Přepis: Jak to vidí Erik Best – 7. května 2018

7. květen 2018

Hostem byl Erik Best.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
My jsme se teď před vysíláním dohadovali, jestli český novinář amerického původu nebo americký novinář v Česku, obojí svým způsobem asi platí, dobrý den.

BEST Erik, novinář
--------------------
Dobrý den, nejsem jenom Američan, ale mám čest tady být už 25,26 let, takže.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Takže čtvrt století.

Čtěte také

BEST Erik, novinář
--------------------
Ano.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Pojďme začít takovou zajímavostí, že americký senátor John McCain oznámil, že si nepřeje, aby se prezident Donald Trump zúčastnil jeho pohřbu. McCain už nějaký rok bojuje s rakovinou mozku, jak na nás taková zpráva působí, může to být třeba i proto, že Trump v předvolební kampani zpochybnil vojenské zásluhy McCaina?

BEST Erik, novinář
--------------------
Tak si myslím ano, ten McCain je zajímavý senátor, protože už to dělá 30 let, byl ve Vietnamu. Je syn a vnuk dvou admirálů a Vietnamci vlastně nabídli, že by ho osvobodili a trvá na tom, že zůstane, tak má takovou reputaci dobrou a pak to zpochybnil pan Trump, ale ta bitva mezi nimi je hlubší a je to asi tak, že Trump nechce podporovat republikány, kteří jsou víceméně Obamovští republikáni. McCain je sice republikán, ale už podporuje politiku, která je blíž k Obamovi a v rámci té strany hodně členům, voličů to vadí, takže si myslím, že ani pro Trumpa by nebylo příliš pozitivní, kdyby tam zastupoval Spojené státy.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
McCain ve své nové knize, která má vyjít tento měsíc, ostře kritizuje Trumpa, ten podle senátora nehájí americké hodnoty, jelikož chválí tyrany, očerňuje tisk, ignoruje lidská práva a ponižuje uprchlíky. Co myslíte, je to součást reklamy na novou knihu, nebo se dá s pohledem válečného veterána souhlasit?

BEST Erik, novinář
--------------------
No, já si myslím, že velká část americké populace s tím souhlasí. Otázky, jestli je to 40 procent nebo 60 procent nebo 50 procent a jak jsem říkal, tak to je více méně politika Obamovská a to je pro Republikánskou stranu velký problém, protože Trump je populární, ale není úplně jasné, jak dopadnou volby letos a pak je otázka, jestli zůstane do konce svého mandátu, anebo jestli ho sesadí, kdo bude dalším kandidátem a z tohoto hlediska McCain využívá posledních chvil, aby kritizoval Trumpa. Pro mě ještě zajímavější, že než nechce aby přišel Trump na pohřeb, je že už se mluví o tom, že bude pohřeb, protože obvykle se mluví o tom, až poté, co někdo zemře, ale on už otevřeně říká, že plánuje pohřeb, což je docela zajímavé, protože jeho situace je klíčová, kdyby zemřel a zase já o tom musím mluvit, protože se o tom mluví v Americe, kdyby zemřel ještě v květnu, tak je pravděpodobné, že bude volba v Arizoně, kde je senátorem a je možné, že by pak Republikánská strana přišla o většinu v senátu, kdyby vydržel do června, tak je větší pravděpodobnost, že náhradní volba nebude a že guvernér toho státu jmenuje člověk, který vydrží dva roky a ten člověk je obvykle ze stejné strany, takže z tohoto hlediska je docela zajímavé. Každý chce samozřejmě, aby vydržel z jiných důvodů, ale také je ten klíčový politický moment.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Kandidátka prezidenta Donalda Trumpa na ředitelku Ústřední zpravodajské služby CIA Gina Haspelová se chtěla své kandidatury vzdát v minulém týdnu, kvůli své roli v programu kontroverzních výslechů CIA v zahraničí. Proč to prostě neudělá a druhá otázka, proč tam prominuje tak kontroverzní osobnosti?

