Před 250 lety se narodil geniální skladatel Ludwig van Beethoven. Do jeho života zasáhli i Češi

Přesně před 250 lety se v německém Bonnu narodil geniální skladatel a klavírista Ludwig van Beethoven. Některá svá největší díla zkomponoval v době, kdy už byl zcela hluchý – například svou nejznámější 9. symfonii s Ódou na radost.

„Jeho hudba byla na svou dobu novátorská a vizionářská. Osobně byl složitou postavou a tím, že byl aktivním pianistou, jeho hudba pronikala i prostřednictvím jeho klavírních koncertů,“ říká hudební publicista Petr Weber. 

Česká stopa v Beethovenově životě

Beethoven se ve 22 letech odstěhoval z rodného Bonnu do Vídně, kde spolupracoval i s několika českými hudebníky. O pár let později navštívil české země. 

Čtěte také

„Minimálně dvakrát byl v Praze, kde složil například árii pro pěvkyni Josefínu Duškovou, pro kterou psal i Mozart. Kontakt měl také s Teplicemi – lázněmi, kde se zotavoval. Pobýval také v Hradci u Opavy,“ vypočítává hudební publicista.

U příležitosti 250. výročí Beethovenova narození dnes v 19.00 zahájí Smetanovo trio on-line hudební festival České doteky hudby. Beethovenův život a dílo připomene také ilustrovaná kniha Veroniky Bílkové s názvem Ludwig van Beethoven, která právě vychází.

autoři: Adéla Burešová , als
Spustit audio

Související