Přepis speciálu Martina Veselovského na téma životní prostředí

Zdravím vás ze studia S1 na pražských Vinohradech. Začíná další tematický speciál Radiožurnálu před předčasnými volbami do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, dnes na téma životní prostředí České republiky a také na téma plánů politických stran a hnutí na to, jak ho po volbách ovlivňovat. Čeká vás 85 minut debaty, jejímž účelem je, abyste příští týden, až se otevřou volební místnosti, měli více jasno, koho volit. U mikrofonu je Martin Veselovský.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNo, a dnešními účastníky jsou Tomáš Podivínský, lídr kandidátky KDUČSL v Moravskoslezském kraji a také ministr životního prostředí v demisi. Dobré odpoledne.

Tomáš PODIVÍNSKÝ, lídr kandidátky KDUČSL v Moravskoslezském kraji, ministr životního prostředí v demisiPříjemné odpoledne.

Čtěte také

Martin VESELOVSKÝ, moderátorVedle něho sedí Pavel Kováčik, lídr Komunistické strany Čech a Moravy v kraji Vysočina. Dobré odpoledne i vám.

Pavel KOVÁČIK, lídr KSČM v kraji VysočinaHezké odpoledne vám i posluchačům.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJeště vedle sedí Vladimír Špidla, stínový ministr životního prostředí za Českou stranu sociálně demokratickou. Dobré odpoledne, pane Špidlo.

Vladimír ŠPIDLA, stínový ministr životního prostředí za ČSSDDobré odpoledne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTomáš Tesař tady zastupuje TOP 09, je číslo 9 na kandidátce této politické strany v Ústeckém kraji. Dobré odpoledne.

Tomáš TESAŘ, číslo 9 na kandidátce TOP 09 v Ústeckém krajiDobré odpoledne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJe tady také Miloš Kužvart, lídr jihočeské kandidátky Strany Práv Občanů ZEMANOVCI coby nestraník. Dobré odpoledne.

Miloš KUŽVART, nestraník, lídr jihočeské kandidátky SPOZZdravím posluchače.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorMartin Frélich zastupuje Občanskou demokratickou stranu, je aktuálně číslo 22 na pražské kandidátce. Dobré odpoledne.

Martin FRÉLICH, číslo 22 na kandidátce ODS v PrazeI vám dobré odpoledne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA konečně za hnutí ANO je tu číslo 17 na pražské kandidátce tohoto hnutí Romana Bocková. Dobré odpoledne.

Romana BOCKOVÁ, číslo 17 na pražské kandidátce hnutí ANODobré odpoledne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTaková je tedy dnešní sestava předvolebního Speciálu Radiožurnálu na téma životní prostředí. Asi se dá říct, že životní prostředí je u nás celkově lepší, než dříve, bohužel, jak připomíná kolegyně Lucie Husárová, některé slabiny trvají.

Lucie HUSÁROVÁStav ovzduší v Moravskoslezském kraji je nadále špatný, a to navzdory tomu, že emise klesají a stav životního prostředí se v Česku obecně zlepšuje. Podle nezávislých ekologických organizací může za znečištěné ovzduší v aglomeraci Ostrava Karviná Třinec chybná politika posledních vlád, které nedokázaly přimět největší průmyslové znečišťovatele k investicím co nových čistších technologií. V některých částech republiky trpí obyvatelé kvůli husté dopravě zdraví nebezpečným hlukem a zvýšenou prašností. Podle zprávy ministerstva životního prostředí zhruba desetinu lidí v českých velkoměstech zatěžuje hluk přesahující hygienické limity. Česko si obecně nedokáže poradit s nadměrnou kamionovou dopravou. Česká republika ale v poslední době například dokázala snížit spotřebu vody pro energetické účely a omezit celkové množství vypouštěných odpadních vod. Podařilo se také zvýšit plochu trvalých travních porostů a snížit výměru intenzivně obhospodařované zemědělské půdy, poklesla produkce nebezpečných odpadů a přes 70 % obalových odpadů bylo využito k recyklaci.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo byla Lucie Husárová a pokud chcete v dnešní předvolební debatě klást i vy posluchači své dotazy, máte možnost buď na facebookovém profilu Radiožurnálu nebo na Twitteru s hashtagem Volby 2013 a také v diskusi pod videopřenosem na webu Radiožurnálu. Začněme citací z volebního programu Strany Práv Občanů ZEMANOVCI, obracím se na Miloše Kužvarta, který tady tuto stranu zastupuje. V tom programu se, pane Kužvarte, vyskytuje jedna zajímavá věta, cituji: "Oproti současnému utajování informací o skutečném stavu životního prostředí a velmi umném omezování účasti občanů na rozhodování, budeme plně prosazovat účast veřejnosti na rozhodování o ochraně životního prostředí." Jaké informace jsou podle vašeho názoru dnes ohledně životního prostředí utajovány?

Miloš KUŽVART, nestraník, lídr jihočeské kandidátky SPOZJsou to informace, které jsou generovány zčásti podniky, které jsou částečně v majetku státu a dochází k tomu, že i když máme zákon o přístupu k informacím o životním prostředí i máme zákon o svobodném přístupu k informacím obecně, tak řada informací dosažitelná není, takže ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA můžete být o něco konkrétnější, který ten podnik zatajuje, respektive nedává ven informace, které by měl dávat?

Miloš KUŽVART, nestraník, lídr jihočeské kandidátky SPOZTo byla dlouhá řada, výčet informací ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNo, nemusíte říkat dlouhou řadu, stačí říct jeden ten podnik.

Miloš KUŽVART, nestraník, lídr jihočeské kandidátky SPOZProsím vás, nejsem tady proto, aby čelil za měsíc soudním žalobám, jsem tady proto, abych vysvětlil ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPane Kužvarte, vy jste tady zejména proto, abyste vysvětloval to, co máte napsáno ve svém volebním programu, a já jsem to ocitoval a chtěl bych jako v zastoupení voličů, kteří vás poslouchají, vědět, proč to tam máte napsáno, na co narážíte?

Miloš KUŽVART, nestraník, lídr jihočeské kandidátky SPOZZ jednoduchého důvodu, ty podniky často se odkazují na obchodní tajemství, výrobní tajemství, že nemohou ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA které podniky?

Miloš KUŽVART, nestraník, lídr jihočeské kandidátky SPOZJe to celá řada podniků, pochopitelně nebudu se vystavovat, znovu říkám, hrozně žalob.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPane Kužvarte, já jsem celkem ochoten tu větu opakovat ještě několikrát, a znovu opakuji stojí ve vašem volebním programu, je to věta, skrze kterou chcete přesvědčit voliče, aby vaši stranu volili, tak které podniky se státní účastí utajují informace?

Miloš KUŽVART, nestraník, lídr jihočeské kandidátky SPOZNemá smysl se tady neustále točit okolo jedné záležitosti, která by pochopitelně vedla k tomu, že bych plýtval svůj čas na ty zmíněné soudní řízení.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJinými slovy, tuto pasáž volebního programu nechcete vysvětlit?

Miloš KUŽVART, nestraník, lídr jihočeské kandidátky SPOZNikoliv nechci vysvětlit, jde o to, že tady máme celou řadu nástrojů, jak se domoci pro občany informací o životním prostředí a pochopitelně tady musí začít fungovat stát, který například v tom minulém období řadu informací zlikvidoval už tím způsobem, že Český hydrometeorologický ústav nemůže mít takovou síť stanic, jako měl třeba před 10, 12 lety, nesleduje tolik škodlivin jako před těmi 10, 12 lety z důvodu úspor ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTakže Český hydrometeorologický ústav je jedním z těch ústavů, které zatajují informace?

Miloš KUŽVART, nestraník, lídr jihočeské kandidátky SPOZTeď jste přesně si naběhl, jde o to, že z důvodu úspor peněz, že nejsou peníze, Český hydrometeorologický ústav nikoliv jako nějaká firma, nemá možnost generovat informace pro rozhodování občanů, starostů, hejtmanů. Čili tudy cesta nevede. Občan má právo na informace, které jsou generovány, ať už těmi státními ústavy, anebo jsou přístupné od těch jednotlivých soukromých nebo polostátních firem.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorŘíká Miloš Kužvart za Stranu Práv Občanů. Za KDUČSL je tu Tomáš Podivínský, který shodou okolností je také současným ministrem životního prostředí. Rozumíte, o kterých podnicích pan Kužvart mluví?

Tomáš PODIVÍNSKÝ, lídr kandidátky KDUČSL v Moravskoslezském kraji, ministr životního prostředí v demisiNerozumím ani, o kterých podnicích, pardon, pan Kužvart mluví, ani nerozumím o tom, že by Český hydrometeorologický ústav neměl dostatek stanic, je to přesně naopak. Například v Moravskoslezském kraji jsme prováděli výzkumnou studii společně hydrometeorologický ústav s Vysokou školou báňskou a s americkými kolegy, ta studie se vyhodnocuje a týká se právě přenosu imisí z Polska, toho přeshraničního přenosu a vlivu imisní situace v jednotlivých ročních obdobích v Moravskoslezském kraji, čili se dělají projekty i navíc, nejen ty standardní, které se dosud dělaly.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak říká Tomáš Podivínský, shodou okolností tady sedí i Tomáš Tesař za TOP 09, který je v současné době náměstkem ministrem životního prostředí a také Martin Frélich za Občanskou demokratickou stranu, který, tuším, ještě před kolika 14 dny byl také náměstkem ministra životního prostředí. Je vám dvěma, pánové, pane Tesaři, jasno, o čem se mluví ve volebním programu Strany Práv Občanů ZEMANOVCI?

Tomáš TESAŘ, číslo 9 na kandidátce TOP 09 v Ústeckém krajiJá se přiznám, že neznám ten program.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJá jsem to citoval.

Tomáš TESAŘ, číslo 9 na kandidátce TOP 09 v Ústeckém krajiTeďka tu citaci, kterou jste tady přečetl, tak příliš tomu také nerozumím. Já vím, že máme poměrně masivní zdroje dat, které sbírá Český statistický úřad, máme tady povinnost jednotlivých podniků ze zákona sdělovat skutečnosti a přiznám se, že nevím teďka, o jakých skutečnostech tady mluví pan kolega s tím, že je nemožné se k nim dostat. Máme právní řád, který dokonce ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorExistuje nějaký takový podnik podle vašeho názoru se státní účastí, který by řekněme kladl nějaké překážky k tomu, aby se občané mohli dostat k informacím o životním prostředí,

Tomáš TESAŘ, číslo 9 na kandidátce TOP 09 v Ústeckém krajiJá explicitně nevím o žádném takovém, nemohu vyloučit, že někde někdo poslal nějaký dopis a nějaký jiný mu odpověděl, že mu to nedá. Všichni známe tu standardní situaci, kdy i komerční sféra se odvolává na obchodní tajemství, když obchoduje se státem, ale v principu nerozumím tomuto odkazu a nevidím to jako někde hlavní těžiště hlavně z hlediska teda ochrany životního prostředí, respektive, respektive ovzduší v České republice.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPosuňme se, prosím, k tématu Národního parku Šumava, protože na tom se asi dá demonstrovat značně přístup jednotlivých politických stran a hnutí, minimálně ten, který by chtěli praktikovat v tom příštím volebním období k ochraně životního prostředí. Ještě jednu citace z vašeho volebního programu, pane Kužvarte, tedy z volebního programu Strany Práv Občanů ZEMANOVCI. "Šumavský národní park se díky ochráncům lýkožrouta smrkového stává mrtvou krajinou." Zajímá mě, pane Kužvarte, kdo jsou ochránci lýkožrouta?

Miloš KUŽVART, nestraník, lídr jihočeské kandidátky SPOZOchránci lýkožrouta, naštěstí už můžeme mluvit v minulém čase z hlediska jejich možností ovlivňovat chod státní správy, jsou bývalé vedení šumavského národního parku a bývalí ministři ať už za KDUČSL či za Stranu zelených.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorByl to i ministr Tomáš Chalupa za ODS?

Miloš KUŽVART, nestraník, lídr jihočeské kandidátky SPOZNikoliv, s tím jsme měli naprosto shodný názor, to znamená, že do stejnověké geneticky nebo /nesrozumitelné/ smrkové monokultury se nemůže aplikovat přístup ochranářský jako někde v Amazonii. To znamená, že lýkožrout se tam chová naprosto atypicky a dneska výsledek je jednoduchý 20 tisíc hektarů lesa na Šumavě, polovina lesů šumavského národního parku je mrtvá nastojato.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorMiloš Kužvart. Teď se obracím na Tomáše Podivínského za KDUČSL, citoval také lidoveckého ministra za KDUČSL. Cítíte se za to být nějak zodpovědný?

Tomáš PODIVÍNSKÝ, lídr kandidátky KDUČSL v Moravskoslezském kraji, ministr životního prostředí v demisiJá osobně určitě ne. Myslím, že to největší, to největší gró toho uschlého lesa, těch 13 kilometrů uschlého lesa má na svědomí, to musíme tady říct otevřeně, ministr za Stranu zelených, který byl na našem resortu, a je to skutečně tristní pohled na tu krajinu totálně zničenou, ale není to jenom o tom, že se nezasahovalo proti kůrovci, ale jsou tam další, další věci, kdy jeden strom, který je napadený lýkožroutem se loupe za 2 tisíce korun na stojato a potom se po 2 letech až uschne za další 2,5 tisíce korun uprostřed v 5 metrech uřeže, rozřeže se ten řez, jako aby vypadal, že se přírodně zlomil, a tímto způsobem se vyhodí téměř 5 tisíc korun za nic, aniž by ten strom, ta dřevní hmota mohla jakkoliv ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPardon, pane ministře, to, co popisujete, za to může kdo? Za to může vedení národního parku?