BEST Erik, novinář
--------------------
To je situace, že se politika v Americe takhle drasticky změnila za posledních 10, 12 let i když byl Bush prezidentem, tak mučení byla vlastně pozitivní v tom smyslu, že jsme měli televizní seriál Jacka Bauera, tam používá pravidelně mučení, aby dosáhl toho, co chtěl, aby zachraňoval Ameriku, myslím si, že zachraňoval Ameriku padesátkrát a skoro vždycky díky mučení, ale o deset let později je to velice negativní. Ona byla poměrně nízká pracovnice CIA tehdy, ale tím nicméně byla součást toho, teď je to negativní, není úplně jasné, jestli bude potvrzená, není úplně jasné, jestli nebude muset prozrazovat nějaká tajemství CIA. Takže jsou pochybnosti o tom, jestli ona může být potvrzená, nakonec asi bude, ale stále je tam ta bitva, je to podobná situace jako s tím McCainem, kde část Republikánská strana je proti Trumpovi, ale stále převážná část ho podporuje, ale také musí počítat s tím, že demokraté budou proti.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Írán si připravil plány, jemiž odpoví na případné rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa vypovědět jadernou dohodu, v neděli to v projevu, který živě přenášela íránská televize řekl prezident Hasan Rúhání. Je správné, že chce americký prezident chce vypovědět tuto dohodu, pokud nebude upravena, jak řekl?

BEST Erik, novinář
--------------------
Tak, já, jak někdo napsal tu smlouvu, ani já jsem to nečetl. Nejsem si jistý, že nakonec vypoví pan prezident Trump tu smlouvu. Jeho styl je docela čitelný v tom smyslu, že má nějaké sliby vůči voličům, musí dokázat, že obhajuje to, co sliboval a myslím si, že dokonce pro něj důležitější, aby si voliči mysleli, že on stále obhajuje tu stejnou politiku, než aby ve skutečnosti něco udělal, takže já si spíš myslím, že nakonec potvrdí, prodlouží veritifikaci té smlouvy, protože on by sice možná krátkodobě něco získal od svých voličů. Ale od spojenců by byla samá kritika a on pak bude muset odpovídat za to, jestli Írán začne znovu budovat arsenál a myslím si, že nakonec to nebude chtít, ale všichni říkají, že to asi nakonec vypoví, takže možná jiní vědí lépe než já, co si myslí pan Trump.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Jenom připomenu, že ve Spojených státech se uvolnění sankcí schvaluje každý 120 dní a teď tedy musí to rozhodnutí padnout do 12. května, proto jsem se na to zeptal, ale ještě je tady to ekonomické hledisko, protože jaderná smlouva otevřela mezinárodním firmám přístup na ten 80 milionový prakticky neobsazený íránský trh. Co by to znamenalo, kdyby skutečně Bílý dům vypověděl tu dohodu?

BEST Erik, novinář
--------------------
No, komerčně samozřejmě to bude mít nějaký vliv na firmy těch pěti, šesti států i v České republice je bitva, komunisté chtějí, aby zrušili zákon zamezuje vývozy ohledně té jaderné elektrárny Búšehr, takže z tohoto hlediska by to asi zůstalo v platnosti, ale je to větší problém, co se týče Evropské unie, kvůli tomu cestovali do Ameriky Macron, to je jeden z důvodů, Merkelová tam byli spolu, aby o tom mluvili a většina si mluví o tom, že bude nejasná situace, protože zatímco všichni jsou pro tu domluvu až na Spojené státy a Izrael. Pan Netanjahu vystupoval v televizi minulý týden a mě to připomínalo situace na Slovensku, když paní policejní prezident přišel s tím, že dá někomu milion eur, když řekne, kdo spáchal tu vraždu a to působilo podobným způsobem, pro mě to bylo velice pozitivní, pro i New York Times to bylo velice negativní, protože použil staré informace, ale chtěl mít nějaký vliv na Trumpa, na druhou stranu Evropská unie, Macron, Merkelová jsou strašně proti a jak jsem říkal, nemyslím si, že nakonec Trump bude chtít jít proti nim.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Schyluje se k průlomové schůzce amerického prezidenta se severokorejským vůdcem, o času a místě setkání s Kim Čong-unem bylo podle Donalda Trumpa už rozhodnuto a oznámení prý přijde brzy. Do jaké míry tedy v summitu může být zainteresována Jižní Korea?

