Premiér Fischer pojede na sever Moravy řešit špatnou kvalitu ovzduší

10. březen 2010
Zprávy , Zprávy

Vláda chce najít víc peněz pro zlepšení kvality ovzduší na Ostravsku. Řešením často se opakující smogové situace by mohlo být využití evropských prostředků nebo programu Zelená úsporám. Premiér Jan Fischer plánuje v brzké době návštěvu Ostravska.

Vláda chce situaci na severu Moravy dál sledovat. Premiér Jan Fischer se na Ostravsko vypraví jednat s vedením kraje. Doprovodí ho i šéfové některých resortů.

"Předpokládám, že ministři životního prostředí, průmyslu, dopravy. Možná i ministr pro místní rozvoj. Viděl bych to tak do horizontu čtrnácti dnů," řekl Fischer. Zlepšení situace bude řešit i pracovní skupina, ve které budou zástupci dotčených ministerstev.

Podle moravskoslezského hejtmana Jaroslava Palase ekologická zátěž existuje v regionu historicky a kraj, jednotlivá města ani samotné podniky nemají finanční sílu tuto situaci řešit. Kraj proto požaduje, aby se do regionu vracelo alespoň 80 procent z peněz, které tamní firmy odvádějí do Státního fondu životního prostředí. Ročně to je až 130 milionů korun.

autoři: ima , vav
Spustit audio