Tomáš PODIVÍNSKÝ, lídr kandidátky KDUČSL v Moravskoslezském kraji, ministr životního prostředí v demisiNe, za to může bývalé vedení ministerstva životního prostředí za zeleného pana ministra.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak to říká Tomáš Podivínský. Je tu také Romana Bocková za hnutí ANO a je tady také první dotaz od Jana Dreslera, který se ptá: "Můžou nám politici zachovat Šumavu jako národní park vyjádřeno kategorií nebo typem jako je Bavorský les na druhé straně hranice? Považují neporušenou přírodu za hodnotu pro současné i budoucí generaci, nebo za překážku rozvoje podnikání?" Odpovídá Romana Bocková.

Romana BOCKOVÁ, číslo 17 na pražské kandidátce hnutí ANOTak hnutí ANO má tady v tom takový rozumný přístup spíš, to znamená, že se snaží, aby došlo k nějako rovnováze mezi ochranou přírody a oprávněnými zájmy dotčených obcí. To znamená spíš ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJak to vypadá, že se snažíte o rovnováhu? To vypadá, že všichni před vámi se taky snažili o rovnováhu?

Romana BOCKOVÁ, číslo 17 na pražské kandidátce hnutí ANOJá si nemyslím, že se snažili o rovnováhu. Já si myslím, že se snažili o zničení toho národního parku.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorVšichni před rokem 2013 se snažili o zničení?

Romana BOCKOVÁ, číslo 17 na pražské kandidátce hnutí ANOJá bych řekla, že se to trošku zlepšilo, kde přece jenom se ta úmrtnost snížila výrazně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorStromů.

Romana BOCKOVÁ, číslo 17 na pražské kandidátce hnutí ANOTěch stromů. A těch vlastně lokalit malejch, vlastně snížily se ty lokality, kde ten kůrovec se vyskytuje.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNo, zkuste mi tedy říct úplně konkrétně, abyste odpověděla Janu Dreslerovi, jestli můžete jako možná budoucí politik zachovat Šumavu jako národní park něco jako je Bavorský les?

Romana BOCKOVÁ, číslo 17 na pražské kandidátce hnutí ANONo, tak myslím si, že všichni by chtěli, aby vypadala Šumava jako Bavorský les, ale bohužel u nás to nelze.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA proč to u nás nelze.

Romana BOCKOVÁ, číslo 17 na pražské kandidátce hnutí ANOProtože už je to natolik zničený, že si myslím, že už se z toho nedostaneme, že už ta Šumava je natolik zničená, že ten cíl moc vysoký.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak to je odpověď Romany Bockové za hnutí ANO. Vladimír Špidla tu zastupuje Českou stranu sociálně demokratickou. Jak vy byste odpověděl panu Dreslerovi?

Vladimír ŠPIDLA, stínový ministr životního prostředí za ČSSDJá bych mu odpověděl, že to je možné, že Šumava představuje velký komplex lesa ve střední Evropě společně s národním parkem, teda s parkem Bavorský les představuje opravdu jedno z největších lesních masivů v této oblasti, který má schopnost se chovat podle ekologie ostrovů jako struktura, která má svou vlastní dynamiku a ta věc je dosažitelná. Prostě hodnota ochrany životního nebo respektive Národní park Šumava je něco bych řekl v ochraně přírody něco jako svatý Vít v památkové péči, to znamená má mimořádně vysokou hodnotu, proto si myslím, že ta hodnota ochrany přírody musí být vždycky řídící veličinou těch základních rozhodnutí, ale v každém případě je jasné, že k tomu, abychom dosáhli tohoto stavu, tak to bude vyžadovat velmi ještě hlubokou a ještě zásadní hodnotu, debatu. Myslím si, že je ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorKdyž bych, pardon, pane Špidlo, přijal tu vaši metaforu, on ale ve svatém Vítu nikdo nebydlí.

Vladimír ŠPIDLA, stínový ministr životního prostředí za ČSSDKolem svatého Víta ovšem bydlí celá řada lidí a národní park je velmi hrubou představou, že se ochrana přírody dostává zásadním způsobem do rozporu se životem těch lidí na území šumavského ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA tak to není podle vašeho názoru?

Vladimír ŠPIDLA, stínový ministr životního prostředí za ČSSDSamozřejmě, že to tak není, protože ochrana přírody do určité míry přináší i práci a přináší i značné prostředky do této oblasti, ta rovnováha je možná, to není ano, nebo ne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak to říká Vladimír Špidla za ČSSD. Pavel Kováčik za Komunistickou stranu Čech a Moravy. Co vy byste odpověděl Janu Dreslerovi, je možné Šumavu teď v tom stavu, jak je, z ní mít za nějaký čas druhý Bavorský les?

Pavel KOVÁČIK, lídr KSČM v kraji VysočinaNo, já si myslím, že ta otázka je přesně na místě. Kdyby se dřívější vedení ministerstva, a teď myslím to za zelených vedení chovalo k Šumavě jako k Bavorskému lesu, tak tam není těch 20 tisíc hektarů suchého lesa nastojato sežraného kůrovcem, protože v Bavorském lese, v národním parku se prostě opatření proti kůrovci přijímají průběžně tak, aby nedošlo k jeho nadměrnému rozšíření. Já bych odpověděl, že pro nás je ta, pro komunisty je ta, tím svatým Vítem jsou ty nejcennější partie té Šumavy, které je třeba zachovat neporušené bez dotyku, jak se říká, lidské ruky a já ještě dodám a bez cyklostezek a podobných věcí, protože porušením toho právě té hodnoty je, když člověk vleze tam, kam nemá, po svatém Vítu také nepustíme lézt horolezce zcela běžně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJestli tomu správně rozumím, pane Kováčiku, ...

Pavel KOVÁČIK, lídr KSČM v kraji VysočinaJá bych to dokončil. Ty ostatní věci, ty jsme vtělili z pera Vojtěcha Filipa do několika návrhů zákonů o Národním parku Šumava. My jsme to předložili, tuším, už před před minulým volebním období. Postupně průběžně to zkoušíme a přesně respektujeme tady tu kategorii toho zachování té neporušené přírodní hodnoty v nejcennějších lokalitách a zároveň v korelaci s tím, že tam žijí lidé a ti lidé tam musí ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDobře, mě zajímá jedna věc, vy říkáte nejcennější lokalita, mělo by se tam těžit za jakýchkoliv okolností nebo za nějakých okolností?

Pavel KOVÁČIK, lídr KSČM v kraji VysočinaTy úplně nejcennější lokality bez dotyku, ale to, co je okolo, ta pásma ochranná, tam samozřejmě je třeba, aby se ty zásahy přijímaly nebo prováděly, už jenom proto, že stovky, možná tisíce let tam žijí lidé, žijí tam v souladu s tou přírodou a s těmi hodnotami, neporušovali ty hodnoty, proto také se ty nejcennější lokality uchovaly, jak se uchovaly mimo jiné tedy, a myslím si, že prostě ta kombinace toho, že je třeba respektovat, že tam také žijí lidé v té přírodě a že také je třeba chránit tu neporušenou přírodu, to je o tom Bavorském lese o tom příměřu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak to říká pan Kováčik. Martin Frélich za Občanskou demokratickou stranu. Když si čtu tu pasáž, která se týká Národního parku Šumava ve vašem volebním programu, tak to trošku vypadá, jako kdyby to psala Chytrá Horákyně, když ocituji: "Na jednu stranu je třeba přísných pravidel, ale zároveň musí být zachován rozvoj obcí." Jak to myslíte?

Martin FRÉLICH, číslo 22 na kandidátce ODS v PrazeTak já myslím, že ono to není zas tak jako, že to nevypadá jak od Chytré Horákyně. Na jedné straně samozřejmě podařilo se za ministra Chalupy vytvořit zákon o Šumavě, to si myslím, že byl správný krok, kdy ODS s tímhle tím zákonem ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDlužno podotknout, že zákon o Šumavě neprošel.

Martin FRÉLICH, číslo 22 na kandidátce ODS v PrazeProsím, on neprošel a jeden z důvodů, proč zákon o Šumavě v tuto chvíli také není, je také důvod, že v tuto chvíli vlastně není původní vláda, kde seděla ODS. Já si myslím, že co se týká toho zákona, že to byl správný krok, on především vznikal po dohodě s obcemi, on samozřejmě vznikal za účasti expertů a vznikal za účasti těch odborných účastníků, které v té diskusi se k tomu vyjadřovali.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorMoc se omlouvám, pane Frélichu.

Martin FRÉLICH, číslo 22 na kandidátce ODS v PrazeAno.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNa druhou stranu je přece korektní přiznat, vy říkáte, že vznikal i za podpory a konzultací expertů, ale mnoho jiných expertů říká, že ten zákon prostě v pořádku není.

Martin FRÉLICH, číslo 22 na kandidátce ODS v PrazeAle to prosím je realita, to je fakt, já to nezpochybňuji. Ten zákon byl nějak připravený, já netvrdím, že byl nejlepší, on by možná nebyl ani lepší, kdyby tam byli jiní účastníci, ale byl to nějaký zákon, který měl posunout nejenom tu diskusi, ale ten stav, který měl řešit tu kalamitu v Národním parku Šumava. Klíčové bylo to, co ODS prosazovala, aby se ten národní park otevřel samozřejmě lidem. To si myslím, že mělo pomoci jak národnímu parku, tak těm občanům, kteří tam žijí, ať už to tady bylo zmíněno ve smyslu podpory tamní ekonomiky a toho hospodářství, protože ty lidi tam žijou odjakživa a jejich předci tam vytvářeli nějaké hodnoty a já si myslím, že uzavírat ho z důvodu některých názorů, které prostě padaly, a uzavírat ho z důvodu ochrany čistě jednoho, dvou druhů, tak to se dá určitě jenom v některých těch zónách a tady bych připomenul, že ten zákon, který vznikl na ministerstvu za pana ministra Chalupy, tak rozšiřoval tu první zónu z původních 13 na 26 %, to znamená, že my jsme v podstatě šli cestou rozšířit tu první zónu, ale zároveň také umožnit zásahy v těch dalších zónách, kde prostě ten kůrovec opravdu napadal ten les.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak to říká Martin Frélich za ODS. Tomáš Tesař za TOP 09, zkuste se podívat, pane Tesaři, na obrazovku, kde svítí dotaz od Ivany Ježkové a ona se ptá: "Dobrý den. Dovolte mi položit otázku hostům ve studiu, jaký je váš názor na skutečnost, že se překotnou výstavbou větrných parků v Krušných horách likviduje přirozený biotop zvláště chráněných druhů živočichů a rostlin?" Ptám se Tomáše Tesaře, který tu zastupuje stranu TOP 09.

Tomáš TESAŘ, číslo 9 na kandidátce TOP 09 v Ústeckém krajiTak mě teďko trošku zamrzelo, že jsme utekli tak rychle od té Šumavy, protože tady zazněly svěží myšlenky.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTřeba se k ní ještě vrátíme, pane Tesaři. Zkuste nejdřív ještě zabrousit do Krušných hor.

Tomáš TESAŘ, číslo 9 na kandidátce TOP 09 v Ústeckém krajiV Krušných horách jsme dneska v situaci, kdy zdroje čisté energie, které se staví z ekologických důvodů, jsou pod tlakem jaksi ekologických zájmů živočichů a rostlin, když řeknu. Čili to, co my se snažíme jaksi v zájmu zachování přírody a pohodlí člověka, to znamená, vyrobit čistý stroj energie nebo vybudovat čistý zdroj energie, tak se dostává do kontradikce s tím, že tím omezujeme živočichy, ostatní a rostliny. Konkrétní příklad v Krušných horách je dokonce půvabný ještě v tom smyslu, že v těch lesích, které byly zničeny emisemi v sedmdesátých a osmdesátých letech a které se rozpadly a usychalo nastojato, tak se začlo dařit tetřívkovi, což je evropsky chráněný druh dneska. A kupodivu tím, jak ty stromy se dostávají do lepší kondice, ty lesy se uzdravují, tak se zmenšuje přirozené teritorium pro tetřívka, který právě v těchto rozpadlých lesích má ten svůj přirozený biotop a my řešíme problém, že na jednu stranu chceme ty lesy jaksi dostat do té dobré kondice a zároveň zachovat, a dokonce musíme zachovat, protože to je evropsky významný druh, je tam Natura 2000 a my máme závazky vůči Evropské unii, na které jsme přistoupili, čili musíme dodržovat jistá evropská pravidla v tomto smyslu a musíme tento biotop chránit. A dostáváme se do jednoho poměrně z mého pohledu jaksi problému z hlediska ekologie, s kterým si dneska nevíme rady, protože z hlediska jednoho my skutečně máme za povinnost chránit tetřívka a jsou různé vědecké studie, které říkají, že větrné elektrárny jaksi neumožňují, aby v tom teritoriu ta populace toho tetřívka byla, například že se zmenšuje možnost lovišť netopýrů, což jsou taky evropsky významné druhy.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorRozumím. A zkuste to, pane Tesaři, teď posunout do doby po volbách, to znamená do toho příštího volebního období.

