Před vládou několik demonstrací

28. leden 2004

S píšťalkami a transparenty čekalo na ministry vlády desítky lidí. Protestovali proti plánům šéfa průmyslu a obchodu na prolomení limitů těžby hnědého uhlí a další výstavbu jaderných reaktorů. Ve skupině demonstrujících byli většinou lidé, kterých se dotýká možnost vybudování jaderného uložiště. "Já jsem z Deštné, sousedím s obcí Lothařov, ve které má být vybudováno uložiště jaderného odpadu." Dokument, který vláda projedná na konci února, může ohrozit rozvoj zhruba osmi obcí.

Přišli také obyvatelé Horního Jiřetína, jímž při dalším rozšíření uhelné těžby hrozí zánik jejich obce. "Zničili na severu Čech tolik obcí..." Tito demonstrující podporují výhrady, které má k plánům ministra průmyslu a obchodu rezort životního prostředí. "A tato varianta opravdu přednost lidem dává."

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban o sobě říká, že není ten, kdo by chtěl bourat kvůli těžbě uhlí vesnice. "Já pouze říkám, ať se dohodnou občané Horního Jiřetína s těžebními společnostmi a krajským zastupiteltvem o tom, jestli se tam má těžit nebo ne. Je to v jejich rukou. Když občané řeknou ne, tak tyto hranice nikdo překročit nemůže.

U sídla kabinetu se sešli také zástupci gayů a lesbiček. Vláda totiž měla projednat zákon o registrovaném partnerství homosexuálů. Současná norma je už čtvrtým pokusem, jak upravit soužití, právní postavení i majetkoprávní vztahy párů stejného pohlaví. Nakonec ale byla z jednání stažena. Ministři naopak souhlasili s novelou čtyř zákonů, které umožní, že soudní obsílku by v budoucnosti občanům měli nosit nejen pošťáci, policisté a soudní doručovatelé, ale i pracovníci dalších institucí a provozovatelů poštovních služeb.

autoři: ark , leš
Spustit audio