Před pěti lety zabilo americké komando Usámu bin Ládina

2. květen 2016

Dnes je to přesně pět let od chvíle, kdy americké zvláštní komando zabilo Usámu bin Ládina. Ten zemřel v úkrytu ve městě Abbottabád na severovýchodě Pákistánu. Vůdce globální teroristické sítě Al-Káida se tam uchýlil, když se kvůli americké vojenské operaci přestal cítit bezpečně ve své bývalé základně v Afghánistánu.

Smrt Usámy bin Ládina oznámil ve zvláštním projevu 2. května 2011 americký prezident Barack Obama.

Boj mezi nejhledanějším teroristou světa a Spojenými státy začal o třináct let dřív, když bin Ládin vyzval k zabíjení Američanů kdekoli na světě a ze svého sídla v Afghánistánu řídil teroristickou síť Al-Káida.

Zlomovým bodem byly atentáty 11. září 2001. Při útocích na New York a Washington zemřely bezmála tři tisíce lidí.

Americký prezident George Bush za to slíbil tvrdou pomstu. „Dnes jsme země probuzená nebezpečím a povolaná k obraně svobody. Ať už dopravíme naše nepřátele před spravedlnost, nebo spravedlnost k našim nepřátelům, spravedlnosti bude učiněno za dost,“ řekl tehdy.

Pár dní poté Bush vyhlásil válku síti Al-Káida, jejím spojencům z hnutí Tálibán a terorismu.

„Tálibán musí jednat okamžitě. Buď vydají teroristy, nebo budou sdílet jejich osud. Nepřítelem Ameriky nejsou naši muslimští ani arabští přátelé, je to radikální teroristická síť a každá vláda, která ji podporuje. Naše válka proti terorismu začíná u Al-Káidy, ale nekončí u ní,“ poznamenal.

Usámu bin Ládina americké tajné služby vystopovaly až po bezmála deseti letech pátrání. Ne však v Afghánistánu, ale v sousedním Pákistánu.

Jak řekl prezident Barack Obama, ověřování informací o úkrytu Usámy bin Ládina trvalo několik měsíců. Speciální komando zaútočilo na obytný komplex, kde kromě bin Ládina vojáci zastřelili i čtyři další lidi.

S teroristovým tělem pak Američané odletěli a během 24 hodin ho pohřbili ve vodách Arabského moře.

Smrt Usámy bin Ládina tehdy přivítala většina světových státníků, Pákistán se však ohradil proti vojenské operaci na svém území bez vědomí tamní vlády. Americká CIA postup obhajovala obavami o to, jestli by Pákistán operaci nezmařil.

Zásah později kritizovaly i některé nevládní organizace, a to kvůli sporům o to, jestli zabití bin Ládina a tří neozbrojených lidí v komplexu bylo souladu s mezinárodním právem.

Usáma bin Ládin - dopadení
autoři: ČRo , znk
Spustit audio