Tomáš TESAŘ, číslo 9 na kandidátce TOP 09 v Ústeckém krajiNo, já musím říct úplně na rovinu, tady, ať vyhraje kterákoliv strana, tak pořád bude mít základní podmínky, to znamená, máme tady evropskou legislativu, máme tady Naturu 2000, čili my máme jisté povinnosti, které, když nebudeme plnit, tak Česká republika se bude zodpovídat možná až ve Štrasburku a bude případně nucena plnit finanční plnění za nedodržování této části evropského práva, anebo půjdeme cestou, že se budeme snažit hledat někde prostor, ale všichni víme, že není možné na tom území jaksi zachovat oboje, takže z hlediska budování čistých energetických zdrojů, kde drtivé většině obyvatelstva v České republice se nepochybně větrníky nelíbí, ono je to vizuálně z hlediska krajinného rázu opravdu jako zásah poměrně velmi dramatický, nicméně na druhou stranu tady máme stavební řízení, máme tady posuzování vlivu na životní prostředí a je to jeden z klasických příkladů, kde se odehrává boj, kde bohužel natvrdo musíme říct, že z důvodů ekologie a podpory bezemisních zdrojů tady jsme vytvořili prostředí, kdy oprávněně investoři chtějí budovat tyto věci a na druhé straně máme zase nástroje, ke kterým se Česká republika zavázala, kde velmi složitě hledáme cestu, jak tomu zabránit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak říká Tomáš Tesař. Romana Bocková za hnutí ANO.

Romana BOCKOVÁ, číslo 17 na pražské kandidátce hnutí ANOJá teda dotaz ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorZ vašeho pohledu je z toho nějaké východisko?

Romana BOCKOVÁ, číslo 17 na pražské kandidátce hnutí ANOJá, ta otázka, jaký je váš názor, skutečnost, že se překotnou výstavbou větrných parků a tak dále likviduje přirozený biotop, zvláště chráněných druhů, tak bych odpověděla na tu otázku, jestli můžu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorCelou dobu tady na ni odpovídal Tomáš Tesař.

Romana BOCKOVÁ, číslo 17 na pražské kandidátce hnutí ANONo, to on úplně neodpověděl, jestli teda, jestli teda ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDobře, to nechte na posouzení našich posluchačů, ještě odpověděl, nebo ne.

Romana BOCKOVÁ, číslo 17 na pražské kandidátce hnutí ANODobře, tak já bych odpověděla na tu otázku radši.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDobře, a tak, jak on narýsoval to, řekněme, dilema, které je minimálně tak, jak to on líčil, obtížné vyřešit, tak vy máte nějaké řešení na toto dilema?

Romana BOCKOVÁ, číslo 17 na pražské kandidátce hnutí ANOJá jako to dilema zas takhle úplně nevidím.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJak to, že ne?

Romana BOCKOVÁ, číslo 17 na pražské kandidátce hnutí ANONo, mám na to jiný názor.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA jaký?

Romana BOCKOVÁ, číslo 17 na pražské kandidátce hnutí ANOVětrníky jsou obnovitelný zdroje energie, možná nejsou hezký, možná ničí krajinný ráz, ale není mi úplně jasný, který zvláště chráněný druh rostlin teda ničí, to opravdu nevím. A možná živočichy ovlivňuje, ale nevím ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorProstě pro vás to není úplně důležité?

Romana BOCKOVÁ, číslo 17 na pražské kandidátce hnutí ANONo, já jakoby úplně nevidím jako velký problém ty větrníky. Samozřejmě esteticky je to, není to krásný, krajinný ráz to ničí, je tam teda hluk u toho.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA co se životního prostředí týče, to není úplně zásadní vliv?

Romana BOCKOVÁ, číslo 17 na pražské kandidátce hnutí ANOAle na živočichy a rostliny, k tomu bych se asi nevyjadřovala.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDobře. Martin Frélich za ODS poznámka.

Martin FRÉLICH, číslo 22 na kandidátce ODS v PrazeJenom, jestli mohu doplnit, děkuji, já si myslím, že ta zmíněná legislativa EU, ona skutečně historicky byla přijata, respektive v období, kdy Evropská unie v podstatě šílela potom, aby členské státy co nejvíce podporovaly obnovitelné zdroje, je opravdu už za námi. Já jsem zaznamenal nedávno vyjádření jednoho eurokomisaře, který se vyjádřil ve smyslu, že skutečně podpora obnovitelných zdrojů bude znamenat naprostou ztrátu konkurenceschopnosti evropských podniků. Já s tím velmi souhlasím. Ta legislativa je věc jedna, druhá věc je, jaký to má reálný dopad a zvlášť teda v České republice na to prostředí nejenom životní, ale sociální aspekt a ekonomický aspekt.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNevím, jestli tomu úplně rozumím správně vaší argumentaci, ale pokud by na to měla ODS po volbách vliv, tak byste se zasadili o, já nevím, řekněme změnu zákonů tak, aby se řekněme tolik větrníků nemohlo stavět?

Martin FRÉLICH, číslo 22 na kandidátce ODS v PrazeTo už se prosím dělo za vlády, která byla.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorAno, teď se bavíme o období dalším.

Martin FRÉLICH, číslo 22 na kandidátce ODS v PrazeAno, ODS určitě bude prosazovat takovou legislativu, která nebude více zatěžovat, jak průmyslový sektor, tak občany v tom, aby platili více, to je ta dotovaná elektřina, ta část, která stojí více než standardní elektřina na fakturách jak průmyslových podniků, tak i ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak to je názor ODS. Poznámka Miloše Kužvarta za Stranu Práv OBčanů.

Miloš KUŽVART, nestraník, lídr jihočeské kandidátky SPOZVelmi stručně. My jsme se vydali naprosto nesmyslnou cimrmanovskou cestou, to znamená, velmi draho stavíme větrníky, to patří někam na pobřeží Severního moře. Jděme tou cestou, která pro Českou republiku je mnohem efektivnější bez nutnosti zvláštních dotací, například výstavbou bioplynových stanic, které likvidují odpady ze zemědělské výroby a podobně. To je mnohem jednodušší, nepotřebuje se tam nic dotovat a tady, jak pan kolega z ODS naznačil, ten eurokomisař užil dokonce termín, že jde o masakr cen v oblasti energií, to je sebevražedné pro ekonomiku celé Evropy, tudy cesta nevede. Takže, pokud bychom měli vliv, rozhodně bychom stopli podporu různých větrných elektráren či dokonce fotovoltaiky.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorŘíká Miloš Kužvart. Poslední technická poznámka k tomuto tématu Pavla Kováčika za KSČM.

Pavel KOVÁČIK, lídr KSČM v kraji VysočinaAť se stavěj, kde fouká, u nás tak moc zase nefouká, nad Prahou by možná foukalo víc a pak by to třeba vadilo i kolegyni z Prahy, ale o to nejde. Nejde přece o to, jestliže máme naplnit nějaké kritérium, tak to musí být celým komplexem těch opatření, ne pouze větrníky. Ty bioplynky pouze u zemědělských podniků, aby se nestávalo to, co se poslední dobou stává, že se speciálně pěstuje kukuřice a další plodiny pouze pro bioplynky, nikoliv pro, nikoliv pro krávu, která teprve to, co z ní zbude potom, to, co po ní zbude, dá do tý bioplynky. Takže jako celý komplex opatření, aby to nestálo pracovní místa, aby to nestálo nadměrné ceny, které platí občané a podniky, tudíž to snižuje konkurenceschopnost české ekonomiky a nad tím je třeba se zamýšlet společně. Já si myslím, že jsme připraveni k takovému jednání a takovému postupu po volbách zase pokračovat, náš přístup tento je prostě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDobře. Připomínám vám u rozhlasových přijímačů i u internetu, pokud nás sledujete i obrazem, že posloucháte předvolební debatu Radiožurnálu na téma životní prostředí. Jejími účastníky jsou Tomáš Podivínský za KDUČSL, Pavel Kováčik za KSČM, Vladimír Špidla za ČSSD, za TOP 09 Tomáš Tesař, za Stranu Práv Občanů ZEMANOVCI Miloš Kužvart, Martin Frélich za ODS a za hnutí ANO Romana Bocková. Před vysíláním tohoto předvolebního Speciálu přišel do mé mailové schránky dotaz posluchače Filipa Oulehleho. Já vám ho ocituji v podstatě celý. On se ptá: "Proč jsou hlavními stranickými lídry pro oblast životního prostředí podnikatelka Bocková, novinář, poté vyjednavač za Temelín pro Zemana Podivínský, zootechnik, zemědělec Kováčik, historik Špidla, geolog Kužvart, strojař a manažer Tesař a ekonom Frélich? Nevypovídá to o tom, že agenda životního prostředí je privatizována stranickými ekonomickými lobbisty na úkor věcné problematiky resortu?" To je dotaz Filipa Oulehleho. Poprosím vás jenom o jednoduchou odpověď, začínám u Tomáše Podivínského, jste stranickým ekonomickým lobbistou?

Tomáš PODIVÍNSKÝ, lídr kandidátky KDUČSL v Moravskoslezském kraji, ministr životního prostředí v demisiJá jsem ekologickým lobbistou za Českou republiku, tak jsem loboval za Českou republiku v Rakousku na velvyslanectví, když jsem vyjednával dohodu o Temelíně s Rakouskem, tak jsem, stejně tak, když jsem byl generálním konzulem v Drážďanech, stejně tak jsem přinesl, zachránil Zelenou úsporám, 8 miliard, které chyběly v tom programu, čili toto je moje ekologická v uvozovkách kariéra a myslím si, že velmi dobrá kvalifikace.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPavel Kováčik, vás označuje Filip Oulehle za zootechnika zemědělce, pane Kováčiku.

Pavel KOVÁČIK, lídr KSČM v kraji VysočinaA tím také jsem a jsem na to hrdý a kdo může být lepším ekologem, než ten, kdo v té přírodě přímo žije a pracuje, ať už je to zemědělec, lesák, myslivec. Myslím si, že rozumět tomu, těm vztahům v tom ekosytému může nejlépe ten, kdo nej nejblíže právě těchto vztahů, a to jsou zemědělci bezesporu také. Hlavním naším ekologickým odborníkem je Kateřina Konečná.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorVladimír Špidla za ČSSD. Čím, nebo kým vy se cítíte být?

Vladimír ŠPIDLA, stínový ministr životního prostředí za ČSSDTak já působím v celé řadě ekologických struktur sociální demokracie už prostě roky, jsem mimo jiné jeden ze zakladatelů Svazu ochránců přírody už asi před 30 lety, takže ta blízkost k ekologické agendě existuje. Ale jinak vezmemeli to obecně, tak do ekosystému v širokém slova smyslu patří také lidská společnost a jeden z hlavních problémů je vztah společnosti a přírody a z toho důvodu dobré znalosti o společnosti mohou ekologii pomoci. Jinak jenom poznámka na okraj.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorŘíká ..., ano.

Vladimír ŠPIDLA, stínový ministr životního prostředí za ČSSDNaprostá většina ministrů životního prostředí nejsou ekologové a jednou jsem s překvapením zjistil, že převažují historici, nebo ne nepřevažují, ale nejčastěji jsou zastoupeni.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorŘíká Vladimír Špidla. Tomáš Tesař za TOP 09. Vy se cítíte být někým jiným, než stranickým expertem na ekologii?

Tomáš TESAŘ, číslo 9 na kandidátce TOP 09 v Ústeckém krajiTak já rozhodně se necítím být stranickým expertem. My máme ve straně lidi, jako je pan profesor Moldan, pan profesor Šarapatka. Moje účast na poli ochrany životního prostředí nebo ochrany přírody vycházela z jednoduché úvahy. Ochrana přírody z našeho pohledu velmi utrpěla. Drtivá většina společnosti chce přírodu chránit, ale když se řekne ochránce přírody, ekolog, aktivista ekologický, tak si lidi řeknou to jsou nějaký takoví zvláštní lidé, když to řeknu hodně diplomaticky. A já jsem strašně rád, že jsem měl příležitost ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPardon, pane Tesaři, to přece jenom, to víte odkud, že si lidé řeknou to jsou zvláštní lidé? To si myslíte vy?

Tomáš TESAŘ, číslo 9 na kandidátce TOP 09 v Ústeckém krajiNo, protože ... Ano, to si myslím já, protože já jsem přišel, abych tak řekl, zvenku do ochrany přírody, já jsem skutečně jaksi člověk, který má přírodu rád, který přírodu neužívá ani k hospodářskému jaksi využití jako zemědělec, nejsem herpetolog, nezabývám se nějakou úzkou částí přírody.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorChápu.

Tomáš TESAŘ, číslo 9 na kandidátce TOP 09 v Ústeckém krajiNejsem vystudovaný ekolog a jsem přesvědčen a něco podobného, jak tady říkal pan doktor Špidla, tady jde o to to nějakým způsobem řídit a nalézat někde rovnováhu mezitím, protože ochrana přírody se vždycky dostane do kontradikce jaksi s ekonomickými zájmy, to tady zaznívá v podstatě u každého tématu a je potřeba vyslechnout, pečlivě zvážit všechny strany a nalézt řešení, které je průchodné v daný okamžik, a to si myslím, že je úkol ochrany přírody.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak budiž to odpověď Filipu Oulehlemu. Miloš Kužvart za Stranu Práv Občanů ZEMANOVCI.

