Přepis Jak to vidí ... (CESTOVATELSKÉ) ... Izrael - 1.7.

1. červenec 2010

Dnes jsme se poprvé vydali na pouť kolem Země. Hostem Zuzany Burešové byla meteoroložka Taťána Míková. Navštívili jsme Izrael.Po 24 hodinách, u pátečního pořadu až v pondělí, zde najdete needitované a neautorizované přepisy půlhodinových talkshow našich hostů. Tento pořad ZDE na také najdete ve zvukové podobě.Po dobu letních měsíců, tedy od července do srpna 2010, s pořadem cestujeme, a to do všech koutů naší Země. Pořady najdete s titulkem Jak to vidí ... (CESTOVATELSKÉ). Přejeme krásné prázdniny s Českým rozhlasem 2 - Praha ...

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobré dopoledne vám všem přeje Zuzana Burešová. Začaly prázdniny, čas dovolených, ale vy nemusíte utrácet žádné horentní sumy, protože prostřednictvím našich hostů se dostanete do velkých dálek a nebude vás to stát ani korunu. Během prázdnin jako každoročně budeme zvát ty, kteří rádi cestují a umějí o tom i poutavě vyprávět. Naše pozvání dnes do studia Českého rozhlasu 2 Praha přijala meteoroložka České televize, Táňa Míková. Vítám tě tady.

Táňa MÍKOVÁ, meteoroložka České televize
--------------------
Příjemné dopoledne.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Táňo na jaké cesty ráda vyrážíš?

Táňa MÍKOVÁ, meteoroložka České televize
--------------------
Tak já vyrážím na cesty všeho druhu, asi trochu víc mám ráda přírodu, ale pro mě je úplně ideální dokázat naplánovat cestu, kde je nejenom krásná příroda, ale i nějaká ta historická památka, abych mohla ty cíle měnit a aby vlastně to volno bylo prožité pestrým způsobem.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Máš vyloženě měsíc, ve kterém ráda cestuješ?

Táňa MÍKOVÁ, meteoroložka České televize
--------------------
Tak na mě vždycky po zimě přijde takový pocit, že když už je duben nebo květen, tak že bych určitě měla někam vyrazit.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
My si budeme povídat hlavně o Izraeli, kde jsi byla naposled a ta cesta tě velice, velice ovlivnila, zaujala. Mě by nejspíš zajímalo, nejdřív zajímalo, jak se vlastně na takové cesty připravuješ. Studuješ, díváš se na internet, podle čeho se rozhodneš - tahle destinace bude pro mne opravdu zajímavá.

Táňa MÍKOVÁ, meteoroložka České televize
--------------------
Tak většinou když přijde právě tahle doba, takového toho nastupujícího jara, možná bych řekla, ono když přijde první záchvěv jara, tak já si ho ráda užiju tady u nás v Česku, ale ve chvíli, kdy se potom ochladí a my už máme zimu, tak já pomýšlím na to, že bych měla vyjet někam, kde je teplej a příjemně. Takže já třeba mám moc ráda jaro ve Středomoří, prakticky celé Středomoří v té jarní době je nádherné, je ještě rozkvetlé a zelené, nejsou tam ty vyprahlé, vyprahlé řekla bych plochy, které potom tam zaznamenáváme v době prázdnin a je fakt, že já se na ty cesty dost pečlivě připravuji, ale úplně na začátku je spíš taková intuice, přemýšlení, možná i trochu bloudění po internetu a hledání v názorech druhých cestovatelů a obvykle mě to osloví takovým způsobem, že přijdu na to, že letos zrovna bych měla jet tam a tam.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
A letos si zrovna přišla na to, že by si měla navštívit Izrael a právě o této cestě budeme s meteoroložkou České televize, Táňou Míkovou, mluvit hned po následující písničce.

/ Písnička /

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
S meteoroložkou České televize, Táňou Míkovou, si ve vysílání Českého rozhlasu 2 Praha povídáme o cestování, společně teď navštívíme Izrael. Ještě předtím než ses tam vypravila, proč jsi si vybrala právě tuhle zemi, čím tě oslovila?