BEST Erik, novinář
--------------------
To jsme viděli minulý týden, tak je docela jasné, že chtějí mír, že chtějí se domluvit, že považovali i před tím Ameriku za destabilizační faktor a báli se, že bude konfrontace a myslím si, že pro skoro všechny ten průlom je velice pozitivní, zase nevíme jak to dopadne, ale je to podobná vlastně situace s tím Íránem, až na to, že podobnou smlouvu uzavřel Obama, co se týče Íránu a tentokrát je to Trump, takže by bylo docela paradoxní, kdyby uzavřel nějakou domluvu se Severní Koreou a pak zrušil podobnou smlouvu s Íránem. Trump umí velice dobře využít té situace, místo toho, aby pokračoval v kritice Severní Koreje, tak chválí tu situaci a je docela velký kompromis, jestli pojedete tam vlastně na místo a tam to uzavře, spíš pro mě je větší otázka, co chce Čína a zatím se to prezentuje v Americe tak, že Čína není úplně spokojená s tou situací, ale já nevím, já si myslím, že my občas máme falešnou představu o tom, co chce Čína a možná o tom, do jaké míry Čína ovlivňuje situaci v Severní Koreji, já si osobně myslím, že ten vliv je asi větší, než si chceme připustit.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
A co podle vás znamená to osobní setkání Donalda Trumpa s Kim Čong-unem, není to radikální ústup Spojených států z těch pozic, kterými se donedávna prezentoval Trump?

BEST Erik, novinář
--------------------
Ano, ale zároveň je to možnost, aby Trump uzavřel historickou dohodu a myslím si, že z tohoto hlediska je ochoten něco akceptovat, aby měl aspoň tu možnost a vlastně ani nemusí uzavřít tu smlouvu, je to podobné s jeho dalšími politickými tahy, on něco slibuje a pak chce o tom stále mluvit, přesvědčovat voliče, že to dělá dobře a myslím si, že co se týče jeho politiky, tak by to bylo velice pozitivní a on to tak pochopil a myslím si, že on to tak provede a bude z toho mít samý úspěch.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Proč je KLDR pro zahraniční politiku Spojených států tak důležitá, je to defakto malá zemička.

BEST Erik, novinář
--------------------
Je to spíše kvůli tomu, že Američané se rozhodli, že budou právě ti, kteří budou policisté, co se týče rozšíření jaderných zbraní a tam je ta hrozba a tam je ten vliv možná o něco větší než co se týče Íránu a samozřejmě Izrael, tam samozřejmě Spojené státy nechtějí přiznávat jestli Izrael má jaderné zbraně nebo ne. Severní Korea je takový snadný terč.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Je důležité, kde se ta schůzka nakonec uskuteční, jestli to třeba bude v tom demilitarizovaném pásmu, je to nějaký symbol, znamená to něco?

BEST Erik, novinář
--------------------
Já nevím do jaké míry se o tom mluvilo tady v českých médiích, protože jsem to tolik nesledoval, ale v Americe probírali takový fakt, že Kim nemá letadlo, které má takový dosah, takže by to bylo potupné, kdyby musel natankovat někde po cestě, tak si myslím, že je to částečně kvůli tomu. Ten jeho vlak má jen určitý dosah, Trump určitě nechce, aby to bylo v Číně, takže buď to bude někde asi v Asii nebo přímo tam, jak jste o tom mluvil v té zóně.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Jihokorejský prezident Mun Če-in odmítl, že by v případě podpisu mírové dohody se Severní Koreou odešli z jihokorejského území američtí vojáci. Jak tomu to rozumíte, ptám se proto, že Severní Korea si v minulých letech kladla odchod amerických vojáků z Korejského ostrova jako podmínku pro ukončení svých jaderných programů.

BEST Erik, novinář
--------------------
To asi taky chce Čína, jak to dopadne nevíme, já to beru tak, že to je pozice, už začínají vyjednávat ty podmínky a umím si představit, že nakonec bude nějaká domluva, že část amerických vojáků bude stažena, ale asi ne úplně, protože pak by to bylo proti americké zahraniční politice.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Pojďme se teď podívat na domácí politickou scénu. Kabinet Andreje Babiše z hnutí ANO už před 14 dny vyrovnal první vládu Mirka Topolánka v délce vládnutí v demisi, jak daleko je podle vás práce nebo vytvoření nové koaliční vlády s ČSSD?

