Před deseti tisíci lety lovili naši předkové obří pralenochody

27. duben 2018

Človíček ze známého večerníčku, ale i skuteční předchůdci dnešních lidí, se museli potýkat s nejrůznější pra-havětí. Nejnovější objevy ze Spojených států ukázaly, že nešlo jen o šavlozubého tygra, ale patřil mezi ni i obří pralenochod. 

Vědcům se podařilo objevit stopy pralenochodů v pouštních oblastech Nového Mexika ve Spojených státech. Před deseti tisíci lety se v této oblasti nacházelo mělké jezero, které v určitých částech roku prakticky vysychalo. 

Právě v tehdejším bahně se zachovaly stopy, které se svým tvarem prakticky shodují se stopami dnešních lenochodů. Jsou oproti nim ale přibližně dvojnásobné. Vědci z univerzity v anglickém Bournemouthu, kteří stopy objevili, proto usuzují, že pralenochod byl asi dva a půl metru vysoký.

Stopy prý ukrývají doslova detektivní příběh o tom, jak tehdejší lidé tato zvířata lovili. V okolí stop pralenochoda, a v jednom případě dokonce uvnitř této stopy, se podařilo najít i otisky lidských nohou. Na stopách je také vidět, že se pralenochod vztyčoval na zadní nohy - zřejmě proto, aby se bránil dotírajícím lovcům.

Jak takový souboj dopadl, to se ze stop bohužel vyčíst nepodařilo. Vědci si představují, že dva a půl metru vysoké zvíře rozhodně nebylo neškodnou a snadnou kořistí. Když stál na zadních, mohl se podle vědců pralenochod ohánět dlouhými předními končetinami zakončenými velkým drápem, jeho ulovení tak nebylo nic snadného. 

Jak to skutečně bylo, to si samozřejmě můžeme jen domýšlet. Jisté je, že pralenochodi už po zemi nechodí. Nevíme ale, jestli za to mohou lovecké tlupy tehdejších lidí, nebo spíš měnící se klima na konci poslední doby ledové, kdy se z původně vlhkých oblastí postupně stávala vyprahlá poušť.

autoři: Ondřej Himmer , vis
Spustit audio

Související