Táňa MÍKOVÁ, meteoroložka České televize
--------------------
Tak úplně primárně tam byl zejména ten cíl takového biblického putování, já jsem dokonce měla pocit, že si maličko duchovně odpočinu, protože budu rozjímat na těch místech, která člověk zná z Bible a nakonec je to i místo, kde se setkávají historicky už tisíce let různá náboženství a tak trošičku, trošičku právě o ta místa bojují. Takže bylo to místo, které mě právě z toho duchovního pohledu hodně přitahovalo, ale taky hned na začátku musím říct, že vlastně ten, kdo tam jede za tou křížovou cestou, tak i dnes když jí projde, tak je to opravdu bolestná cesta, není to nic jednoduchého, kromě toho, že je tam hodně lidí, a že jsou tam takové ty nástrahy, které člověka z toho rozjímání hodně vytrhávají i proto, že třeba křížová cesta vede skrz bazar, čili neustále jsou tam ti prodavači, kteří člověka tahají ke svému krámku a rozptylují ho, tak bych řekla, že i ta místa jsou trošičku jiná, když je člověk v reálu vidí, než když si je jenom tak podle Bible představuje.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak když se díváme do těch katalogů a máme svoji představu a svoji vizi, tak sníme, co všechno nám to dá, že skutečně to posílí naši duši a ta realita je opravdu o něčem jiném? Tak to pozlátko tak trošku spadne a zčerná?

Táňa MÍKOVÁ, meteoroložka České televize
--------------------
Určitě, určitě ono je zajímavé pro nás vlastně jakoby, kteří máme kořeny v tom západně křesťanském světě, tak už i jenom to, že většina těch kostelů spíš připomíná pravoslaví nebo nějakou arménskou církev, tak ony jsou pro nás ty kostely velice temné, zvláštně zdobené tím zlatem a takovými opravdu výzdobou, na kterou my nejsme zvyklí. Takže je to svět, který působí trošičku jinak, než jak si umíme představit. Kořeny, které známe z Bible a určitě i pokud jde o řekněme lidi, které tam člověk potkává, protože je to spektrum opravdu všech těch, kteří jdou skutečně jenom za historickou památkou, až po ty skutečně nejzarytější, kteří takovou pouť třeba chystali celý život a šetřili na ní celý život a potom tam ty obřady provádějí s největší urputností, kterou dokážou a všichni ti lidé se nakumulují v jednom místě a dokonce i přesto, že my jsme tam nebyli v těch nejexponovanějších období, to jsou hlavně Vánoce a Velikonoce, tak pořád tam těch lidí bylo opravdu hodně, já si neumím představit, jak to tam třeba na Velikonoce vyjde, protože tam si myslím, že není asi moc k hnutí, tam člověk jenom kráčí s davem. Samozřejmě ta atmosféra může být pro někoho přitažlivá, já nejsem člověk, který má rád opravdu velký dav. Takže pro mě to bylo někdy velice složité vyrovnat se s tím, že je kolem mě pořád tolik lidí a vždycky jsem si hledala nějaké tiché místečko, kde se dalo uklidit v těch kostelích a jenom pozorovat ten cvrkot. Každopádně trošičku se taková ta krásná, šupinková patina, kterou si podle Bible představujeme, setře a zůstane ta realita. Ale je samozřejmě krásné ta místa navštívit.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Měla jsi nějaké problémy nebo musela si na něco dbát, když jsi vstupovala do těch chrámů, můžeš tam prostě jít tak, jak jsi oblečená nebo jsou tam nějaká pravidla, která nesmíš porušit.