Miloš KUŽVART, nestraník, lídr jihočeské kandidátky SPOZJá se rozhodně necítím být nějakým stranickým ekonomickým lobbistou za SPOZ právě proto, že se snažím na tu problematiku nahlížet systémovým pohledem, to znamená dávat do souvislostí ty ekologické aspekty, ekonomické a sociální. Není možné jeden vytrhnout, pak to skončí těmi větrníky v Krušných horách, které jsou ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorMohu jen se doptat? Když jsem viděl jedno vaše letní vyjádření, kdy jste říkal věřím, že se pan prezident Miloš Zeman zasadí o zákon, který umožní na Šumavě efektivní využití dřevní hmoty k vytvoření nových pracovních míst.

Miloš KUŽVART, nestraník, lídr jihočeské kandidátky SPOZTo je velmi jednoduché. Tady se neustále hovoří o tom, že ta Šumava nesmí být tknuta jaksi pilou. Tady už naštěstí zaznělo, že tady máme odstupňovanou ochranu přírody, takže v některých zónách je možné těžit. Takže to, nač se teď ptáte, souvisí s tím, co se bohužel povedlo v těch posledních letech a jsou k tomu i závěry Nejvyššího kontrolního úřadu, to znamená, že se odtamtud vyváželo dříví nastojato za těch bývalých šéfů šumavského národního parku a NKÚ konstatoval, že ta průměrná vývozní cena byla o 30 % nižší než byla cena v té době obvyklá, takže to byla zlodějna jako hrom.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorCo na dotaz Filipa Oulehleho řekne ekonom Martin Frélich za ODS? Vy ho teprve teď čtete ten dotaz?

Martin FRÉLICH, číslo 22 na kandidátce ODS v PrazeNe, ne, ne, já jsem jenom vzpomínal možná na jeden citát, který jeden z bývalých premiér České republiky řekl, a on se sem velmi hodí, že co je ekonomické, musí být zároveň ekologické, a otázka zní, platí to i obráceně, co je ekologické, tak musí být ekonomické. A já myslím, že to je přesně ten myšlenkový pochod, kdy je potřeba vnímat ochranu životního prostředí jako prioritu, to bezesporu se tady na tom shodneme asi všichni, na druhou stranu je potřeba také vnímat ty možnosti, které má k dispozici, ať už to jsou ty finanční nebo legislativní jak resort, tak samozřejmě další instituce.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorVíte, co by mě ještě zajímalo, pane Frélichu, vy jste tady jako stranický expert na životní prostředí, proč jste na čísle 22 na kandidátce, to je při vší úctě dost obtížně volitelné místo?

Martin FRÉLICH, číslo 22 na kandidátce ODS v PrazeTak ODS říká kroužkujte, my se toho nebojíme, na druhou ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorCo říká ODS?

Martin FRÉLICH, číslo 22 na kandidátce ODS v PrazeKroužkujte kandidáty.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJo, tak rozumím. Takže vy doufáte, že budete posunut nahoru po kandidátce?

Martin FRÉLICH, číslo 22 na kandidátce ODS v PrazeNe, ne, ne, já jsem do téhle té volby nešel s tím, že budu posunut, já jsem chtěl podpořit ty kandidáty, kteří mají šanci se tam dostat. Myslím si, že ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJá vím. Víte, na co se ptám, jestli náhodou vaše pozice na kandidátce nevypovídá něco o tom, jakou váhu Občanská demokratická strana dává tomuto tématu?

Martin FRÉLICH, číslo 22 na kandidátce ODS v PrazeJá rozumím, kam směřujete. Myslím si, že tu váhu, ta váha vypovídá o tom, že za poslední 3 roky ministerstvo životního prostředí bylo řízeno právě Občanskou demokratickou stranou a já tady mohu uvést řadu příkladů, které se prostě pozitivně podařily právě pod vedením ODS posunout dopředu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDobře, ale musím připomenout, že jste v předvolební debatě, která sahá zejména do příštích 4 let.

Martin FRÉLICH, číslo 22 na kandidátce ODS v PrazeAno, budeme v tom pokračovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTa samá výhrada se dá říct k Romaně Bockové za hnutí ANO, protože vy, pokud jsem všiml, jste číslo 17, takže stranická expertka na životní prostředí je na čísle 17 na kandidátce?

Romana BOCKOVÁ, číslo 17 na pražské kandidátce hnutí ANOJak víte, tak my jsme velmi mladé hnutí, takže to životní prostředí, dá se říct, že tam nemáme zase tolik odborníků na životní prostředí a já ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA když už jednoho máte, to znamená vás, tak jste na sedmnáctém místě.

Romana BOCKOVÁ, číslo 17 na pražské kandidátce hnutí ANOJá jsem neměla zájem být výš a chtěla bych jenom říct k tomu panu Oulehlovi, že já jsem sice podnikatelka, ale 22 od vysoké školy, Vysoké školy zemědělské, já jsem také zootechnik původně, se zabývám biodiverzitou, zabývám se zemědělstvím a životním prostředím, zpracovávám dokumentace EIA, APPC a takovéhle záležitosti, dělám monitoring agroenviromentálních opatření a tak dále, takže já se necítím být vůbec lobbistou a za těch 22 let aspoň mám myslím nějaké zkušenosti, takže se cítím být relativně znalá životního prostředí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDobře, to je odpověď Romany Bockové za hnutí ANO, budiž to odpověď Filipu Oulehlemu. Uvidíme potom v reakci, předpokládám mailové, jestli byl spokojen. Tak pojďme se dostat k věci, která je velmi aktuální. V obci Nové Heřmonivy na Bruntálsku se včera, to znamená ve středu začal demolovat první dům kvůli plánované stavbě přehrady. Ta přehrada má mít za účel jednak to, co vesměs přehrady mívají, kromě jiného také řekněme protipovodňový charakter. Měla by stát 8 miliard. Je samozřejmě celkem záležitosti Povodí Odry, jak se celá věc bude vyvíjet. Důležité k tomu je podotknout, že jak představitelé samotné obce Nové Heřminovy, tak i občané v místním referendu vyjádřili nesouhlas s tím, aby tam taková přehrada byla, aby se vykupovaly, případně bouraly domy a tak dále. Zajímá mě od vás, Vladimíre Špidlo, kdyby na to měla sociální demokracie po volbách vliv, tak co by s přehradou Nové Heřminovy bylo?

Vladimír ŠPIDLA, stínový ministr životního prostředí za ČSSDTak sociální demokracie má ve svém programu, že chceme stabilizovat retenci vody v krajině, protože ten vodní režim krajiny je obecně narušený a myslím si, že jeden z hlavních problémů je, že vůbec v tom našem rozhodování nevnímáme krajinu jako celek, jako opravdu velkou hodnotu, se kterou se musí zacházet velmi zodpovědně a součástí toho je samozřejmě retence vody v krajině a přirozený vodní režim. Takže sociální demokracie by se především snažila obnovit retenční schopnost krajiny prostřednictvím přírodě blízkých přístupů a samozřejmě, že nevylučujeme, že v některých ojedinělých případech je vhodné postavit i vodní dílo, ale v té řadě je to pro nás až na úplném konci.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorVíte na co se vás ale ptám? Tam totiž proběhlo, rozumím tomu, že není uzákoněno to, co mimochodem i sociální demokracie chce, to znamená, aby bylo uzákoněno všeobecné referendum, ale tam proběhlo místní referendum, ve kterém občané řekli, že tam nic takového nechtějí. Je to něco, na co by prostě mělo být absolutně pamatováno a bráno v potaz,

Vladimír ŠPIDLA, stínový ministr životního prostředí za ČSSDMyslím, že to je velmi důležitý projev vůle občanů a že je třeba to brát velmi vážně v úvahu, ale je jasné, že v politice se musí vyrovnávat i jiné oprávněné zájmy a jestliže to vodní dílo a teď se k němu nevyjadřuju, protože vyjádřit se kompetentně k jedné konkrétní investiční akci, to vyžaduje značnou ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJá jsem ho také uváděl spíš jako příklad k mnoha jiným.

Vladimír ŠPIDLA, stínový ministr životního prostředí za ČSSD... značnou přípravu. Takže jestliže to vodní dílo znamená naplnění určitého obecného zájmu pro široké okolí, třeba proto, že je schopno zajistit dostatek vody nebo proto, že je efektivním způsobem protipovodňové ochrany, tak musí být ty zájmy vyrovnány a zváženy, a proto si myslím, že ta malá lokální referenda musí se brát vážně, ale nemohou mít absolutní platnost.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo říká Vladimír Špidla, zastupuje tady ČSSD. Tomáš Podivínský za KDUČSL. Jako ministr životního prostředí vy byste tu věc kolem této přehrady měl znát, to znamená, že byste mohl říct, jestli v tuto chvíli je potřeba dát ten absolutní hlas místnímu referendu a názoru například místní politické reprezentace?

Tomáš PODIVÍNSKÝ, lídr kandidátky KDUČSL v Moravskoslezském kraji, ministr životního prostředí v demisiTa problematika je širší, než bysme se omezili jenom na to místní referendum, poněvadž to protipovodňové opatření takto velké přehrady chrání mnoho dalších obcí a měst, a tam musíme velmi dobře vážit zájem samozřejmě oprávněný a legitimní zájem té jedné obce, nebo obyvatel té jedné obce, a potom těch obyvatel dalších obcí a měst pod tou přehradou, které budou tím vodním dílem ochráněny. Čili tady je potřeba opravdu velmi dobře vyvažovat a pokud je vyšší společenský zájem ochrany ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNo, a jak je to tady u této přehrady?

Tomáš PODIVÍNSKÝ, lídr kandidátky KDUČSL v Moravskoslezském kraji, ministr životního prostředí v demisiAno, já jsem přesvědčen, že ta přehrada se má postavit, že je to dobrý protipovodňový prvek, protipovodňové opatření a to také nikoliv stavba té přehrady, ale budování a realizace protipovodňových opatření a retence vody v krajině je jedním z bodů KDUČSL.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNázor Tomáše Podivínského. Pavel Kováčik a jeho poznámka?

Pavel KOVÁČIK, lídr KSČM v kraji VysočinaOno totiž, když potom zase přijdou povodně a že přijdou dříve nebo později, je úplně jasné, tak potom jdou kritické hlasy, co všechno se neudělalo v těch protipovodňových opatřeních a já jsem přesvědčen o tom, že protipovodňová opatření je třeba začít dělat a realizovat co nejdřív po předchozích povodních, dokud jsou v živé paměti lidí, ale když by se udělalo to referendum například na Krnovsku a části Opavska, které má zejména ta přehrada před povodněmi chránit, tak to referendum samozřejmě dopadne úplně jinak. Použít referendum ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPardon, pane Kováčiku, to odhadujete. To nevíte?

Pavel KOVÁČIK, lídr KSČM v kraji VysočinaNo, tak bezprostředně po povodních by tam bylo skoro 100 % pro přehradu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDělal byste referendum bezprostředně po povodních?

Pavel KOVÁČIK, lídr KSČM v kraji VysočinaJako příklad to uvádím. Totiž jde o to, že to místní referendum se má týkat věcí, které se výhradně týkají pouze té obce, samozřejmě pouze té obce, co se pojme Nových Heřminov, ale Krkovska a části Opavska se to týká přece taky. Já jsem přesvědčen o tom, že ale je třeba na to jít z druhé strany. Je to bezesporu nutná ta přehrada postavit proti protipovodňové opatření, ale je třeba, aby se stát, který je hlavním garantem a investorem té přehrady byl schopen domluvit s tou obcí nebo s těmi postiženými obcemi, s těmi občany a aby taky dokázal nabídnout takové přiměřené odškodnění, které bude jaksi bohatě vyvažovat tu ztrátu i té třeba historické sounáležitosti těch občanů v té obci.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDlužno podotknout, že se teď bavíme o něčem, řekněme o vodním díle, u něhož je zhruba 90 % pozemků již vykoupeno a zbývá zhruba asi 10 %. Zajímá mě ještě názor Miloše Kužvarta za Stranu Práv Občanů ZEMANOVCI.

Miloš KUŽVART, nestraník, lídr jihočeské kandidátky SPOZEvidentně tady stát se snaží zareagovat na to, že ty stoleté či vícesetleté povodně přicházejí s mnohem rychlejší frekvencí a jednou z cest, jak i na jiných místech naší republiky tomu bránit je, aby to nebyla jenom otázka nějakého místního referenda, ale aby skutečně třeba ty krajské samosprávy v rámci přípravy územně plánovací dokumentace, kdy je dostatečně vše projednáno, prozkoumáno, jak velká je ta retenční schopnost toho projektovaného vodního díla, se to vtělovalo do těch územních plánů, které po svém přijetí mají vlastně platnost zákona, čili není to to, že někde přijde nějaký dejme tomu Povodí Odry, budou mít příslušné prostředky ať už státní či z evropských fondů, a za 8 miliard něco postaví. Za těch 8 miliard evidentně se dají dělat i jiná protipovodňová opatření. Nechci se teď vyjadřovat přímo k této lokalitě, ale je evidentní, že při té frekvenci těch severomoravských povodní tak toto v uvozovkách těžké opatření, to znamená nějaká přehrada, má logiku. Jak velká má být, to nedokážu posoudit, nejsem hydrolog.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJak se dívá Občanská demokratická strana a ptám se Martina Frélicha na moment, kdy minimálně podle tvrzení například Tomáše Podivínského jakýsi veřejný, nebo ne jakýsi, veřejný zájem podle něho převyšuje ten zájem místní politické reprezentace, případně něco, co bylo reprezentováno místním referendem?

