Premiér Babiš i ministr obrany Metnar položili na pražském Vítkově věnce a poděkovali veteránům

11. listopad 2021 15:26

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek na pražském Vítkově poděkoval válečným veteránům, připomněl legionáře, bojovníky z druhé světové války i novodobých misí. Ministr obrany za ANO Lubomír Metnar ocenil zapojení armády do boje s koronavirem. Slavnostní nástup u Národního památníku na Vítkově připomněl Den válečných veteránů.

„Je potřeba poděkovat všem,“ řekl premiér novinářům po ceremoniálu. Vzdát úctu je třeba legionářům, kteří vybojovali vznik samostatného státu, uvedl dále. V Česku podle něj žije 187 veteránů z druhé světové války. „Máme už mezi námi, a jim taky patří obrovský dík, 16 tisíc novodobých veteránů,“ dodal. Ze zahraničních misí české armády zmínil Afghánistán.

V proslovech během ceremoniálu Metnar připomněl třicítku vojáků, kteří se z novodobých vojenských misí české armády nevrátili. „Celosvětovým smyslem Dnu válečných veteránů je připomenout si oběti všech válek, nejenom světových válek, ale i dalších válečných konfliktů,“ řekl ministr novinářům.

Zásluhy legionářů o republiku zdůraznil v proslovu náčelník generálního štábu Aleš Opata. Opata a předseda Československé obce legionářské Pavel Budinský také připomněli padlé ve světových válkách a v novodobých misích i odpůrce a oběti komunistické totality.

Budinský ocenil, že se piety letos poprvé zúčastnily jednotky složené z válečných veteránů mimo činnou službu a příslušníků Aktivních záloh.

Věnce během pietního aktu, doprovázeného nástupem vojáků s historickými prapory, položili vedle Babiše, Metnara a Opaty také místopředseda Senátu Jiří Růžička a představitelé státní správy, samospráv i Československé obce legionářské a dalších veteránských organizací. Oběti válek a vojáků, kteří v nich bojovali, účastníci uctili minutou ticha.

Oslavy dnešního Dne veteránů pak pokračovaly i na Náměstí Míru v Praze. Na místě byli nejen profesionální vojáci, nechyběly ani ukázky bojové techniky a soutěže pro děti. K vidění byla výstava věnovaná 30 letům od války v Perském zálivu.

Oběti účastníků válečných bojů se každoročně připomínají 11. listopadu, tedy v den, kdy bylo v roce 1918 podepsáno příměří ukončující první světovou válku. Loni byly kvůli pandemii covidu-19 vzpomínkové akce výrazně omezeny.

autoři: Jana Magdoňová , iROZHLAS.cz .cz | zdroj: ČTK
Spustit audio