Táňa MÍKOVÁ, meteoroložka České televize
--------------------
Tak určitě zahalení do těch chrámů všech přichází v úvahu hodně. Tam nepřichází v úvahu, nepřichází v úvahu vejít do chrámu, aby žena neměla třeba sukni přes kolena nebo aby měla holá ramena, ale to asi spousta cestovatelů zná i z Řecka, takže to není žádné překvapení. Ale ku příklad, když se člověk chce dostat na Chrámovou horu, tak musí respektovat pravidla, která jsou zase muslimská a nesmí tam vejít s Biblí nebo s křížkem na krku. Ta kontrola, i když je zvláštní, že na Chrámovou horu vede spousta, obrovská spousta bran, tak tyhle brány jsou otevřené jenom muslimům a když tam chce přijít turista, tak musí vejít jednou jedinou konkrétní bránou, nejen že není jednoduché jí najít, ale musí samozřejmě projít i tím rentgenem, ale to je v Izraeli docela běžná věc, na to si zvykne vlastně hned, jak tam přiletí. A ta kontrola je velice pečlivá a dokonce ani ten křížek v baťůžku prý někdy neprojde.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Jsou tam opravdu všeobecně vůbec přísná bezpečnostní opatření v Izraeli?

Táňa MÍKOVÁ, meteoroložka České televize
--------------------
Rozhodně. Vlastně téměř na každém veřejném místě, kde se vchází do budovy, tak člověk musí počítat s tím, že kontroly budou odpovídat tomu, jako když u nás vchází do letiště. Takže je pravda, že dokonce o Izraelcích se říká, že je u nich nejvíc rozšířená rakovina na celém světě, já nevím jestli je to pravda, to jsem jenom četla, ale faktem je, že i když oni sami tvrdí, že to je z vody, že nemají dobrou vodu a musejí třeba odslaňovat mořskou vodu nebo musejí využívat zdroje, které jinak by asi řekněme nikdo nečistil, tak já se domnívám, že to může souviset i maličko s tím, že pro to, aby tam v Izraeli zachovali alespoň relativně slušnou úroveň bezpečí, tak prakticky všude člověk prochází rentgen, což určitě taky není zdravé.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Možná, že je to všechno, ta bezpečností opatření, už začínají tady, u nás, na pražském Ruzyňském letišti. Také si prošla takovým tvrdým pohovorem?

Táňa MÍKOVÁ, meteoroložka České televize
--------------------
No rozhodně, ten pohovor není nijak jednoduchý a když si člověk představuje, jak běžně odlétá, přijde k přepážce, řekne, že má e-ticket a už si ho vyhledají, nemusí ani předkládat jeho kopii. Tak to rozhodně neplatí, když odlétá letadlo izraelských aerolinií do Tel-Avivu. V té chvíli se ty přepážky obalí takovými těmi zábranami z provazu a před ty přepážky se představí ještě několik takových řečnických pultíků, u každého stojí člověk, který každého jedince nebo pár zpovídá a nejedná se jenom o takové ty základní bezpečnostní otázky, jaké známe třeba při cestě do Spojených státech - balil jste si zavazadlo sám, nemohl vám tam někdo něco nepozorovaně přidat, dával jste si na něj pozor při dopravě na letišti, ale jde tam i o takové otázky jako proč jedete do Izraele, proč vás ta země zaujala a co vás na tom zajímá a která konkrétní část a proč. A když vás zajímá Jeruzalém, co tam chcete vidět. Takže ono do jisté míry, kdyby člověk odlétal nepřipraven, tak by se mu mohla stát, že by ho považovali skutečně za teroristu a spoléhat jenom na to, že až, až tam přiletíte, tak že se od průvodců všecko dozvíte, taky není dobře.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Někteří cestovatelé tvrdí, že když procházejí Jeruzalémem, Betlémem, tak opravdu cítí takovou zvláštní atmosféru, takový zvláštní pocit v nich je. Pocítila jsi to taky, při těch zastaveních na těch biblických místech?

