Před čínskou ambasádou se bude promítat zakázaný dokument o Tibetu

10. březen 2010

Organizace Amnesty International večer promění prostranství před čínskou ambasádou v Praze na kino pod širým nebem. U příležitosti 51. výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci pořádá projekci dokumentu vězněného tibetského filmaře.

Autorem filmu Nechat strach za sebou je tibetský dokumentarista Dhondup Wangchen. V pětadvacetiminutovém snímku se ptá obyčejných Tibeťanů, jak se jim v zemi žije.

"I když věděli, že mohou být postiženi, tak se kriticky se vyjadřují k tomu, jak jsou porušována jejich základní lidská práva, právo na sebevyjádření, na kulturu, na náboženské vyznání," připomněla ředitelka české pobočky Amnesty International Dáša van der Horst.

Dokument je v Číně zakázaný a Wangchen za něj před dvěma lety dostal šestiletý trest vězení. "My jsme jednak chtěli podpořit jeho propuštění, ale zároveň je to i symbolické, protože když pořádáme akce před čínskou ambasádou, tak nás vždycky natáčejí, a třeba si natočí i něco, co by je mohlo víc zajímat než jenom naše obličeje," vysvětlila van der Horst smysl akce.

Plátno podle ní bude naaranžované tak, aby bylo vidět z oken ambasády. Kromě široké veřejnosti Amnesty International oslovila i české filmaře, aby svého tibetského kolegu podpořili. "Přijdou třeba Olga Sommerová, Tamara Moyzes a další," dodala Dáša van der Horst.

Projekce začíná před čínskou ambasádou v šest hodin. Film se dnes vedle Prahy bude promítat i v dalších městech, například v Brně, Českých Budějovicích, Jihlavě nebo Olomouci.

autoři: vhá , dka
Spustit audio