Premiér Fiala se vrací z Kyjeva, USA označily Putina za válečného zločince. Válka na Ukrajině, den 21

16. březen 2022

Premiér Petr Fiala z ODS a jeho kolegové z Polska a Slovinska Mateusz Morawiecki a Janez Janša večer jednali v Kyjevě s tamními lídry. Byli to vůbec první zahraniční státníci, kteří od začátku ruské invaze přijeli do hlavního města napadené Ukrajiny. Má jejich návštěva pro Ukrajinu jiný než symbolický význam? Senát USA v úterý jednomyslně schválil rezoluci, která označuje ruského prezidenta Vladimira Putina za válečného zločince. Ve středu se očekává vyjádření z Haagu.

Vojenská situace na Ukrajině se během uplynulých 24 hodin zásadně nezměnila, uvedl ve středu ráno ukrajinský generální štáb. Ukrajinské síly podle něj podnikly devět náletů na kolony ruských vojsk a na jednotlivých úsecích podnikly protiútoky. Ruská vojska se podle ukrajinského velení soustřeďují na upevnění svých pozic a pokračují v ostřelování infrastruktury a hustě obydlených oblastí.

Čtěte také

Kolem 6.00 zasáhly podle BBC ruské rakety dvanáctipatrovou budovu ve čtvrti Ševčenkivskyj v Kyjevě. Poškozena byla také vedlejší devítipatrová budova. Podle aktuálních zpráv byli dva lidé zranění a 35 dalších se muselo z budovy evakuovat.

Premiérská mise v Kyjevě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se v úterý v Kyjevě setkal s premiéry Česka, Polska a Slovinska. Jejich návštěvu označil v příspěvku na sociálních sítích za silný projev podpory pro Ruskem napadenou Ukrajinu.

„Jsem velice rád, že tu můžu být a vyjádřit podporu vaší zemi a vašemu boji. Víme, že bojujete i za naše životy a naši svobodu. Hlavním cílem naší návštěvy je vyjádřit to, že nejste sami. Naše země vám stojí po boku, spolu s Evropou,“ řekl po setkání český předseda vlády Petr Fiala (ODS).

„Evropská unie je s vámi, jste součásti naší rodiny. Toto vzkazujeme těm, kteří vás napadli,“ uvedl po setkání slovinský premiér Janez Janša. „Budeme samozřejmě podporovat vaše členství v Unii,“ dodal Janša. Morawiecki zdůraznil, že Ukrajina musí mít k dispozici zbraně, aby se mohla účinně bránit. „Nikdy vás neopustíme,“ uvedl polský premiér.

Evropské sankce a mezinárodní tribunál

Evropská unie nově uvalila sankce na majitele fotbalové Chelsea Romana Abramoviče a další ruské podnikatele blízké Kremlu. Oligarchové také přijdou o přístup k drahým autům, umění a šperkům a dalšímu luxusnímu zboží z Evropy.

Čtěte také

Sankce v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu už sedmadvacítka uvalila téměř na tisíc osob, firem a institucí v Rusku. Nejnovější balík opatření začal platit v podvečer. Už teď se ale v Bruselu mluví o dalším zpřísňování.

Senát USA v úterý jednomyslně schválil rezoluci, která označuje ruského prezidenta Vladimira Putina za válečného zločince a vyzývá Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu a ostatní státy k vyšetřování ruské armády kvůli případným válečným zločinům spáchaným během ruské invaze na Ukrajinu. Podle agentury Reuters šlo o vzácný projev jednoty v hluboce rozděleném Kongresu.

Mezinárodní trestní soud v Haagu by měl své rozhodnutí oznámit ve středu po 16. hodině. Ukrajina požaduje, aby nejvyšší soudní instance OSN Rusku nařídila invazi přerušit. Kyjev svou stížnost opírá o Úmluvu OSN z roku 1948 o zabránění a trestání zločinu genocidy, kterou Rusko a Ukrajina ratifikovaly a která umožňuje státům projednat svoje neshody před Mezinárodním soudním dvorem. Zástupci Ruska se na jednání soudního dvora vůbec nedostavili.

autoři: Jan Bumba , and
Spustit audio