Táňa MÍKOVÁ, meteoroložka České televize
--------------------
Určitě na některých místech i tenhle pocit byl intenzivnější a já musím říci, že mně většinou právě takové to kouzlo a napětí těch míst přicházelo tam, kde se mi podařilo se dostat třeba do nějakého tichého, stinného místa, kde těch lidí nebylo moc. Řekla bych, že ten velký dav mi tenhle pocit a tenhle prožitek trošičku jakoby rozbíjel. Ale to myslím, že souvisí asi s osobností každého člověka, někdo zase se cítí mnohem lépe, když je kolem něj hodně lidí, nakonec jak by se jinak lidé scházeli třeba na Staroměstském náměstí u každého fotbalového nebo hokejového zápasu.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Říká ve vysílání Českého rozhlasu 2 Praha náš dnešní host, meteoroložka České televize, Táňa Míková, která navštívila Izrael a my si budeme také povídat o tom, jaká je tam vlastně příroda, jaká je tam podnebí, jaké je tam počasí. I o tom nám bude Táňa Míková už za chvíli vyprávět.

/ Písnička /

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Naše rozhlasová cesta nás právě teď zavede do Izraele. My touto zemí putujeme s naším dnešním hostem, meteoroložkou České televize, Táňou Míkovou. Táňo, určitě když se chytáš na cestu, tak tě zajímá počasí, podnebí, je to součást tvojí profese a určitě nechceš jet někam, kde asi bude pořád zima a nepříjemno. Jak bylo v Izraeli, když ses tam chystala?

Táňa MÍKOVÁ, meteoroložka České televize
--------------------
Tak já jsem samozřejmě koukla na to, co modely předpovídají a věděla jsem jaké tam budu mít počasí a skutečně to vyšlo. Takže já jsem počítala s tím, že ty teploty budou pětadvacet a víc, skutečně byly, ale měli jsme to štěstí, že vlastně se nám po většinu dnů podařilo se udržet do těch třiceti stupňů Celsia, takže to bylo i na cestování a na různé návštěvy těch historických míst docela dobré počasí. Pokud jde o déšť, tak ten tam není moc častý, vlastně od května do října už je to výjimka, když tam prší. Pokud jde o Izrael, tak tam pokud někdo chce zažít takové vlhčí dýchací období, tak by musel v zimě, protože to je skutečně doba, kdy tam prší a kdy vlastně se naplňují všechny, všechny zásobárny vody. Tam vlastně i ty staré civilizace, které tam žily. Je pravda, že je prokázáno, že třeba dva tisíce let zpátky tam to podnebí nebylo až tak vyprahlé jako v současnosti, ale i tehdy platilo, že vlastně v tom zimním období tam napršela většina vody a pak se s ní muselo dobře zacházet, aby vydržela přes léto a to platilo vlastně v celém tom arabském světě.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Táňo zažilas tam nějaký zajímavý meteorologický jev?

Táňa MÍKOVÁ, meteoroložka České televize
--------------------
Tak určitě. My jsme zažili vlastně možná poslední Chamsín, který tam přišel v tom jarním období a je to zvláštní situace, kdy vítr se stočí na jižní nebo na jihozápadní a ze Sahary tam přináší velice, velice horký vzduch. Ten vzduch nejen, že je velice teplý, ale on přináší sebou i ze Sahary obrovské množství jemného písečku, takže ve chvíli, kdy my jsme vlastně projížděli Izraelí od severu k jihu, tak neustále člověk má na východě to pohoří, jednak Moapské pohoří a další hory, kterou jsou tam v Jordánsku a ve chvíli, kdy se zvedl ten Chamsín, tak nám se vlastně ty hory úplně skryly, schovali do takového bílého oparu. My jsme jeden den viděli, že tam ty hory jsou a druhý den se nám jakoby úplně ztratily, přestože byly na vzdálenost pár desítky, desítek kilometrů. A kromě toho teda musím říct, že ten den, kdy přišel Chamsín, tak já jsem poprvé uvažovala o tom, jestli jsem nedostala úžeh, protože mně fyzicky nebylo dobře, opravdu mi bylo špatně, ale pak jsem si uvědomila, že to zřejmě souvisí právě s tímhle silným větrem, který přichází. Ono je pravda, že to souvisí i s poklesy tlaku vzduchu, které s tím bývají spojeny a myslím si, že spousta lidí, dokonce průvodkyně tvrdila, že i místní, nejsou na tyhle situace, byť tam přicházejí častěji během toho jara, příliš zvyklí, nemají je rádi a někdy si dokonce berou dovolenou, aby je přežili, protože je to, nejenom ta fyzická obtíž, že člověku je vysloveně špatně od žaludku, bolí ho hlava, motá se mu hlava, ale je to prý i taková jakási deprese, do které upadá, že ta práce mu nejen nejde od ruky, ale, ale někdy není schopen ani vymyslet něco rozumného.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak často přichází takový Chamsín?

