Předčasný porod nebo budoucí psychologické problémy. Podle vědců může vytápění pevnými palivy poškodit plod

5. říjen 2021

Za předčasné narození až šesti milionů dětí ročně může velmi pravděpodobně znečištění ovzduší. Zjistil to tým amerických vědců. Své závěry publikoval v odborném časopise PLOS Medicine.

Tým amerických vědců vedl Rakesh Gosh z Kalifornské univerzity v San Francisku. Vlastním výzkumem a srovnáním desítek různých studií z minulosti přišli na to, že mnohem větším problémem je znečištěný vzduch uvnitř budov než ten venku.

Za skoro dvě třetiny z šesti milionů případů předčasně narozených dětí zřejmě může vytápění budov pevnými palivy, jako je dřevo nebo uhlí,“ tvrdí. Jde o problém hlavně v rozvojových zemích.

Nebezpečné prachové částice

Celý výzkum se týkal prachových částic menších než 2,5 mikronu. „Prachové částice velikosti 2,5 mikronu jsou velmi malé. Vdechneme je do plic, proniknou buněčnými membránami a dostanou se do krevního řečiště. Ty nejmenší se mohou dokonce přes placentu dostat až do krve plodu.“

Právě nejjemnější prachové částice, menší než 1 mikron, mohou napáchat nejvíc škody. Na částečkách jsou totiž vázány polycyklické aromatické uhlovodíky, třeba karcinogenní benzo[a]pyren.

Obranným mechanismem je, že dochází ke vzniku volných kyslíkových radikálů. Ty mohou nepříznivě působit na vyvíjející se organismus. Právě v posledním trimestru dochází k vývoji centrálního nervového systému plodu. Takže změny, které jsou znečištěním ovzduší vyvolávány, se vám projevují negativně na výsledcích psychologických vyšetření u dětí, když stárnou,“ upozorňuje přední český odborník na genetiku Radim Šrám z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd.

Nízká porodní váha

Tým Rakeshe Goshe navíc zjistil, že špinavý vzduch plný drobných prachových částic způsobuje zřejmě také to, že až tři miliony dětí ročně se narodí s váhou nižší než 2,5 kilogramu. I tento jev potvrzuje doktor Šrám.

Tohle jsme zjišťovali v minulosti v pánevních okresech severních Čech, kde bylo procento těch dětí dvakrát vyšší, než byl průměr České republiky.“ Takové dětí mohou klidně až za 50 let více trpět kardiovaskulárními onemocněními nebo cukrovkou. A zkoumá se také vliv na další onemocnění.

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio

Související