BEST Erik, novinář
--------------------
Co je zajímavé je, že tento pátek má být už nějaká domluva, co se týče koaliční smlouvy a také programového prohlášení, ale začne potom možná největší bitva a to bude v rámci ČSSD. Zatím pan Foldina říká, že je to padesát na padesát, to znamená, že polovina je proti té koalici s ANO, polovina je pro. Pan Onderka má trošku jinou představu, mluvil o tom, že je jedna třetina je pro, jedna třetina proti, a jedna třetina je opatrná, to znamená, že není úplně jasné. Moje otázka je, jak to vědí, protože mě se zdá, že potřebujeme takové referendum nebo průzkum, abychom zjistili vlastně jak jsou na tom v tom referendu, protože mají skoro 20 tisíc členů a říci do takové přesnosti jak to vypadá, tak si myslím, že to je odhad a je to také součást toho boje, ale vlastně je to nejzajímavější a očekávám, že tento týden bude trošku klidný, ale už v pátek to začíná ve velkém.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
To protože právě v pátek má být, tedy pokud se něco nezmění vypsané to "nesrozumitelné" referendum, které by mělo schválit úmysl špiček ČSSD vládnout s hnutím ANO, ale už dnes se mají setkat předsedové ČSSD a hnutí ANO, čekáte nějaký posun v tom vyjednávání?

BEST Erik, novinář
--------------------
No, tam má být také pán Vojtěch Filip z komunistů, takže si myslím, že to bude významný moment. No, otázka je možná, možná jedna z posledních otázek je, do jaké míry budou ochotní říci veřejnosti, jaké jsou vlastně podmínky, protože zatím to prezentovali tak, že o tom nebudou mluvit, pokud neproběhne referendum, ale nevím, jak to hodlají zatajit a navíc pan Foldyna a další už mluví o tom, že bychom měli vědět dopředu, kdo mají být ti ministři ČSSD a to je klíčové, protože jestli je někdo z Prahy například ministr zahraničních věcí, tak to může mít vliv na rozhodování v rámci hlavního města, když to bude někdo jiný, anebo když pan Foldyna dostane svého, ČSSD nakonec bude mít nejen ministerstvo zahraničních věcí, ale obrany, tak to bude mít úplně jiný vliv možná na to rozhodování, takže myslím si, že nakonec i když chtějí mít takové embargo, nechtějí o tom mluvit, tak si myslím, že na konci tohoto týdne, na začátku příštího týdne budeme my veřejnost mít poměrně dobrou představu, jaká je tam ta nabídka.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Co myslíte, že by to znamenalo pro sociální demokracii společné vládnutí v menšinovém kabinetu s hnutím ANO, za podpory komunistů?

BEST Erik, novinář
--------------------
To je dobrá otázka, já bych asi odpovídal jinak, kdybych o tom mluvili v pátek, mezitím vyšel průzkum, ČSSD je teď na 6,5 procentech, to je myslím negativní, já jsem očekával, že to bude o něco lépe, protože už začali mluvit o tom, že do toho půjdou, nevím přesně, jak máme brát ten poslední průzkum, jestli to znamená, že voliči vidí tu koaliční dohodu negativně, tak jestli je to tak a nejsem si úplně jistý, že to tak je, ale pokud je to tak, tak nakonec ten vliv na členy ČSSD bude významný a nemůžeme vylučovat, že nakonec ta domluva nebude, protože jestli víc než 50 procent členů si myslí, že to bude mít negativní dopad, tak možná nakonec to nedopadne jako v Německu, kde za to dostali myslím 63 procent, tak nakonec možná členství to smete ze stolu a nakonec bude ujednán UVV ČSSD, aby se rozhodlo, jestli do toho chce jít, bez ohledu na to, že členi to nechtějí.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
V Praze vládnoucí ANO, ČSSD a Trojkoalice zahájili dohodovací řízení, které rozhodne o osudu pražské koalice. Co by to mohlo teoreticky znamenat právě pro sestavování vládní koalice ANO a ČSSD, má to na to nějaký vliv nebo vůbec?

BEST Erik, novinář
--------------------
Na celostátní úrovni si myslím, že ne. V Praze to samozřejmě má vliv, otázka je do jaké míry to je jenom výborné handrkování, nebo jestli jsou tam závažné problémy. Já si umím představit, že to nakonec bude negativní pro ANO, protože pokud voliči se rozhodnou, že Praha nefunguje právě kvůli tomu, jak vládne v Praze ANO, tak v těch městských volbách to může mít negativní vliv, myslím si, že nakonec na tu vládu to takový vliv nebude mít, pan Babiš se snaží dávat najevo, že on o tom příliš nerozhoduje i když si myslím, že nakonec asi to takhle pravda není.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Co se týče podmínek sociálních demokratů, tak ti stále trvají na tom, že i prvoinstančně odsouzený politik, by měl kabinet opustit, znovu to potvrdili. Jak se s tím podle vás vyrovná Andrej Babiš?