Táňa MÍKOVÁ, meteoroložka České televize
--------------------
Tak těch epizod prý bývá v průběhu toho jara tak kolem pěti, šesti, ale asi ne všechny mohou být stejně silné. Myslím si, že ta kterou jsme tam zažili my, byla docela zajímavá a byla docela výrazná.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Další zajímavostí je určitě Mrtvé moře, kde jsi byla. Zkoušela jsi, jestli se můžeš v Mrtvém moři potopit, určitě jsi to nezkoušela.

Táňa MÍKOVÁ, meteoroložka České televize
--------------------
Já jsem to samozřejmě zkoušela a snažila jsem se, snažila jsem se zuby nehty, ale opravdu i když se člověk, byť to není jednoduché, ale když se skutečně dokáže dostat do té vertikální polohy v Mrtvém moři, tak vlastně stojí a ať snaží víc, sebevíc, tak prostě od bříška všechno nahoru kouká z vody. A nedá se, nedá se vlastně potopit, tak jako v běžném moři. Ona samozřejmě ta slanost je desetkrát vyšší než v normálním moři nebo devět a půl krát. Čili té soli je tam opravdu hodně a vlastně ta voda je tak těžká, že si s člověkem dělá víceméně co chce.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak jsi tedy plavila?

Táňa MÍKOVÁ, meteoroložka České televize
--------------------
Tak ono to není ani moc o plavaní, je to o takovém spíš houpání se na povrchu té hladiny, protože jednak člověk musí být opatrný jak na sebe, tak i na ty kolem, aby jim nestříknul do oka nebo ono i v puse je to strašně nepříjemné, když se člověku stane, že si, že si na jazyk třeba dá trošičku té vody, tak má pocit, že mu ten jazyk zdřevěněl, prostě ta slanost je obrovská a, a ta voda se jeví až úplně hořká. No a když si cákne do oka, což teda ze začátku musím říct, že i mně se stalo, tak mě potom kolegové museli dopravit ke břehu, protože to půl hodiny člověk slzí, pláče a nevidí vůbec nic. Tak si tam jenom tak sedne a když se vypláče, tak samozřejmě ho to láká zpátky. A je fakt, že i když ze začátku mě ten pocit, kdy ta voda si vlastně s člověkem dělá úplně co chce a otočí ho tak jak chce, ne každý člověk má těžiště ve stejném místě, někdo se snáz udrží na břiše, někdo se snáz udrží na zádech, ale je pravda, že ta voda si vždycky najde tu pozici, která jako když máte dřevo na hladině vody. Prostě ono se otočí do té ideální pozice, tak aby, aby prostě se vznášelo nebo aby plavalo. Takže totéž udělá ta voda vlastně s lidským tělem a pokud se chce člověk dostat do nějaké jiné pozice, řekněme jak jsem mluvila o tom, o tom vertikálním směru, tak to dá do jisté míry práci a takové zkoušení, musí si v té vodě zvyknout a přijít jí na chuť. Takže chvilku ze začátku si myslím, tak první hodinu, hodinu a půl to člověku dá práci a možná ho to i vyčerpává, vysiluje, tak jako trošičku nervuje, že ta voda mu nechce dovolit, to co by si sám přál. Ale potom, když si zvykne, tak je to nádherný pocit.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ty když cestuješ, tak samozřejmě už jsi o tom mluvila, zajímá tě památky, ale především tě zajímá příroda. Bylo tam ještě něco zajímavého právě v této souvislosti s přírodou, s podnebím?

