Přepóluje se Země? Severní magnetický pól uhání směrem k Sibiři, upozorňují experti

10. srpen 2019

Tajemství magnetů odhalil ve 13. století francouzský učenec Pierre de Maricourt. A později vědci zjistili, že na jednom takovém magnetu všichni žijeme. Magnetem je totiž samotná Země. 

Principu magnetů dnes využívá třeba moderní medicína. „V současné době existují úplně miniaturní nanočástice, které fungují jako malé permanentní magnety,“ popisuje docent Eduard Petrovský z Geofyzikálního ústavu Akademie věd.

„Táhnou se organickou hmotou, na kterou se navážou aktivní látky, monoklonální protilátky a podobně. Tyto částice lze pomocí magnetického pole nasměrovat dejme tomu k nádorovým buňkám, kde aktivní látka působí. A pak je lze z krevního řečiště zase magnetickým polem odseparovat.“ 

Severní a jižní pól

Tajemství magnetů odhalil ve 13. století francouzský učenec Pierre de Maricourt, jinak také Petrus Peregrinus. „V rámci křížových výprav měl za úkol vytvářet stroje, které měly napomáhat k dobývání hradeb. Vrhače, katapulty a podobně. Při této činnosti dostal nápad – vytvořit mechanismus na principu rotujícího permanentního magnetu, který by otáčel kolem. Ten popsal v dopise svému příteli. Kromě jiného napsal, že permanentní magnet má dva póly – severní a jižní.“ 

Vědci dnes díky tomu vědí, že z jednoho pólu siločáry vystupují a na druhé straně do druhého pólu vstupují. Později se zjistilo, že střelky na kompasech neovlivňují magnetické hory někde v Arktidě nebo snad vesmír, ale že sama Země je jeden velký magnet a má svůj severní i jižní magnetický pól. 

Obr. 3: Země jako velký magnet. Šipky znázorňují směr magnetického pole, N - severní pól zemského dipólu, S - jižní pól (Chadima 2012).

Ty ale na rozdíl od geografických pólů Země mění svou polohu. Magnetické pole Země totiž vytváří pohyb rozžhaveného železa a niklu ve vnějším jádru planety, vysvětluje v rozhovoru pro americkou rozhlasovou stanici NPR Alexandra Witzeová z časopisu Nature.

„Po staletí víme, že severní magnetický pól se pohybuje kolem kanadské Arktidy. Teď míří víc na sever ke geografickému severnímu pólu. Novinka je, že se pohybuje velmi rychle a nepředvídatelně. Vědecké modely, které využíváme k navigaci, s magnetickým pólem nedokážou udržet krok.“ 

Přepóluje se planeta?

Čtěte také

Severní magnetický pól uhání směrem k Sibiři. A to tak rychle, že se vědci bojí přepólování planety, ke kterému už nedošlo 780 tisíc let, podotýká docent Eduard Petrovský, někdejší prezident Mezinárodní asociace pro geomagnetismus. „Je možné, že jsme na počátku takového procesu inverze,“ varuje.

A důsledky? „Kompasy by byly zmatené, stěhovaví ptáci by byli zmatení, mohli bychom třeba nad Prahou a nad Berounem vidět polární záři a podobně. Nicméně tenhle proces trvá až několik tisíc let,“ dodává Eduard Petrovský.

Zda k přepólování planety nakonec dojde, ukážou až příští staletí. Zrychlený pohyb severního magnetického pólu tak zatím dělá starosti jen pracovníkům světových letišť. Jejich ranveje jsou totiž pojmenované podle úhlové odchylky magnetického pólu od geografického severu. A protože magnetický pól je neposedný, musejí velká čísla na ranvejích častěji přemalovávat.

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio