Přes 70 muslimů nesmí pracovat v citlivých zónách letiště v Paříži

2. listopad 2006
Zprávy

Přes 70 muslimských zaměstnanců pařížského letiště Roissy-Charles de Gaulle nesmí pracovat v bezpečnostních zónách letiště. Kvůli kontaktům se skupinami, které by mohly mít blízko k islámským radikálům, údajně představují bezpečnostní riziko.

Tento zákaz je výsledkem bezpečnostních prověrek personálu, které začaly úřady provádět poté, co se zjistilo, že na letišti pracují muslimové mající přímé kontakty s Al-Káidou a radikálními skupinami z pařížských předměstí. Velkou pozornost také vzbudily zprávy o tom, že muslimové mají přímo v prostorách letiště své modlitebny.

Mnozí muslimové pracující na letišti navštívili výcvikové tábory teroristů v Afghánistánu a Pákistánu a díky svým prověrkám se mohou pohybovat v citlivých zónách letiště. Mnozí také mají oprávnění manipulovat se zavazadly.

Muslimové tvoří asi pětinu z 80.000 zaměstnanců letiště a vzhledem k jejich počtu je prakticky nemožné zaručit, že mezi nimi nejsou i spolupracovníci Al-Káidy. Správa letiště však usiluje alespoň o to, aby se tito lidé nedostali do přímého kontaktu se zavazadly či samotnými letadly.

autoři: jšm , mta
Spustit audio