Martin FRÉLICH, číslo 22 na kandidátce ODS v PrazeTak já myslím, že to je vždycky složité posuzovat, kdy je to veřejný zájem a kdy je to soukromé vlastnictví.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorProto se na to ptám .

Martin FRÉLICH, číslo 22 na kandidátce ODS v PrazeA odpověď na to skutečně není jednoduchá. Samozřejmě je potřeba, je potřeba ten veřejný zájem zohlednit ve chvíli, kdy skutečně hrozí, hrozí například povodně, to je tenhle ten konkrétní příklad a já si dovedu představit, že v tom referendu samozřejmě se občané vyjádřili proti něčemu, co se jim úplně nelíbí, na druhou stranu to není jenom ten efekt té přehrady, který má dopad na ně, ale na spoustu dalších ještě obcí a obyvatel, které jsou na tom povodí. A tam si dovedu přesně představit, že musí dojít k nějakému jednání a dohodě, jak na straně toho státu, který je tím, kdo realizuje tohle to opatření, na druhé straně samozřejmě těch dotčených obyvatel, respektive obcí a není to, jenom abych doplnil, není to jenom o tomto jednom opatření, já myslím, že je potřeba hledat i jiná řešení, které konkrétně v tom protipovodňovým světě nebo v tom protipovodňových opatřeních jsou bych řekl stejně důležitá jako stavění těch přehrad. Už tady byly zmíněny retenční plochy a využití ještě některých dalších, které mají právě za cíl také snížit už to riziko vzniku samotné /nesrozumitelné/.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak to říká Martin Frélich za ODS. Pojďme použít ten další dotaz, který teď přišel a visí tady na obrazovkách ve studiu, k přesunu k dalšímu tématu. Eva Kaslová se ptá: "Budete bránit prolomení těžebních limitů na Litvínovsku?" Má na mysli tedy územní limity těžby uhlí. Pokud ano, bude to platit i po volbách? Ptám se Romany Bockové, která tu zastupuje hnutí ANO.

Romana BOCKOVÁ, číslo 17 na pražské kandidátce hnutí ANOHnutí ANO určitě bude bránit prolomení těžebních limitů i po volbách.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNení to něco, co by se dalo případně, promiňte mi za ten termín, zobchodovat v rámci nějaké politické domluvy, nebo ptám se na to, jestli to pro vás je prostě nepřekročitelná věc?

Romana BOCKOVÁ, číslo 17 na pražské kandidátce hnutí ANOJá si myslím, že to je nepřekročitelná věc, protože v programu máme utlumení elektrické energie spalováním uhlí a z hlediska, můj názor je, že uhlí je velmi cenná chemická surovina a neměla by se používat prostě spalování, nemělo by se to prostě házet do kotle.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTolik Romana Bocková za hnutí ANO. Tomáš Tesař za TOP 09. Jak to vidí vaše politická strana se stabilitou územních limitů těžby uhlí?

Tomáš TESAŘ, číslo 9 na kandidátce TOP 09 v Ústeckém krajiTak my jsme, tuším, jedna z mála politických stran, které kandidují a mají neprolomení limitů, respektive usnesení vlády z roku 91 v tomto smyslu přímo napsaný ve svém programu, čili zcela jednoznačně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorVladimír Špidla za ČSSD.

Vladimír ŠPIDLA, stínový ministr životního prostředí za ČSSDSociální demokracie ještě neuzavřela názor na tu věc. Tady bych chtěl zdůraznit, že je rozdíl mezi lomem Česká armáda, kde prolomení limitů by vyžadovalo zničení dvou obcí, a lomem Bílina, kde už je území vypořádané a v zásadě, kdyby se těšilo, tak tyto důsledky nejsou. Takže sociální demokracie prozatím se kloní k názoru, že pokud by se ukázalo jako vysloveně nezbytné z bilančních důvodů získat určité, ještě další množství hnědého uhlí, protože to není otázka elektráren, to je otázka teplárenství především a tady se ukazuje, že během několika let, takových 8, 10 by mohl být problém, takže pokud by se ukázalo, že tento problém existuje, a to nemůžeme uzavřít, jaká bude spotřeba úplně přesně, tak se nám jeví jako možné pokračovat v těžbě na lomu Bílina. To se podle našeho názoru stabilizuje situace na několik desítek let a pak bude ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA pro vás je nepředstavitelné jít na dole Československé armády dál, aby i Horní Jiřetín a Černice padly za oběť?

Vladimír ŠPIDLA, stínový ministr životního prostředí za ČSSDDefinitivní stanovisko sociální demokracie v tomto nemá.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorV tom případě se klidně zeptám vás, pane Špidlo, přímo.

Vladimír ŠPIDLA, stínový ministr životního prostředí za ČSSDNo, můj osobní názor je ten poté, co jsem skutečně prostudoval celou řadu věcí a účastnil jsem se řady velmi expertních debat, je, že není třeba prolamovat tyto limity nebo posunovat limity na dole Česká armáda s likvidací Jiřetína a Černíče, že to prostě není nutné, že to nelze odůvodnit žádnými vážnými argumenty a že kdyby nastala nouze o uhlí, takže existuje cesta postupovat na lomu Bílina, kde tyto problémy nejsou a území je vypořádané.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak říká Vladimír Špidla za ČSSD. Stejný nebo ne stejný názor, ta stejná otázka směřuje na Miloše Kužvarta za Stranu Práv Občanů ZEMANOVCI.

Miloš KUŽVART, nestraník, lídr jihočeské kandidátky SPOZOdpověď bude poměrně podobná tomu, co tady říkal zástupce ČSSd. Uvědomme si, že tady není schválena ani surovinová, ani energetická politika, že od roku 91 to usnesení Pithartovo vlády nebylo naplněno odpisem zásob, a tak trochu jsme před pár lety prošvihli okamžik, kdy bylo možné právě přehodnotit u těch jednotlivých lomů ty limity a stanovit novým usnesením vlády po 20 letech, co bude skutečně už nehnutelné. Nejhorší způsob, jak nakládat s tím nerostným bohatstvím, je to nyní velmi rychle buď prohnat komíny či vyvézt do zahraničí. Uvědomme si, že tam jsou ještě doprovodné další suroviny nadložní, to všechno se smíchává na výsypkách, čili my děláme vůči budoucím generacím to nejhorší možné, to znamená, vyčerpáme neobnovitelný nerostný zdroj, takže rozhodně jsme proto, aby například na Litvínovsku se ty limity nepředhodnocovaly, neměnily.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorAby to usnesení vlády prostě zůstalo tak, jak je?

Miloš KUŽVART, nestraník, lídr jihočeské kandidátky SPOZV této oblasti, ale pochopitelně to usnesení vlády se týká řady dalších lomů.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorAno.

Miloš KUŽVART, nestraník, lídr jihočeské kandidátky SPOZTam právě jde o to přehodnotit toto s ohledem právě na teplárenství.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTen dotaz od Evy Kaslové směřoval právě na Litvínovsko.

Miloš KUŽVART, nestraník, lídr jihočeské kandidátky SPOZTakže tam bych s tím nehýbal.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorMartin Frélich za Občanskou demokratickou stranu, vy jste se v minulém volebním období snažili přijmout takovou verzi horního zákona, která by de facto ne snad zneplatnila, ale učinila by to usnesení vlády o územních limitech nepotřebným. To je nějaký podobný plán i do budoucna.

Martin FRÉLICH, číslo 22 na kandidátce ODS v PrazeNikoliv ve smyslu toho horního zákona. ODS bude podporovat novelu toho horního zákona, a ten by měl přesně definovat vztahy mezi těmi těžaři a těmi dotčenými obcemi nebo tím územím. Tady je potřeba ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA ty teď nejsou definovány?

Martin FRÉLICH, číslo 22 na kandidátce ODS v PrazeMyslím si, že ta novela zákona by měla přesně tohle to vymezit, především by měla vymezit, za jakých podmínek by vůbec bylo možno vést tu diskusi. Ono totiž ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorMoc se omlouvám, máme to usnesení vlády o územních limitech, proč přijímat něco, co bude definovat, za jakých podmínek by se těžaři měli domlouvat s lidmi, kteří vlastní pozemky a domy v Horním Jiřetíně?

Martin FRÉLICH, číslo 22 na kandidátce ODS v PrazeNejde jenom o Horní Jiřetín. Já myslím, že primárně ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTeď se bavíme na základě toho dotazu o Horním Jiřetíně a Černicích.

Martin FRÉLICH, číslo 22 na kandidátce ODS v PrazeÚplně primární to, co, to, co ODS dlouhodobě říká a bude říkat i v budoucnu, že je potřeba, aby tenhle stát zaručil a zajistil energetickou bezpečnost a soběstačnost, to je prosím teze, která si myslím, že by měla platit. A pokud bude tahle teze platit, to znamená, že bude mít dostatek zdrojů, aby bylo zajištění vytápění domácností, energie, tak pak si myslím, že diskuse o rozšíření limitů těžby není vůbec na místě. Pokud se však stane nějaká výjimečná situace, a já ji teď tady asi neumím popsat, ale pokud by se stalo, že bude ohrožena energetická společnost, já si dovedu představit, že právě bude ta diskuse otevřená a za účasti všech zainteresovaných proběhne takové jednání, které by mělo tu diskusi otevřít a měli se bavit o možnosti prolomení limitů.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDobře a kdybych to teď vzal opravdu jaksi úplně nejjednodušeji a představil bych si, že nás poslouchají lidé v Horním Jiřetíně a v Černicích a chtějí slyšet, co například ODS, kdyby na to měla velký vliv, kdyby se třeba účastnila další vlády, tak, co bude chtít s těmi územními limity udělat, tak byste řekl co?

Martin FRÉLICH, číslo 22 na kandidátce ODS v PrazeV tuto chvíli je stav, jaký je, to znamená neprolomovat limity.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak to říká Martin Frélich za ODS. Tomáš Podivínský, KDUČSL.

Tomáš PODIVÍNSKÝ, lídr kandidátky KDUČSL v Moravskoslezském kraji, ministr životního prostředí v demisiJá bych chtěl říct také, že naše strana je proti prolamování těžebních limitů. Ono to má dvě roviny, ta jedna rovina je energetická a ta druhá rovina je teplo, čili teplárny. Já rozumím teplárníkům a všem těmto lobby, že by rádi těžební limity prolomili bezpochyby, ale my se chceme vydávat v té teplárenské rovině ještě tou druhou cestou, to znamená, aby ta energie nebyla potřeba, čili zateplování budov, úspory energetické, to je ta nejlepší cesta, protože ta energie, která se nepotřebuje, ta nejlepší energie, a také využívání odpadu komunálního odpadu ve spalovnách, protože to je to, co šetří ty fosilní zdroje a co se týká energetiky, tak jsme pro páteřní zdroje kupříkladu rozumné racionální ekonomické využívání jaderné energie.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTedy ta čára na obou dolech na Litvínovsku by zatím měla zůstat?

Tomáš PODIVÍNSKÝ, lídr kandidátky KDUČSL v Moravskoslezském kraji, ministr životního prostředí v demisiAno, bezpochyby.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPavel Kováčik, KSČM.

Pavel KOVÁČIK, lídr KSČM v kraji VysočinaPoslouchají nás také tisíce zaměstnanců lomu ČSA, další lidi z firem, kteří obsluhují ten lom, ti poskytují služby, dělají tam údržbu, ale tady třeba obchod a další služby obyvatelstvu. Myslím si, že tady úplně nejde říct jenom, že dobře, tak se čára dodrží a podobně z těch důvodů, aby dramaticky se nezhoršila sociální situace, dramaticky nevzrostla nezaměstnanost a víme, že takovéto rány na společnosti se léčí nejhůře a nejdéle a s největší obtížností. KSČM je pro ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPardon, pane Kováčiku, jenom ...

Pavel KOVÁČIK, lídr KSČM v kraji Vysočina... pokračování těžby.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJenom, abych si to ujasnil, vzhledem k tomu, že před tuším 14 dny předseda ČSSD Bohuslav Sobotka poskytl Hospodářským novinám ten rozhovor, ve kterém říkal, že z jeho pohledu ideální po volbách by byla menšinová vláda ČSSD za podpory KSČM, v takovém případě byste chtěli potom, koho budete podporovat, aby to usnesení z roku 91 zrušil?

Pavel KOVÁČIK, lídr KSČM v kraji VysočinaPokud to přijde na řadu, tak se o tom chceme vážně skutečně bavit, ale rozhodně budeme chtít, aby se i v případě, že budou limity dodrženy prozatím, já stejně myslím, že se jednou prolomí, ale dobře, prozatím, kdyby byly dodrženy, tak, aby byla řešena ta sociální situace, aby byla řešena ta nezaměstnanost. A pokud dojde k pokračování těžby, tak bezesporu musí dojít taky k tomu, že se těžaři domluví s těmi obcemi, odškodní ty lidi, ty obyvatele, ty obce, ty instituce případně, které tam jsou, tak, aby byla všestranná spokojenost.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak dobrá.

Pavel KOVÁČIK, lídr KSČM v kraji VysočinaAle myslím si, že pokud někdo říká, že tím jako dramaticky přijdeme o budoucí zdroje, tak toto, speciálně toto, o čem je řeč, je poměrně velmi bodový zdroj v těch bohatých zásobách, které tam jsou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak to říká Pavel Kováčik. Technická poznámka Vladimíra Špidly.