Táňa MÍKOVÁ, meteoroložka České televize
--------------------
No tak Izrael je v podstatě docela malá země. Když se to vezme, tak by se plochou dala srovnávat třeba s Moravou a Slezskem. Čili opravdu jenom část České republiky. Ale je protažená od jihu na sever a navíc, tam je obrovský rozdíl mezi řekněme tou západní částí na pobřeží Středozemního moře a tou východní, která už je skutečně pouštního charakteru. Takže tam na strašně maličké ploše projde člověk nesmírným množstvím jak vegetačních pásem, tak samozřejmě i sám cítí, že jsou to různá klimatická pásma v souvislosti s tím. No a během těch deseti dnů, kdy my jsme tam byli, tak bylo také možné zaregistrovat, že vlastně rozdíl mezi severem a jihem v teplotách byl dobrých deset stupňů Celsia.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Navštívila jsi několik zajímavých biblických poutních míst, bydleli jste v Betlémě, byla jsi v Nazaretu, v Tel-Avivu, jaký je rozdíl mezi těmi starými, historickými místy a právě třeba tím Tel-Avivem,což je zřejmě v dnešní době, už musí být velice super moderní město.

Táňa MÍKOVÁ, meteoroložka České televize
--------------------
Rozhodně. Tel-Aviv je vlastně asi místo, kde se v Izraeli shlukují všichni svobodomyslní lidé, ti kteří chtějí žít, tak bych řekla uvolněněji. Ne se až tak příliš nechat svázat nějakými náboženskými pravidly, ať už kterékoliv církve. A je pravda, že to město je moderní, je nádherně vystavěné a jsou tam budovy, které stojí za vidění, řekla bych té moderní architektuře. Ale co pro mě bylo maličko zklamáním, když jsem viděla tu část, která vlastně ta, ten německý funkcionalismus třicátých let je tam opravdu pověstný a já když jsem mezi těmi domy procházela, tak jsem nevěřila, že je možné, aby vypadaly tak zpustle a opuštěně. Samozřejmě nejsou to ještě zříceniny, to ne, ale opravdu nikdo se o ně nestará a ti lidé, pokud tam vůbec někdo žije, tak jsou to opravdu tak chudí lidé, že zřejmě nemají na to, aby je dali do pořádku. A tak přestože je chrání UNESCO, tak prostě ta část města působí velice nepříjemně.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Táňo co si z takových cest ráda odvážíš, kromě zážitků, co je pro tebe takový ten pravý suvenýr, je to něco typického? Co jsi si přivezla z Izraele?

Táňa MÍKOVÁ, meteoroložka České televize
--------------------
Tak z Izraele jsem dovezla samozřejmě něco soli a něco kamenů z Mrtvého moře, no a několik betlémů pro přátele, protože betlém z Betléma jsem ještě nikdy neměla, takže to byly i takové hezké dárky. No a musím říct, že asi to nejdůležitější jsou samozřejmě ty zážitky, prožitky, které nikdo nevezme, a které teď se snažím třeba sdělit i těm druhým, protože Izrael je zajímavá země, ale naprosto bych nikomu nemohla doporučit, aby se tam jako na první cestu vydal úplně sám, bez, bez porady s někým, kdo tam opravdu dokáže žít, protože bez dobrého vedení se tam asi přežít nedá.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Říká ve vysílání Českého rozhlasu 2 Praha náš dnešní host, meteoroložka České televize, Táňa Míková. Já jsem ráda, že jsi si udělala čas, mimochodem musíme se rozloučit informací o tom, jaké nás čeká počasí, bude hezky dnes, viď Táňo?

Táňa MÍKOVÁ, meteoroložka České televize
--------------------
Bude, určitě bude. Ale může přijít bouřka.

Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Může přijít bouřka, více si řekneme za čtyři minuty ve zprávách Českého rozhlasu, to už bude devět hodin. Naším hostem byla Táňa Míková, přeji pěkné dny a zase někdy u nás třeba. Na slyšenou.

Táňa MÍKOVÁ, meteoroložka České televize
--------------------
Já se budu těšit a všechny posluchače zdravím.

autor: zbu
Spustit audio