BEST Erik, novinář
--------------------
Já nejsem si ani jistý, jak se s tím vyrovnávají v ČSSD, protože to znamená, samozřejmě že se položí vláda, to znamená, že pokud nebude domluva dopředu, kdo ho pak zastoupí jako předseda vlády, tak na panu Zemanovi a bude mít další příležitost jmenovat vládu Rusnok, v tom případě Rusnok 2, tak si myslím, že ČSSD s tím příliš nepočítá, že k tomu dojde a že to používá jako klacek na Babiše, ale že nehodlají to úplně řešit, protože to je strašně složité se rozhodnout, když rezignuje předseda vlády, kdo bude další předseda vlády, tak to je a navíc to může být za rok, za dva, za tři, nevíme kdy, a takže si myslím, že je to nakonec jenom potvrzování toho, že mají tu podmínku, že chtějí o tom mluvit, ale nakonec si myslím, že je tam vůle se dohodnout a že bude nějaký kompromis, něco jako že dobře, když ČSSD odejde úplně, tak musíme to brát v úvahu a zvažujeme, že odejdeme také, ale nakonec si neumím představit, že dopředu nějaká vláda se zaváže, že položí tu vládu.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Premiér v demisi a předseda hnutí ANO Andrej Babiš zopakoval, že se v kauze Čapí hnízdo cítí nevinný, jeho právníci prostudují odůvodnění, proč státní zástupce zamítl jeho stížnost proti obvinění. Dává mu podle vás naději to zastavení stíhání Jaroslava Faltýnka a dalších tří lidí nebo naopak?

BEST Erik, novinář
--------------------
To nevíme, o víkendu byl článek, citovali právníka pana Babiše, říká, že státní zástupce bude chtít potvrzení, že došlo k trestnému činu, já myslím, že nelze to odhadovat a myslím si, že to je jenom politikaření a spíš otázka je, do jaké míry nakonec za dva, tři roky soud to bude považovat za trestný čin, ale myslím si, že je to otevřená otázka a vůbec není jasné, že odejde, že nebude muset nakonec odejít pan Babiš kvůli tomu.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Co se týče sestavování nebo toho druhého pokusu o sestavení menšinové vlády, jakou roli tady sehraje podle vás prezident Miloš Zeman?

BEST Erik, novinář
--------------------
Já to beru tak, že pan Zeman nechtěl, aby byl ministrem Milan Chovanec a jakmile byl Milan Chovane úplně vyšachován, tak se rozhodl, že podpoří vládu s ČSSD, to znamená, že i když můžeme číst různé komentáře o tom, že vlastně chce vládu ANO, SPD a komunisty, tak si myslím, že nakonec to není pravda, myslím si, že chce tu vládu s ČSSD, myslím si, že tu vládu bude podporovat a samozřejmě bude chtít, aby tam měl nějaký vliv, tak nakonec možná někdo z jeho tábora bude ministrem.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
V posledních dnech se stále připomíná výrok prezidenta spojený s takzvaným novičokem, látkou, kterou údajně měli testovat i Češi. On to řekl ve čtvrtek večer v televizi, jak se díváte tady na ten výrok?

BEST Erik, novinář
--------------------
To je strašně složitá situace, protože my nejdříve musíme odpovědět na otázku, jestli úplně věřím tomu, co říkají Britové a nebo jestli tomu věříme kvůli tomu, že jsou spojenci, tak jestli úplně věříme, tak musíme se chovat jedním způsobem a to znamená nezpochybňovat vůbec, když vlastně akceptujeme, že je možné, že neříká úplnou pravdu, ale je to spojenec, tak musíme také to respektovat a podporovat toho spojence, tak já to beru tak, že já jako občan, jako analytik, nemůžu brát úplně vážně všechno, co bylo řečeno, takže z tohoto hlediska pak i to, co říká pan Zeman připadá v úvahu, ale otázka je jestli je to škodlivé pro Českou republiku a tam si myslím, že ti, kteří to kritizují mají dobrý důvody.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Hostem pořadu Jak to vidí byl vydavatel a novinář amerického původu, americký novinář Erik Best. Já vám děkuji, mějte se hezky, na shledanou.

BEST Erik, novinář
--------------------
Na shledanou.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Příjemný poslech dalších pořadů přeje Vladimír Kroc.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autoři: zis , Erik Best
Spustit audio