Přenos korunovačních klenotů do Vladislavského sálu

18. duben 2008
Zblízka

Teď bychom vás rádi přesvědčili, že i rozhlas umí zprostředkovat pohled na korunovační klenoty. Sedm klíčů sedmi nejvyšších zástupců státu a katolické církve v Česku odemklo komoru s klenoty. Ty budou od soboty na jedenáct dní vystaveny ve Vladislavském stále Pražského hradu. Korunovační klenoty jsou podle přání Karla IV. vystavovány jen za zvláštních příležitostí, a tou je letos devadesáté výročí vzniku prvního samostatného československého státu a znovuzvolení Václava Klause českým prezidentem. Vyjmutí klenotů a přenos do Vladislavského sálu se odehrálo za přísných bezpečnostních opatření, ale reportérka Radiožurnálu Michaela Vetešková se k tomu všemu dostala hodně zblízka.

Michaela VETEŠKOVÁ; redaktorka:
Hodinu před půl šestou správci katedrály svatého Víta chrám uzavřeli. Uvnitř zůstala jen skupinka novinářů, pouze pár metrů nás dělilo od vchodu do Svatováclavské kaple. Tam mohlo vstoupit jen sedm klíčníků, nejvyšších zástupců státu a církve, aby společně odemkli sedm zámků k národnímu pokladu.

Petr CHOTĚBOR; památkář Pražského hradu:
Odbor památkové péče asistuje vždy při oficiálním otevření Korunní komory a při vyjímání korunovačních klenotů z té trezorové schránky v Korunní komoře.

Michaela VETEŠKOVÁ; redaktorka:
Říká památkář Pražského hradu Petr Chotěbor. Je jedním z mála, kterému je dovoleno dotknout se klenotů. O několik minut později to bude právě on, který v bílých bavlněných rukavicích korunovační klenoty umístí do speciální vitríny na výstavě ve Vladislavském sále. Na Pražském hradě pracuje pětadvacet let a u vyzvedávání korunovačních klenotů je počtvrté.

Petr CHOTĚBOR; památkář Pražského hradu:
No, ty pocity se těžko popisují, ten akt má samozřejmě velice důstojnou a slavnostní atmosféru a všichni pociťují v té Korunní komoře ten, přehnaně řečeno, dotek dávné historie a úctu k těm symbolům českého státu.

Michaela VETEŠKOVÁ; redaktorka:
Náš rozhovor s Petrem Chotěborem přerušil doslova běh davu novinářů, hlavně fotografů a kameramanů, protože právě teď začal fototermín, kdy mohou nafotit nebo natočit nejlepší nebo nejzajímavější záběry z tohoto slavnostního aktu a fotoreportéři neběželi zbytečně. Na minutu přesně do katedrály vstoupilo sedm klíčníků, správců národního pokladu. Mlčky, bez zastávek zamířili ke Svatováclavské kapli. Tam vystoupali po schodech nahoru do Korunní komory. Za necelých deset minut z ní spolu s památkáři a historiky umění Pražského hradu vynesli trezorovou schránu se Svatováclavskou korunou, korunovačním žezlem, jablkem, křížem, mečem a rouchem. Tento trezor položili na speciálně připravená dřevěná nosítka potažená červeným sametem. Vojáci je z chrámu svatého Víta přes třetí hradní nádvoří pak vynesli do Vladislavského sálu.

Petr CHOTĚBOR; památkář Pražského hradu:
My tady provedeme pouze takovou první vizuální kontrolu ještě před těmi držiteli klíčů, jakmile se klenoty vynesou z Korunní komory.

Michaela VETEŠKOVÁ; redaktorka:
Vysvětluje památkář Petr Chotěbor a rychle odchází za svými povinnostmi. Jak už jsme řekli, je to právě on, kterému je dovoleno se přímo dotknout nejenom žezla, jablka, kříže nebo meče, ale také Svatováclavské koruny, kterou nechal zhotovit Karel IV. Druhého září roku 1347 s ní byl korunován českým králem a na památkáře Chotěbora máme ještě jednu poslední otázku, měl tuto korunu na hlavě někdo jiný než český král?

Petr CHOTĚBOR; památkář Pražského hradu:
Takový případ samozřejmě neznám a dokonce se pochybuje i o tom, co se dlouho vyprávělo o Reinhardu Heydrichovi.

Michaela VETEŠKOVÁ; redaktorka:
Nejenom na tuto korunu se budete moci po pěti letech podívat od soboty do dvacátého devátého dubna. Podle odhadů pracovníků hradní správy se ale zájemci musí připravit až na pětihodinové fronty.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ela
Spustit audio