zavést elektronické trasování. „To je jedna z těch věcí, které bych kritizoval za to, že se to nezavádělo dostatečně rychle v době, kdy to vypadalo, že vlastně o nic nejde. A kdy to mělo větší smysl než teď,“ dodává virolog Ivan Hirsch.

Jaké další chyby jsme v boji s pandemií udělali? Poslechněte si celý rozhovor v záznamu Interview Plus.

autoři: Veronika Sedláčková , Michael Erhart

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.