Před 190 lety poprvé prodal John Walker balíček zápalek. Za padesát sirek chtěl jeden šilink

7. duben 2017

Dnes je najdeme téměř v každé domácnosti. Sirky poprvé prodal 7. dubna 1827 anglický chemik a lékárník John Walker. Vynalezl je náhodou o rok dříve. Přesto ho za úplně původního vynálezce považovat nemůžeme.

Šlo o takzvané třecí sirky, které se zapalovaly protažením mezi skelnými papíry. Historie sirkařství ale sahá mnohem dál. Už v pravěku se používalo tření dvou dřívek, ze kterých létaly jiskry. Ve středověku se běžně používala křesadla.

Zlom v sirkařství nastal v roce 1669, kdy hamburský alchymista Hennig Brand objevil fosfor. Dalším pokrokem pak byla na počátku 19. století výroba namáčené zápalky. Sirka opatřená na jednom konci hlavičkou ze směsi chlorečnamu draselného, cukru a klovatiny se namáčela do lahvičky s kyselinou sírovou.


Za definitivního vynálezce třecí fosforové zápalky se považuje Johann Fridrich Kramerer z Ludwigshafenu. První sirku zapálil o stěnu cely, ve které konal své pokusy, když byl odsouzen za účast v revoluci.

Slavná historie sirkařské výroby v Sušici začala 31. října 1839, kdy dostal Vojtěch Scheinost od sušického magistrátu povolení k výrobě zápalek.

Koncem 19. století se pak dostal prodej zápalek do stagnace. Překotný růst počtu nově založených sirkáren vyvolal na světových trzích zmatek, důsledek nevázaného, nesmírně tuhého boje a tyto poměry znovu přivedly velké exportní firmy za jednací stůl.

V roce 1903 pak vznik koncern SOLO Zündwaren and Wichselfabriken Act.-Ges. (Solo, továrny na zápalky a leštidla, akc. spol.) se sídlem ve Vídni, sdružující šest největších rakousko-uherských sirkáren a jehož součásti byly i obě sušické sirkárny.

Výrobní linka

Výroba byla v Sušici ukončena v roce 2008 a přesunuta kvůli vysokým nákladům do Indie. O areál bývalé sirkárny město dnes bojuje s developerem, kterému se snaží zabránit ve výstavbě obchodního centra.

autoři: zuf , Solo Sušice , jaw
Spustit audio