Před 20 lety se začala rodit moderní studia Českého rozhlasu. Vzniká v nich vysílání Radiožurnálu

31. březen 2018

Před 20 lety, 31. března 1998, byl položen základní kámen takzvaného Studiového domu v pražské Římské ulici. Zahájila se tím dostavba areálu Českého rozhlasu na Vinohradech. Ze Studiového domu vysílají kromě Radiožurnálu také Český rozhlas Dvojka, Plus nebo Vltava.

Studiový dům stojí hned vedle dalších budov Českého rozhlasu na Vinohradské třídě. Jeho stavba byla problematická hned ze dvou důvodů. Nalézala se v památkově chráněné oblasti a 10 a 30 metrů pod povrchem se nacházejí tunely vlaku a metra.


Věděli jste, že...
... je Studiový dům Českého rozhlasu na pružinách? Několik metrů pod budovou projíždějí vlaky a ty způsobují lehké otřesy, které by se bez odpružení promítaly i do našeho vysílání.

Demolice původních budov a vykopání stavební jámy začaly v lednu 1998 a 31. března byl slavnostně položen základní kámen nové budovy. K otevření budovy došlo už za dva roky na jaře 2000 a vysílat se z ní začalo o půlnoci ze 4. na 5. listopadu 2000.

„Dům byl postaven v rekordním čase. Stejně rychle byl nastěhován potřebnými technologiemi. Vysílat se z něj začalo za necelé tři roky od vyhloubení stavební jámy, což rozhodně není běžné. Zasloužily se o to všechny stavební firmy, které odvedly vynikající práci,“ popsal tehdejší vedoucí investičního oddělení Českého rozhlasu Milan Lička.

Redakce zpravodajství i místo pro diskuzi

Ve studiovém domě jsou studia hned několika stanic: Českého rozhlasu Radiožurnálu, Dvojky, Plusu, Vltavy a Rada Praha, které vysílá v několika světových jazycích.

Čtěte také

Sídlí zde také archiv a redakce našich zpravodajů, kteří odtud připravují vysílání. V newsroomu je neustále živo a někdy jde doslova o vteřiny. A hned vedle za prosklenými dveřmi vede Lucie Výborná rozhovor s dalším hostem.

autoři: had , pj
Spustit audio