Předčasné splacení hypotéky bude levnější a jednodušší, schválili to poslanci

3. červen 2016

Postavení lidí, kteří si berou úvěry, bude silnější. Dluhy budou moci pravděpodobně splatit prakticky kdykoli, omezí se sankce za pozdní splátky a také se zvýší odpovědnost věřitele za poskytnutí úvěru. Předpokládá to vládní návrh zákona o úvěru pro spotřebitele, který dnes schválila s úpravami Poslanecká sněmovna. Předloha nyní zamíří k posouzení do Senátu.

Úvěr by měl podle návrhu zákona věřitel poskytnout jen tomu, kdo jej bude schopen ze svých příjmů řádně splácet. Pokud tuto schopnost poskytovatel neprověří, bude smlouva o úvěru neplatná a spotřebitel nebude muset platit žádný úrok a dostane už zaplacené úroky zpět. Jistinu pak splatí podle svých možností.

Úvěrové firmy bude místo České obchodní inspekce kontrolovat Česká národní banka. Ta jim také bude vydávat licence.

„Stávalo se totiž, že dlužníkovi byla předložená účelově zpracovaná smlouva, které já říkám ‘minové pole‘. A pak už se jen čekalo, na které mině spotřebitel vybuchne. Tedy, kterou podmínku smlouvy nesplnil. A třeba některé byly nesplnitelné,“ popisuje zpravodaj zákona Jaroslav Klaška z KDU-ČSL.

Vyšší nároky na nebankovní subjekty

Předloha také zvyšuje nároky na nebankovní subjekty pro jejich podnikání v oblasti úvěrů. Dosud je toto podnikání živností, kterou může vykonávat prakticky kdokoli - nyní jde o více než 60 tisíc osob. Nově budou muset mít poskytovatelé například základní kapitál aspoň 20 milionů korun.

Ministr financí z hnutí ANO Andrej Babiš schválení návrhu zákona uvítal. „Máme zákon, který konečně ochrání spotřebitele a nebudou lidé přicházet o majetky a zneužívat exekutory a pozici vlastně lichvářů,“ uvedl.

Při dřívějším splacení dluhu bude mít poskytovatel právo pouze na takzvané účelně vynaložené náklady, které mu v souvislosti s předčasnou úhradou objektivně vzniknou. V těžkých životních situacích, například při dlouhodobé nemoci, bude předčasné splacení úvěru na bydlení zcela zdarma.

V případě prodlení splátek bude moci poskytovatel celkově naúčtovat podle předlohy penále a smluvní pokuty jen do 50 procent z výše úvěru, nejvýše však 200 tisíc korun. Předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura neuspěl s návrhem na vypuštění horní dvousettisícové hranice. Zákon bude ohledně smluvních pokut platit i zpětně.

Jednorázové splacení hypotéky při prodeji nemovitosti

Prošel také návrh předsedy rozpočtového výboru Václava Votavy z ČSSD. Zlevňuje a zjednodušuje předčasné splacení hypotéky. Například měsíc před každoročním výročím uzavřením smlouvy budou moci lidé zdarma splatit až čtvrtinu hypotéky. Za to si nyní banky účtují často vysoké poplatky.

Banky také budou muset už v reklamě říct, kolik bude hypotéka skutečně stát, a tuto informaci budou muset písemně potvrdit ještě před podpisem smlouvy.

Votava navíc prosadil úpravu, podle níž budou moci lidé splatit jednorázově hypotéku při prodeji nemovitosti. Operaci by mohli provést nejdříve po dvou letech trvání úvěrové smlouvy. Náhrada nákladů by činila procento z předčasně splacené částky, nejvýše však 50 tisíc korun.

Opozice upozornila, že banky můžou hypotéky zdražit. „My jakoby někomu pomůžeme, ale zaplatí to všichni ostatní. To je podle mého názoru možný dopad tohoto pozměňovacího návrhu,“ říká předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Pro zákon dnes hlasovalo 158 ze 175 přítomných poslanců, proti nebyl nikdo. Opozice ale upozorňuje, že žádný zákon nevyřeší nezodpovědné zadlužování. Podle šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska by se měla zvyšovat finanční gramotnost.

„Je to jednak povinné vzdělávání na školách a za druhé se tady otevírá obrovský prostor pro neziskové organizace, které by mohly vzdělávat dospělou populaci i seniory. Ty náklady na vzdělávací programy nebyly příliš veliké. Rozhodně o několik řádů menší než jsou náklady na řešení dramatických lidských osudů,“ naznačuje.

autoři: ČRo , lej
Spustit audio