Před 25 lety byla přijata deklarace OSN o odstranění všech forem náboženské nesnášenlivosti

3. prosinec 2006
Výzvy přítomnosti

Dnes budeme mluvit o náboženské toleranci, která (jak uslyšíte) vůbec není v mnoha zemích samozřejmostí, a to ani na počátku 21. století. A proč o tom budeme mluvit právě nyní? Důvod je jednoduchý - uplynulo čtvrt století od veledůležité (ale snad málo známé) deklarace OSN, jež si klade za cíl odstranění všech forem náboženské nesnášenlivosti. Takže: pokud vás zajímá, nakolik zůstalo všechno jenom na papíře, a nakolik se situace ve světě reálně mění, pak jste na správných vlnách. Ničím nerušený poslech vám přeje Daniel Raus.

Náboženská svoboda se v poslední době začíná skloňovat stále častěji - skoro tak často, jako kouzelné slovíčko "demokracie". A dodejme, že je to dobře. Svoboda vyznání je totiž základem mnoha dalších svobod. Tolerance vůči víře našeho souseda je stejně důležitá jako respekt vůči jeho politickým názorům nebo způsobu života. Přesně o tom byla minulý týden konference, jež se konala v Praze na Žofíně. Její organizátoři se rozhodli připomenout, že od přijetí zmíněné deklarace OSN uplynulo čtvrt století. Co všechno se za tu dobu změnilo? A jaký je vlastně stav náboženské svobody ve světě dnes? Co uvedená deklarace z roku 1981 sledovala? A co by měly současné vlády (speciálně západní vlády) udělat pro šíření svobody vyznání? K rozhovoru o těchto otázkách jsem si pozval do studia organizátory za českou stranu z občanského sdružení Tolerance 95. Jsou jimi Jan Tabrizi a Roman Boháček.

Účastníci konference o náboženské toleranci
autor: Daniel Raus
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.