Přes pět set eur měsíčně a možnost pracovat. Finsko testuje všeobecný základní příjem

27. říjen 2017

Finsko je jednou z prvních zemí, kde se testuje takzvaný všeobecný základní příjem. Je to sociální systém, který by zaručil každému obyvateli částku, která pokryje jeho základní potřeby. Podle zastánců by takový systém pomohl snížit byrokracii, zvýšit sociální bezpečnost a umožnit seberealizaci obyvatel. Odpůrci ale namítají, že je to příliš drahé a těžko proveditelné.

Jsem na kraji městečka Jurva, které leží přibližně 400 kilometrů severně od finského hlavního města, Helsinek. Kolem mě je několik typických severských červených domů, do centra je to ještě několik kilometrů autem přes hustý les.


Experiment se základním příjmem tady ve Finsku odstartoval na začátku roku 2017. Je to iniciativa současné finské vlády. Miska Simanainen

U jednoho z domů mě už vítá sympatický muž s nápadným cylindrem na hlavě a obrovským křížencem Huskyho a vlka. Skrz dvorek s ovcemi mě vede do menší budovy naproti domu plné náčiní na práci se dřevem a obrazů.

„Jmenuji se Juha Jarvinen a tohle je moje dílna. Spolu s mým přítelem tady vytváříme různé typy umění. Tahle místnost je uzpůsobená pro práci se dřevem a tady vyrábím i tyhle bubny,“ říká Juha a ukazuje mi jeden ze svých výtvorů.

„Nejsem v hraní moc dobrý, ale jednou bych se to chtěl naučit,“ směje se, když zkouší hrát na bubny. „Lidi si obvykle myslí, že je těžké něco takového vyrobit, ale myslím, že to dokáže každý, chce to jen trochu praxe v práci se dřevem,“ dodává vesele.

Zdokonalení systému

Juha Jarvinen teď už může zase pracovat. Má svoji živnost i velké plány do budoucna. Ještě nedávno tomu tak ale nebylo. Byl na podpoře a dočasné pracovní nabídky nemohl brát. Život mu změnil až program základního příjmu finského úřadu pro sociální zabezpečení KELA.

Abychom se o programu dozvěděli víc, musíme se vrátit zpět do Helsinek, kde úřad sídlí. Tam jsem se sešel s Miskou Simanainenem, který u zrodu projektu základního příjmu ve Finsku stál.

Juha Jarvinen a jeho pes

„Experiment se základním příjmem tady ve Finsku odstartoval na začátku roku 2017. Je to iniciativa současné finské vlády, která začala už v roce 2015. Vláda má snahu o zavedení nepodmíněného příjmu zanesenou i ve svém programu,” vysvětluje.

„Stojí za tím dvě hlavní motivace. Ta první je vyzkoušet systém sociálního zabezpečení, který by mohl snížit nezaměstnanost. Druhou motivací je snaha o celkové zdokonalení současného systému. Vláda podobným způsobem testuje i další modely, které se týkají jiných oblastí, například výuky,“ říká Simanainen.

560 eur a práce

Samotnému začátku pilotního projektu předcházel výzkum. Skupina měla za úkol seznámit se s různými modely základního příjmu, které připadaly v úvahu pro aplikaci v reálném prostředí. Výsledná studie byla hotová na začátku léta a vláda na jejím základě později souhlasila se spuštěním projektu na vybraném vzorku jednoho tisíce lidí.

Současný projekt nepracuje se skutečně nepodmíněným základním příjmem. Vztahuje se totiž pouze na nezaměstnané lidi.

Juha Jarvinen

„Myšlenka je taková, že vybraní lidé dostanou vedle současného systému zabezpečení i ničím nepodmíněný příspěvek. Ten činí 560 eur každý měsíc. Odvíjí se od toho ovšem i výše případných dalších příspěvků sociální podpory účastníků. Jde tedy jen o změnu systému. Neznamená to, že by se o danou částku zvýšil měsíční příjem nezaměstnaného účastníka programu,” podotýká Simanainen, podle kterého není smyslem projektu bojovat proti chudobě, ale hlavně pozitivně motivovat k práci lidi, kteří by jinak žili dál na podpoře.

Významným přínosem toho, že je dávka nepodmíněná, je totiž i to, že účastníci projektu můžou pracovat.

Volní lidé a vyvinutá společnost

S příchodem velkým firem jako IKEA ze sousedního Švédska a nástupem automatizace ale podle sedmatřicetiletého Jarvinena práce jen a jen ubývá. Sehnat stálé místo je prý těžké a nárazová práce se většinou nevyplatí, protože kvůli ní mizí šance na podporu.

Projekt základního příjmu muže podle jeho vlastních slov osvobodil. Program byl určený jen pro omezenou skupinu tisíce lidí, které vybíral finský úřad sociálního zabezpečení KELA. Nikdo tak dopředu nevěděl, jestli ho vyberou nebo ne.


Díky základnímu příjmu se lidi můžou cítit volní. Myslím, že většina z nich to využije chytře, že se díky tomu začne naše společnost vyvíjet. Juha Jarvinen

„Pamatuji si ten den, kdy jsem se to dozvěděl. Bylo to po Vánocích. Když jsem ten dopis otevřel a zjistil, že mě vybrali, byl jsem neuvěřitelně šťastný,” usmívá se.

„Chci se věnovat hlavně natáčení videí. Myslím, že ve Finsku chybí velkému množství malých společností online marketing. Dělám teď tedy všechno pro to, abych si vydělal dost peněz na kamery a další vybavení,“ sní Juha a ukazuje mi na notebooku několik videí.

„Díky základnímu příjmu se lidi můžou cítit volní. Myslím, že většina z nich to využije chytře, že se díky tomu začne naše společnost vyvíjet,“ uzavírá Juha Jarvinen.

autor:
Spustit audio