Vladimír ŠPIDLA, stínový ministr životního prostředí za ČSSDChtěl bych jenom říci, že je to skutečně mimořádně složitá debata, je dobré se držet faktů. Na dole Česká armáda pracuje 900 zaměstnanců a kdybychom zbořili Jiřetín a Černice, tak bychom zničili 800 pracovních míst, jo. Čili ta bilance je daleko složitější a pokud se pouštíme do těchto argumentací, tak bychom se měli držet při zemi a fakt.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJá jsem se v územních limitech teď na chvíli ztratil a nevím, jestli Tomáš Tesař za TOP 09 mi odpovídal na to, jestli chce jeho strana prolomit územní limity, to se přiznám bez mučení. Vy už jste odpovídal.

Tomáš TESAŘ, číslo 9 na kandidátce TOP 09 v Ústeckém krajiOdpovídal. My jediný to máme přímo napsáno v programu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak jenom připomínám, že stále posloucháte předvolební debatu Radiožurnálu. Účastní se jí za KDUČSL Tomáš Podivínský, za KSČM Pavel Kováčik, za ČSSD Vladimír Špidla, za TOP 09 Tomáš Tesař, za Stranu Práv Občanů ZEMANOVCI Miloš Kužvart, za ODS Martin Frélich a za hnutí ANO Romana Bocková. Ještě dodávám, že můžete samozřejmě stále pokládat své dotazy na Facebooku, na Twitter s hashtagem Volby 2013 nebo na, nebo v diskusi pod videopřenosem na webu Radiožurnálu. Ten další dotaz přišel z Facebooku, je od Miroslava Šutty a říká nebo ptá se pan Šutta: "Co hodlají přítomní udělat s tím, aby české ovzduší nepatřilo mezi nejvíce ohrožující zdraví lidí?" A já k tomu dodávám, že téměř ve všech volebních programech 7 politických stran a hnutí, které tady zastupujete, objevuje problematika řekněme nekvalitního českého ovzduší a objevuje se tam přímo explicitně, zmiňuje Moravskoslezský kraj. Tak mě zajímá, když KSČM píše: "Chceme zlepšení dlouhodobě špatné kvality ovzduší, a to nejenom v Moravskoslezském kraji, ale na velké části území České republiky. Pane Kováčiku, jak chcete v Moravskoslezském kraji zlepšit ovzduší?

Pavel KOVÁČIK, lídr KSČM v kraji VysočinaTak tam jsou dva faktory, jsou ovlivnitelné a neovlivnitelné. Těmi ovlivnitelnými, to můžeme udělat, řekneme firmám přidejte v těch opatřeních, které eliminují emise, přidejte ještě lepší odprášení.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPardon, pane Kováčiku, to mě zajímá, jak přicházíte za těmi majiteli těch největších průmyslových podniků na Ostravsku a říkáte jim prostě přidejte miliardu či dvě.

Pavel KOVÁČIK, lídr KSČM v kraji VysočinaProstě přidejte, ano, přidejte na tom, abyste měli kvalitnější, vypouštěli méně emisí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA co když oni řeknou tomu dotyčnému politikovi, oni řeknou ne.

Pavel KOVÁČIK, lídr KSČM v kraji VysočinaOni řeknou ne a můžeme se dál bavit o kvalitě ovzduší, tady ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNo, počkejte, pane Kováčiku, já ...

Pavel KOVÁČIK, lídr KSČM v kraji VysočinaVy mě přerušujete v začátku mého výkladu, a to mi nedělejte, pane Veselovský.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJá vás přeruším ještě jednou, já jsem chtěl po vás ...

Pavel KOVÁČIK, lídr KSČM v kraji VysočinaJsou věci neovlivnitelné taky.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorZajímaly by mě víc a myslím, že i vaše posluchače ty ovlivnitelné, protože vy jste si do programu napsali, že chcete zlepšit to ovzduší.

Pavel KOVÁČIK, lídr KSČM v kraji VysočinaChceme bezesporu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA teď mi říkáte, že někdo od vás půjde ...

Pavel KOVÁČIK, lídr KSČM v kraji VysočinaA sotva jsem začal odpovídat, hnedka mě seknete.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPane Kováčiku, poslouchejte, že někdo od vás bude chodit za majiteli velkých průmyslových podniků a zároveň znečišťovatelů a bude jim říkat, aby přidali peníze na to, aby tolik neznečišťovali. Já se ptám, no, dobře, ale co když oni řeknou, že ne?

Pavel KOVÁČIK, lídr KSČM v kraji VysočinaAle já nemluvím, pane Veselovský, o penězích.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorVy jste říkal, aby přidali.

Pavel KOVÁČIK, lídr KSČM v kraji VysočinaJá mluvím přidejte na opatřeních. Já jsem přesvědčen o tom, že prostě součástí vládní koncepce zlepšování kvality ovzduší musí být také diskuse o tom, jakým způsobem se bude podílet vedle těch firem, které bezesporu taky, stát, jakým způsobem se budou podílet kraje. To není jenom o tom, že bychom chtěli po firmách dejte na to víc peněz, protože zas tak hloupí nejsme, abychom věděli, co je otázka přiměřenosti, co je otázka udržení konkurenceschopnosti na trhu a tak podobně. Čili ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA vy si myslíte, že to doposud ty reprezentace například krajská nebo ostravská nedělaly?

Pavel KOVÁČIK, lídr KSČM v kraji VysočinaAle já si myslím, že ano, ale ta státní to nedělala přílišně, to bychom rádi, aby teda pokračovali v tom, co nastoupilo teď poslední dobou. Teď myslím, teď poté, co přišla vláda, která je teď v demisi.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPane Kováčiku, vydržte, budete mluvit ještě dál, to si zaslouží reakci. Tomáš Tesař za TOP 09. Teď se tady bavíme o reakci z vládní úrovně. Žádná nebyla, opravdu žádná nebyla?

Tomáš TESAŘ, číslo 9 na kandidátce TOP 09 v Ústeckém krajiSamozřejmě, že byla, samozřejmě, že ministerstvo životního prostředí, když bych nepoužil ten eufemistický termín přijdeme za velkým investorem a řekneme mu přidejte, což samozřejmě asi úplně nejde, tak vláda, respektive ministerstvo životního prostředí se snažilo o takzvaný institut dobrovolných dohod, kde jsme se snažili najít ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorZa nimi chodit a říkat jim přidejte.

Tomáš TESAŘ, číslo 9 na kandidátce TOP 09 v Ústeckém krajiModus vivendi, jak podpořit ... Ne, ne, ne, víte, tady se jedná o restrukturalizaci technologie, o restrukturalizaci průmyslu, a to prostě bez peněz nejde. Jestliže máme svobodný trh a v Nové huti Klementa Gottwalda dneska zvané Mittal se vyrábí ocel, je tam zaměstnaná spousta lidí, tak ten majitel té továrny buďto jaksi vydělává nebo nevydělává. Když za ním přijdeme a řekneme přidejte, tak on řekne já přidám, když mi na to dáte. A to je záležitost státní intervence potom.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA teď jsme u toho.

Tomáš TESAŘ, číslo 9 na kandidátce TOP 09 v Ústeckém krajiPřesně tak.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorKdyž na to TOP 09 bude mít vliv, tak stát přidá?

Tomáš TESAŘ, číslo 9 na kandidátce TOP 09 v Ústeckém krajiNepochybně. Stát se podílel na investicích, které znamenaly odsiření elektráren i do privátních podniků, v tom se musí nepochybně pokračovat. Nicméně ty velké podniky jsou jenom jedním článkem toho znečištění. Já jsem přesvědčený a myslím si, že TOP 09 to bude velmi intenzivně podporovat a nebude sama nepochybně na tomto poli, co se týká politických subjektů, kdy je potřeba masivně zainvestovat a dotovat některé věci jako je hromadná doprava, kde není sebemenší důvod, abysme nepodporovali ekologicky čistý provozy.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPočkejte, pardon, pane Tesaři, když se bavíme o Moravskoslezském kraji, tak kolik procent z toho problému dělá veřejná doprava vedle velkých znečišťovatelů a emisí, které přicházejí z Polska?

Tomáš TESAŘ, číslo 9 na kandidátce TOP 09 v Ústeckém krajiTeď jste, ano, přicházejí z Polska. Samozřejmě jsou věci, a to tady chtěl zřejmě říci pan Kováčik.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPardon, mluvil jste, mluvil jste jako ...

Tomáš TESAŘ, číslo 9 na kandidátce TOP 09 v Ústeckém krajiKteré nejsou ovlivnitelné. My se jsme schopni bavit reálně o tom, co umíme ovlivnit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorZůstaňme u těch ovlivnitelných, vy jste zmiňoval veřejnou dopravu.

Tomáš TESAŘ, číslo 9 na kandidátce TOP 09 v Ústeckém krajiAno.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo je přece naprosto v podílu k polským imisím a těm velkým znečišťovatelům marginální problém, nebo ne?

Tomáš TESAŘ, číslo 9 na kandidátce TOP 09 v Ústeckém krajiNo, já si tak nejsem jist, tam totiž záleží, o jakých emisích mluvíte. To skutečně tak není. Kolega z ODS, který se tím zabýval na ministerstvu, tak jistě zdá tvrdá data, která já skutečně neznám, nicméně jestliže vezmete jednotlivé složky, které se podílejí na tom znečištění, což není jenom prach, což jsou různé částice, různé chemické vazby, které se ve vzduchu objevují, tak je potřeba cíleně jít step by step a říkat, co umíme udělat s tímto podílem těch imisí. A jedním drtivým dopadem je samozřejmě veřejná doprava, respektive doprava obecně, abych to nezohledňoval. Česká republika v tomto smyslu například oproti severským zemím neupřednostňuje daňově vozidla, která využívají moderní technologie a jsou drahá, a podobně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo je směr, kterým by chtěla jít TOP 09?

Tomáš TESAŘ, číslo 9 na kandidátce TOP 09 v Ústeckém krajiJednoznačně, technologie, nové technologie, podpora nových technologií.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJenom podotýkám, jestli jste to slyšel, Tomáš Podivínský se tady mírně rozčiluje a říká vždyť to děláme. Dostanete slovo, pane ministře. Pavel Kováčik ale nedořekl to, co chtěl.

Pavel KOVÁČIK, lídr KSČM v kraji VysočinaNedořekl a děkuji za to, že mohu doříct aspoň zase kousek. O té veřejné dopravě jsem chtěl mluvit, ale v té souvislosti například musím říci, že to je není jenom otázka kraje nebo města Ostravy a ostatních měst, že tady opět musí pomoci stát, protože je to významně postižený region. Vyrábí se tady takové prostředky veřejné dopravy, které nejen, že jsou komfortní a pohodlné, ale nezatěžují životní prostředí, například autobusy na zemní plyn z Třebíče, firmu nejmenuji schválně, ale je to o těch penězích a je to také o tom, aby se o té, tom používání té veřejné dopravy, která bude tak kvalitní, aby to lidem stálo za to, ti lidé se také rozhodli přesednout z těch auto do té veřejné dopravy. A třetí opatření, o kterém mluvím, je, možná se mně budete někteří smát, ale významným opatřením proti znečištění životního prostředí nebo respektive ovzduší je veřejná zeleň a já si myslím, že Ostrava má, zejména Ostrava má tu obrovskou výhodu, že má veliké plochy, které, když opustí developeři nebo ztratí na ně chuť developeři, tak se dají zalesnit, dají se tam pořídit vodní plochy, zvýšení vlhkosti v tom mikroklimatu a tak dále, a tak dál.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak takový je plán Komunistické strany Čech a Moravy.

Pavel KOVÁČIK, lídr KSČM v kraji VysočinaAle pozor, neuděláme nic s jednou věcí, a to je s geografickou polohou, s tou pánví, která se přikryje pokličkou a když nefoukne vítr, tak můžeme dělat, co chceme, při té koncentraci obyvatel, při té koncentraci dopravy a při těch ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorZnovu říkám, dost obtížně by vás někdo mohl nutit k tomu, abyste jako politici měnili geografickou polohu.

Pavel KOVÁČIK, lídr KSČM v kraji Vysočina... při těch polských příhraničních lokálních topeništích s tím neuděláme nic.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak.

Martin FRÉLICH, číslo 22 na kandidátce ODS v PrazeTomáš PODIVÍNSKÝ, lídr kandidátky KDUČSL v Moravskoslezském kraji, ministr životního prostředí v demisiTomáš TESAŘ, číslo 9 na kandidátce TOP 09 v Ústeckém krajiMiloš KUŽVART, nestraník, lídr jihočeské kandidátky SPOZnejmenovaná osobaAle poručit větru dešti.

Pavel KOVÁČIK, lídr KSČM v kraji VysočinaLeda, že bychom poručili větru dešti.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo máte v plánu, pane Kováčiku?

Pavel KOVÁČIK, lídr KSČM v kraji VysočinaTak vždycky poroučíme větru dešti, někdy nás i poslechne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDobře. Miloš Kužvart za Stranu Práv Občanů ZEMANOVCI, pojďme se prosím vrátit k tomu dotazu, co hodláte udělat proto, aby ovzduší zejména v Moravskoslezském kraji nebylo nejvíce ohrožující zdraví lidí?

