Překvapilo mě to. Nepřipadám si něčím výjimečný, říká oceněný ředitel Madety Teplý

29. říjen 2015

Prezident Miloš Zeman udělil u příležitosti oslav vzniku Československa státní vyznamenání 35 osobnostem. Nechybí mezi nimi politici, vědci, umělci, sportovci nebo podnikatelé. Jedním z nich je i generální ředitel Madety Milan Teplý, který byl hostem Ranního interview Radiožurnálu moderátora Jiřího Chuma.

Jak se cítíte s čerstvou medailí Za zásluhy?

Teď se cítím hrozně, protože jsem přijel ve dvě hodiny ráno a stojím v nemocnici na nějaké vyšetření. Jinak se ale cítím velmi dobře, zapůsobilo to na mě.

Překvapilo vás, že jste dostal vyznamenání?

Překvapilo. Velmi mě to překvapilo, protože si nepřipadám něčím výjimečný. Tak, jak to pan prezident citoval, to přičítám práci a bojovnosti.

Proč ale ocenil právě vás? Úspěšných podnikatelů je hodně.

No právě. Já nevím, co ho to napadlo a kdo mě doporučil. To opravdu nevím, nehraji divadlo. Předpokládám ale jen to, co mi řekl osobně – že jsem pohromadě udržel konkurenční českou firmu a nepodlehl jsem různým tehdejším a i v nedávné minulosti tendencím všechno atomizovat.

Jak se ředitel velké společnosti dozví, že mu chce prezident udělit vyznamenání?

Dostal jsem dopis od pana kancléře, který jsem sotva rozdýchal. Pak jsem dostal pokyny od organizačního štábu pod řízením pana ředitele Forejta. Těm jsem se podřídil.

Vy se s prezidentem Zemanem znáte. Jak dlouho?

Asi tak 24 nebo 25 let.

Dá se říct, že jste přátelé?

Já to za přátelství označit nemohu. Nevím, kde je ta laťka. Chovám se k němu jako k prezidentovi. Jako dříve. On se ke mně také chová pěkně, dokonce mi nedávno navrhl tykání.

Myslíte si, že vám vyznamenání v byznysu spíš pomůže, nebo ublíží?

Podívejte se, tohle neřeším. Dal mi to člověk, který představuje moc, sílu a hlavu země. Pro mě je to pocta, víc jsem neřešil.

autor: ČRo
Spustit audio