Předběžné statistiky 2019: Ubylo obětí, ale...

1. leden 2020 13:30

Na našich silnicích v roce 2019 přišlo o život podle předběžných statistik 550 lidí, tedy o 15 méně než vloni. Nehodovost v Česku ale stále patří mezi nejhorší v Evropě.

Podle předběžných policejních statistik za rok 2019 to zatím vypadá, že na českých silnicích ubylo dopravních nehod i jejich obětí. Čísla ještě nejsou konečná, podrobnější data bude mít policie v nejbližších dnech. Už teď ale může potvrdit, že pokles eviduje ve většině kategorií, a to i u nehod pod vlivem alkoholu.

Policie uvádí, že v roce 2019 zemřelo při tragických nehodách 550 lidí. To je v porovnání s rokem 2018 pokles o 15 obětí.

Čtěte také

Méně sražených chodců, klidnější prosinec

Expert Roman Budský z platformy Vize 0, která chce snížit nehodovost na minimum, zmiňuje jako jeden z hlavních faktorů nižší počet sražených chodců.

Podle šéfa dopravní policie Jiřího Zlého vylepšil statistiky až měsíc prosinec, během něhož se stalo méně tragických nehod: "Kdy zemřelo na českých silnicích 36 lidí, což je o šestnáct méně oproti prosinci 2018. To je nejvýraznější pokles."

Stále ale patříme k nejhorším

Nehodovost v Česku sice vloni poklesla. Ale v porovnání s ostatními unijními státy jsme stále jedni z nejhorších. Za námi je třeba Bulharsko, Rumunsko nebo Polsko.

Dopravní expert Roman Budský vidí příčinu v mírných trestech za přestupky a zmiňuje také potřebu změnit přístup k začínajícím a mladým řidičům: "Tím ovlivňujeme nejen tu nejnebezpečnější skupinu účastníků silničního provozu, to jsou ti noví, mladí řidiči ve věku do 24 let, ale my si tím vychováváme i novou řidičskou generaci. Čili my už teď vlastně rozhodujeme o tom, co se bude na našich silnicích dít v horizontu následujících padesáti let."

Čtěte také

Zpřísnění?

Ministerstvo dopravy ve své novele silničního zákona počítá nejen s přísnějšími tresty, ale třeba i s řidičskými průkazy na zkoušku. Navrhuje, aby se nezkušení řidiči "vybodovali" už při nasbírání šesti bodů oproti dvanácti u ostatních šoférů. S tím ale nesouhlasí Asociace autoškol, podle které je třeba s nezkušenými řidiči pracovat, ne je za každou cenu trestat.

autoři: Luděk Hubáček , ZV
Spustit audio