Miloš KUŽVART, nestraník, lídr jihočeské kandidátky SPOZUrčitě nebudeme chtít poručit větru dešti, naštěstí to nebudeme snad nikdy umět, jde o to, že podle hydrometeorologického ústavu 256 dnů v roce v průměru překračují koncentrace polétavých částic příslušnou normu v Moravskoslezském kraji. Tudy prostě cesta nevede a ten komplex opatření je velmi složitý, tato vláda v demisi pana Rusnoka vyjednává o dalších penězích i pro soukromé subjekty pro další odprášení těch velkých provozů Arcelor Mittal. Za druhé, když pustíte do provozu třeba ty autobusy na stlačený zemní plyn, je to 50% snížení emisí, jde tady o využití takzvané kotlíkové vyhlášky, čili lidé dostávají dotace na to, aby měli levnější zdroje ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorMoc se omlouvám, pane Kužvarte, vy říkáte jednotlivé návrhy, ale už k nim nedodáváte ostatně stejně jako Pavel Kováčik, jak to chcete udělat. Pokud chcete pustit do provozu autobusy, jak vy říkáte, na stlačený zemní plyn, kdo zaplatí tu výměnu?

Miloš KUŽVART, nestraník, lídr jihočeské kandidátky SPOZNo, tady vy jste ..., máte bohužel tu vlastnost, že skáčete vždycky, než člověk dořekne druhou část věty tak, jako u Evropské unie běží díky Rusnokově vládě vyjednávání o pomoci těm velkým podnikům, tak běží i vyjednávání o podpoře právě té hromadné dopravy, čili něco bude z dotací, něco bude třeba z ostravského rozpočtu či z krajského rozpočtu. Jde tady o celý komplex opatření a ostatně ty kotlíkové vyhlášky, tam postupně ministerstvo životního prostředí utrácí, ale zaplaťpánbůh za to vyšší desítky milionů korun a okamžitě ty peníze jsou pryč, lidé mění ty kotle na ty méně emisně zatěžující.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorŘíká Miloš Kužvart. Martin Frélich, Občanská demokratická strana.

Martin FRÉLICH, číslo 22 na kandidátce ODS v PrazeTak já myslím, že je potřeba přijít, abych odpověděl na ten konkrétní dotaz pana Šutty s tím komplexním řešením tak, jak to doposud bylo řešeno. Pan kolega Kužvart nemá aktuální informaci. Pojmenujme si příčiny to je ta průmyslová výroba, je to doprava, příčiny toho znečištění, a jsou to samozřejmě lokální topeniště a v neposlední řadě taky dopad toho polského ovzduší, které k nám občas na to Ostravsko přiletí. Co se týká investicí do průmyslové výroby, tak v tuto chvíli už ta dotace, o které tady pan kolega Kužvart mluvil, ta už je vyjednávána, to už komise schválila. Je to pár týdnů, kdy došlo opravdu k finálnímu rozhodnutí, že budou podpořeny projekty za miliardy korun, které by měly v konečné fázi, pokud se budou realizovat, a tam spadají všechny ty velké ocelářské podniky, snížení zhruba emisí o třetinu současného stavu, to znamená, že zhruba za ty 2 roky, kdy ty projekty už budou realizovány, dojde k odprášení, dojde k odfiltrování a bude samozřejmě sníženo zhruba o třetinu zatížení, co se týká průmyslové výroby emisí. A jsou to ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJe to dojednáno i s těmi podniky?

Martin FRÉLICH, číslo 22 na kandidátce ODS v PrazeSamozřejmě. Oni jsou předkladatelé těch projektů. Stály za tím, když se to projednávalo, nebylo to vůbec jednoduché. Musím říct, že to celé trvalo zhruba 2,5 roku, kdy poprvé v roce 2011, byl to myslím komisař /nesrozumitelné/, dokonce na Ostravsku oznámil, že umožní České republice, a to je prosím výjimečná situace, umožní České republice na projekty v takto znečištěné lokalitě ve výši 90 % ve výši dotace. To znamená, tohle se podařilo. Vedle toho je samozřejmě potřeba zmínit, co se týká znečištění těmi lokálními topeništi, tam už tady zmíněná, zmíněná, nebo zmíněný program, to je ta kotlíková dotace, to platí nejenom pro Moravskoslezský region, ale v tuto chvíli už proběhla i výzva pro Středočeský kraj a také pro Ústecký region. No, a v neposlední řadě je to ta doprava, která skutečně má také velký podíl na tom znečištění a tady probíhá v tuto chvíli, ale už probíhá zhruba také rok, není ukončeno jednání s Evropskou komisí, která by měla umožnit dotaci do obměny vozového parku pro veřejnou dopravu, to je to, co může životní prostředí a respektive operační program financovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo říká Martin Frélich za ODS, Romana Bocková za hnutí ANO. Váš plán?

Romana BOCKOVÁ, číslo 17 na pražské kandidátce hnutí ANOJá jsem teda poslední, takže já bych řekla, nebudu opakovat lokální topeniště a nebudu opakovat dopravu, ale já bych se zmínila k tomu, že vlastně nikdo neví, odkud ty emise neví, neví, emise se neví, odkud jdou, protože imisní měřící stanice ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPro naše posluchače, všichni ostatní účastníci nesouhlasí s tímto tvrzením.

Romana BOCKOVÁ, číslo 17 na pražské kandidátce hnutí ANONesouhlasí, protože imisní měřící stanice nezjišťují, odkud jdou emise. Tak mi vysvětlete, pane Podivínský, když se tváříte, že to není pravda, jak je možné, nebo proč teda radnice Ostravy vypustila dneska nebo včera balon nebo bude vypouštět na rok balon, aby zjistila, odkud vůbec ty emise jdou? A existuje studie, která konstatuje, že větry nejsou z Polska, ale do Polska.

Tomáš PODIVÍNSKÝ, lídr kandidátky KDUČSL v Moravskoslezském kraji, ministr životního prostředí v demisiVětry ne, vítr.

Romana BOCKOVÁ, číslo 17 na pražské kandidátce hnutí ANOVítr, no, tak větry.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPardon, aby nevznikl hlasový zmatek.

Romana BOCKOVÁ, číslo 17 na pražské kandidátce hnutí ANOTo jsou taková ta klišé, že jdou z Polska, to je, to se opakuje a není to úplně pravda, mění se podle počasí a tak dále. Takže tady je velký problém, že nikdo neví, odkud ty emise jdou, z kterého podniku.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorVaše hnutí by nejdřív zjistilo?

Romana BOCKOVÁ, číslo 17 na pražské kandidátce hnutí ANONejdřív bysme se měli zaměřit na to, o co jde, protože tady hrozí jedovaté látky benzo(a)pyrenu, velice jedovaté látky rakovinotvorné, které zasahují obyvatele Slezska takovým způsobem, že mají zasažený genom, mají zasažený genetický materiál, což je prostě něco strašného a takže každopádně tady, vlastně se zjistilo, že ten benzo(a)pyrenu se váže na velice jemné částice prachové, které filtry, které se používají u podniků ve Slezsku, vůbec nezachytí. Takže jako tady jsou prostě ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak to říkala Romana Bocková, hnutí ANO.

Romana BOCKOVÁ, číslo 17 na pražské kandidátce hnutí ANODobře, dobře, tak já jsem viděla grafy.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorReakce Tomáše Podivínského.

Tomáš PODIVÍNSKÝ, lídr kandidátky KDUČSL v Moravskoslezském kraji, ministr životního prostředí v demisiJá bych to jenom shrnul, reakci na paní kolegyni Bockovou. Že se neví, odkud emise pocházejí, ví se. Hydrometeorologický ústav prováděl společně s Vysokou školou báňskou a americkými experty studii, výsledky té studie budou zhruba někdy na přelomu ledna, února, vyanalyzuje se to v USA a přesně jsou tam vymezeny imisní proudy těch jednotlivých emisních znečišťujících látek, odkud pocházejí a jak proudí v té celé slezské pánvi. Co se týká onoho větru a proudění imisí, tak přibližně stejné množství imisních látek, které posílá Polsko nám v zimním období, posíláme my zase do Polska v letním období, čili je to přibližně vyrovnané. K tomu, že my máme 90% kofinancování na odprášení velkých projektů, to je náš obrovský úspěch, bezpochyby Polákům pomáháme v tomtéž, aby měli z těch 40 % možnost také 90% kofinancování.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak.

Tomáš PODIVÍNSKÝ, lídr kandidátky KDUČSL v Moravskoslezském kraji, ministr životního prostředí v demisiA abych jenom, jestli můžu udělat tu realitu, jak to tam vypadá a shrnout to, tak skutečně jedna třetina znečištění Moravskoslezského kraje jsou velké průmyslové fabriky, jako je zmíněný Třinec, jako je Arcelor Mittal, jedna třetina jsou lokální topeniště, kde máme kotlíkové dotace, dnes končící čtvrtá výzva a dáváme peníze na pátou výzvu, už máme 160 milionů nainvestováno a jedna třetina, to, co jste se ptal, je ta doprava. Skutečně doprava je jedna třetina znečištění ovzduší Moravskoslezského kraje.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorŘíká Tomáš Podivínský, ministr životního prostředí. Poznámka Vladimíra Špidly.

Vladimír ŠPIDLA, stínový ministr životního prostředí za ČSSDNeměl jsem sice možnost vystoupit, ale v zásadě to, co bylo řečeno, se víceméně shoduje, tak to nestojí za to, abych to doplňoval. Snad jenom jedna poznámka, je zřejmé, že budeme muset postupovat velmi společně s Polskem a vytvořit nějaký společnější program, protože to opravdu je jedna pánev se stejnými problémy a ta technická poznámka, není bohužel jenom Moravskoslezský kraj, dohromady je asi 21 % území je zasaženo nadlimitně znečištěním ovzduší a žije v tomto území 51 % obyvatel, čili musíme myslet pochopitelně i na ty druhé. Ale ty metody byly zhruba popsané a spíš jde o to je nějak rozumně zkoncentrovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA je reálné, byť minimálně u Moravskoslezského kraje tak, jak o tom mluvil Martin Frélich z ODS, tak ten zmiňoval nějaký dvouletý horizont toho, že by se mohlo začít něco dělat, je reálné něco takového slibovat do příštího volebního období?

Vladimír ŠPIDLA, stínový ministr životního prostředí za ČSSDNe, ten horizont, podívejte se, když se podíváte na to, jak byly katastrofální stav našeho ovzduší vzhledem k zatížení sírou, kysličníkem siřičitým a vidíte, že bylo možné soustředěným úsilím během několika let tu situaci změnit nebo řekněme více než 10 let, ale dalo se to změnit, tak si stejně tak myslím, že při soustředěném úsilí můžeme tu situaci začít zlepšovat kontinuálně, ale kdy se dosáhne nějakého opravdu dobrého stavu, to se dá těžko předvídat, ale ta cesta je jasná.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorŘíká Vladimír Špidla. Malá poznámka Tomáše Podivínského.

Tomáš PODIVÍNSKÝ, lídr kandidátky KDUČSL v Moravskoslezském kraji, ministr životního prostředí v demisiTechnická. My ne, že musíme a že bychom měli, my na tom pracujeme. Kotlíkové dotace znamenají již přes 4 tisíce vyměněných starých uhelných kotlů v Moravskoslezském kraji. Odprášení obrovských aglomerací, Třinec, Arcelor Mittal, já jsem teď přivezl od zmiňovaného komisaře Potočnika jsem do finále dotáhl ty dva poslední obrovské projekty odprášení, to jsou ty konkrétní projekty, Zelená úsporám, 7200 pracovních míst, tisíce zateplených domů, to přesně o tom je, to se děje, na tom se pracuje a skutečně naše ministerstvo, ať tam sedí náměstek za ODS, za TOP 09, ale to ministerstvo je skutečně za tyto aktivity chválí politické reprezentace v Moravskoslezském kraji bez rozdílu politické příslušnosti.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak a ještě jedna poznámka Romany Bockové z hnutí ANO.

Romana BOCKOVÁ, číslo 17 na pražské kandidátce hnutí ANOJestli se můžu zeptat pana Podivínského, kdy teda se začne snižovat ten benzo(a)pyren, když je tak bezvadnej, všechno jak funguje?

Tomáš PODIVÍNSKÝ, lídr kandidátky KDUČSL v Moravskoslezském kraji, ministr životního prostředí v demisiBenzo(a)pyren není bezvadnej.

Romana BOCKOVÁ, číslo 17 na pražské kandidátce hnutí ANONo, ale já se chci zeptat, kdy začne se snižovat a ne zvyšovat, protože on se zvyšuje, takže ty opatření nejsou asi účinná.

Tomáš PODIVÍNSKÝ, lídr kandidátky KDUČSL v Moravskoslezském kraji, ministr životního prostředí v demisiBenzo(a)pyren je především otázky dopravy a jak říkal pan kolega Frélich, ano, především otázka dopravy a jak říkal pan kolega Frélich, teď vyjednáváme s komisařem Potočnikem poté, co nám skutečně přiklepl poslední dva z těch pěti velkých projektů na odprášení, tu alternativní dopravu za miliardu a téměř tři čtvrtě té miliardy právě půjde do Moravskoslezského kraje, do Ostravy a velkých měst.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorMě zajímá, paní Bocková, jedna věc, vy máte plán na to, jak to udělat?

Romana BOCKOVÁ, číslo 17 na pražské kandidátce hnutí ANONo, když právě ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorAby se právě tato látka snižovala?

Romana BOCKOVÁ, číslo 17 na pražské kandidátce hnutí ANOPrávě, že je zajímavé, že prachové částice klesají, vlastně papírově klesají i emise, ovšem benzo(a)pyren se prudce zvedá a nikdo neví proč.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorCo s tím? No, a já se ptám, co se s tím?

Romana BOCKOVÁ, číslo 17 na pražské kandidátce hnutí ANONo, tak proto říkám, když nikdo neví proč, já nejsem u vlády a nejsem u moci, tak já nevím jako, musí se zjistit proč?

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA vy nevěříte tomu, co říká pan ministr, ...

Romana BOCKOVÁ, číslo 17 na pražské kandidátce hnutí ANONe, vůbec.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor... že za tím je zejména doprava?

Romana BOCKOVÁ, číslo 17 na pražské kandidátce hnutí ANONe, nevěřím, doprava v tom nemůže být.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA když nevíte, proč to je, tak proč za tím nemůže být doprava?

Romana BOCKOVÁ, číslo 17 na pražské kandidátce hnutí ANONo, nevíme, které podniky, nebo proč se to děje, vlastně nevíme, proč se to děje, protože podle všech ukazatelů by to nemělo se dít.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA kdybych si myslel, že jako politické hnutí máte jít do voleb a řekněme nabízet nějaká řešení pro věci, které Českou republiku trápí, možná i řešení na tento problém, tak bych se to myslel nějak špatně z vašeho pohledu?

Romana BOCKOVÁ, číslo 17 na pražské kandidátce hnutí ANONo, tak, když zjistíme, jaká je příčina, tak pak můžeme něco vykonat, ale pokud momentálně nevíme tu příčinu, říkám, že ten balon, který to začal měřit, vyletěl včera nebo bude to měřit rok a potom se z toho dělat nějaký úsudek.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo je váš vzkaz případným voličům v Moravskoslezském kraji, nevíme, proč se to u vás děje, ale až to zjistíme, rozhodneme se, jak to budeme řešit.

Romana BOCKOVÁ, číslo 17 na pražské kandidátce hnutí ANOProtože důležitý je zjistit příčinu. Když nevíme příčinu, tak nemůžeme vymýšlet jako opatření.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDobře, říká Romana Bocková za hnutí ANO. Máme ještě jeden další dotaz, který nás opět posune, jak tak vidím, o kousek dál. Karel Kodym se ptá: "Pod Veselým vrchem u Mokrska ve středních Čechách je prý třetí největší ložisko zlata, odhad na 80 tun. Jeho vytěžení by jistě více než vyvážilo současné zhoršení životního prostředí, nemyslíte?" Miloš Kužvart, Strana Práv Občanů ZEMANOVCI.

Miloš KUŽVART, nestraník, lídr jihočeské kandidátky SPOZOdpověď je jednoduchá, pokud si tazatel myslí, že by to vytěžení vyvážilo současné zhoršení životního prostředí, odpovídám stokrát ne, protože to vytěžení by znamenalo jámový lom 400x600 metrů, hloubka 200 metrů, je to v těsné blízkosti Slapské nádrže, Vltava je vodárensky využívaný tok a mimochodem ten současný problém je, že tedy kanadská firma žádá o průzkum a logicky bude v budoucnu žádat i o těžbu, pokud jí to vyjde, kdy na 40 tun vytěžitelných zlata připadá 9 tisíc tun arsenu, protože to zlato je vázáno v arsenopyritu. Vy musíte rozemlít 30 milionů tun horniny na jemnost pudru, kyanizovat to, takže ten zisk pro republiky, který je maximálně, a teď cituji zákon, do 10 % ceny zlata, zdůrazňuji do 10, není to 10, prostě ten úředník rozhodne takže já vám řeknu, pane Veselovský, vy jste mi sympatický, budete platit jenom 3 %, a to jsou otevřené dveře korupci v této zemi, takže tudy cesta nevede. Jednoznačně jsem proti.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak to říká Strana Práv Občanů ZEMANOVCI. Tomáš Tesař za TOP 09. Kdyby se řekněme pod vaším dohledem vaší politické strany mělo jednat o tom, jestli by se mělo znovu u Mokrska těžit zlato?

Tomáš TESAŘ, číslo 9 na kandidátce TOP 09 v Ústeckém krajiTady samozřejmě potvrzuju to, co tady říká kolega Kužvart. Ten ekologický dopad na vytěžení 80 tun zlata by byl obrovský a možná se málo ve veřejnosti ví, ono totiž u nás ten nerost, který se vydobyde, tak není vlastnictvím státu, ten je vlastnictvím té těžební společnosti a já mohu potvrdit, že cenu, kterou dostane stát za vytěžený nerost, a nejenom v případě zlata, to je uhlí, plyn, vše, co se u nás těží, tak je opravdu velmi malá, velmi malá a zlato, které v očích laika je jakýmsi strategickým, strategickou surovinou, tak skutečně strategickou surovinou není. Jsou suroviny, které jsou daleko strategičtější a zlato je jenom jakýsi takový mediálně zajímavý obrat, protože 80 tun zlata je nepochybně hodně peněz, ale ta cena, kterou by zaplatila příroda okolo, při všech těch návazných procesech, nejenom ta těžební jáma, ale vlastně lučba, někde z toho z arsenu, to je obrovská zátěž na životní prostředí a Česká republika nepotřebuje i těch maximálně 10 % z hodnoty takto vytěženého zlata a vůbec by to nepomohlo současné, současnému zhoršenému životnímu prostředí z té ekonomické stránky, protože tady se skutečně bavíme v řádech o částkách, které by se rozplynuly ve státním rozpočtu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorŘíká Tomáš Tesař za TOP 09. Vladimír Špidla za ČSSD, ještě od vás chci vědět názor.

Vladimír ŠPIDLA, stínový ministr životního prostředí za ČSSDMokrsko naprosto jasně žádná těžba zlata, ani Mokrsko, ani Kašperské hory, stejně tak žádné prozkoumávání plynonosných břidlic a těžba těchto břidlic, protože jedna z mezí našich je dostatek čisté pitné vody, to je tak vysoká hodnota, že ji člověk nemůže žádným způsobem riskovat. A poslední poznámka za severočeské uhlí těžař platí 1,5 % z vytěžené, z ceny vytěžené tuny a podle našeho názoru je třeba zásadně přehodnotit poplatky za těžbu a zvýšit je.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo říká Vladimír Špidla za ČSSD. Pochopil jsem to správně, že proti těžbě zlata u Mokrska jste všichni, je to tak? Ano. Rozumím, poznámka Pavla Kováčika.

Pavel KOVÁČIK, lídr KSČM v kraji VysočinaJá bych reagoval na pana kolegu Tesaře, jsem rád, že osvětlil to, co stát, jak málo stát dostává a to všechno zůstává těžařům, že to je jeden z příkladů, proč se neměly tyhle ty zdroje privatizovat tak bezhlavě, o tom jsme se bavili včera v televizi, pane Veselovský, ale ta metoda kyanidového loužení, která tam je, nechme to zlato pro příští generace, třeba se ty technologie vymyslí lepší, naleznou lepší a nemyslím si, že teď bychom se tím vůbec měli zabývat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak ještě jeden poslední dotaz od Martina Sváška přes Facebook. On se ptá: "Rád bych v souvislosti s ochranou životního prostředí zavedl nějak řeč na to, proč jsou začasté ti, kteří jsou ochotni v této věci se osobně angažovat, vnímáni v České republice jako kriminální živel, se kterým je třeba zatočit. Copak to není v zájmu všech občanů České republiky chránit své životní prostředí," ptá se Martin Svášek. Romana Bocková za hnutí ANO. Máte nějakou odpověď pro pana Sváška?

Romana BOCKOVÁ, číslo 17 na pražské kandidátce hnutí ANOAsi ne. Já nerozumím úplně, co tím myslí, takže ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNemyslím tím třeba to, o čem mluvil Tomáš Tesař, který říkal, že lidé, kteří se angažují v ochraně životního prostředí z jeho pohledu jsou v Česku chápáni jako trošku divní a tak dále?

Romana BOCKOVÁ, číslo 17 na pražské kandidátce hnutí ANONo, tak ...

Tomáš TESAŘ, číslo 9 na kandidátce TOP 09 v Ústeckém krajiTeď to byla podpásovka, já jsem prosím pěkně neřekl z mého pohledu, já jsem řekl, že to je ten důvod, proč bysme se měli angažovat v ochraně přírody ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPane Tesaři, vy jste říkal, že máte pocit, že se Česká republika takto na lidi dívá, kteří se angažují v ochraně životního prostředí.

Tomáš TESAŘ, číslo 9 na kandidátce TOP 09 v Ústeckém krajiUž vůbec ne Česká republika. Já jsem říkal, že drtivá většina lidí chce chránit přírodu a naše životní prostředí a významná většina veřejnosti vnímá ekologické aktivisty jako něco, co tady ten pán dokonce nazývá kriminálním živlem a já jsem říkal, že to je špatně a že naším úkolem je narovnat tento stav, protože to, že se někdo angažuje ve smyslu ochrany životního prostředí, no, to je přece úžasné.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorAno, vy jste to takhle popsal, já jsem to teď akorát ocitoval paní Bockové.

Tomáš TESAŘ, číslo 9 na kandidátce TOP 09 v Ústeckém krajiTrošku jste to překlopil, že já ty lidi považuji za kriminální živel a proto jsem se prosím pěkně ohradil.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorV žádném případě, tak to samozřejmě nebylo myšleno. Tak vaše odpověď, paní Bocková.

Romana BOCKOVÁ, číslo 17 na pražské kandidátce hnutí ANOJá si myslím, že nic se nemá přehánět, že samozřejmě ochrana přírody je v pořádku, ale někteří ti aktivisté to přehánějí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorMiloš Kužvart, Strana Práv Občanů ZEMANOVCI.

Miloš KUŽVART, nestraník, lídr jihočeské kandidátky SPOZVelmi stručně. Ten názor je velmi na místě, prostě je v zájmu nás všech chránit své životní prostředí. Strana Práv Občanů ho chránit chce a uvědomme si, že ti, kteří jinde v lokalitě chrání životní prostředí, často vystupují proti obrovsky mocným korporacím a ty pochopitelně přes média celkem jednoduše těm nějakým ekologům přidělají tu nálepku ekoteroristů, tudy cesta nevede. Je naprosto legitimní chránit své životní prostředí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTeď mě tak napadá, ty obrázky, jak Policie České republiky odnáší od některých lokalit v Národním parku Šumava ekologické aktivisty, tam se myslím zrovna neúčastnily žádné korporace.

Miloš KUŽVART, nestraník, lídr jihočeské kandidátky SPOZTam se neúčastnily korporace. Musím zdůraznit, že to bylo v době, když už jsem neměl zodpovědnost za ministerstvo životního prostředí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak jsem to nemyslel. Teď mluvíme zrovna spolu.

Miloš KUŽVART, nestraník, lídr jihočeské kandidátky SPOZTehdy jsem odmítl i jakousi neformální nabídku, že by policie mohla jaksi ty aktivisty odnášet a podobně, byl jsem zásadně proti jakémukoliv násilí, i když jsem s těmi aktivisty hluboce nesouhlasil, každopádně toto je nesmysl dělat z ekologů ekoteroristy.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorMiloš Kužvart. Asi pravděpodobně už poslední poznámka Martin Frélich za ODS.

Martin FRÉLICH, číslo 22 na kandidátce ODS v PrazeSamozřejmě je to v zájmu všech občanů a je potřeba, aby to začalo v rodině výchovou, protože to, co tady necháme dalším generacím, tak to si myslím, že je přesně to, co bychom měli chránit a předat jim v takovém stavu, aby oni to mohli dál používat, a tam si myslím, že by měla směřovat veškerá opatření, která dělat jak stát, tak samozřejmě ten privátní sektor, ale hlavně ta rodina.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak a ještě jedna poznámka Vladimíra Špidly?

Vladimír ŠPIDLA, stínový ministr životního prostředí za ČSSDV zásadě si je třeba uvědomit, že ochrana životního prostředí je ochranou člověka, protože člověk je součástí životního prostředí a při jeho zániku zaniká jako druh, čili tady není žádná kontradikce.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPavel Kováčik za KSČM, jedna věta.

Pavel KOVÁČIK, lídr KSČM v kraji VysočinaJá si myslím, že je třeba si hluboce vážit všech lidí, kteří mimo to svoje soukromé domácí štěstíčko se snaží vylepšit ještě něco mimo pro společnost, pro přírodu, pro kohokoliv jiného druhého, to si myslím, že je teda doopravdy dobře, že ti lidé se takto angažují.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak to je několik odpovědí Martinu Sváškovi. Pane ministře, už na vás nedojde čas, nezlobte se na mě, snad to bude panu Sváškovi stačit. Účastníky této předvolební debaty Radiožurnálu na téma životní prostředí České republiky byli za KDUČSL Tomáš Podivínský, za Komunistickou stranu Čech a Moravy Pavel Kováčik, za ČSSD Vladimír Špidla, za TOP 09 Tomáš Tesař, za Stranu Práv Občanů ZEMANOVCI Miloš Kužvart, za Občanskou demokratickou stranu Martin Frélich a za hnutí ANO Romana Bocková. Všem díky za váš čas, vám u rozhlasových přijímačů nebo internetu připomínám, že příští tematický předvolební Speciál vysíláme v úterý a bude na téma energetika. V úterý 22. října. To je pro dnešek všechno, u mikrofonu byl Martin Veselovský.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mav
Spustit audio