Před 180 lety se v Hradci Králové narodil český podnikatel, slavný výrobce klavírů Antonín Petrof

15. srpen 2019

Firma Petrof přežila těžké chvíle včetně desítek let socialismu a teď v rukou další generace rodiny Petrofů vyváží nástroje do celého světa.

Přesně před 180 lety, 15. srpna 1839, se v Hradci Králové narodil Antonín Petrof. Jeden z nejvýznamnějších výrobců hudebních nástrojů založil před 155 lety firmu, jejíž produkty zná bez nadsázky celý hudební svět. A která je na odkaz svého zakladatele patřičně hrdá.

Čtěte také

Zvuk klavíru se ozývá snad ze všech dveří a oken v areálu firmy Petrof. Je tady doslova všudypřítomný. Možná si to tak nějak i před lety představoval i Antonín Petrof, když se ve svých 17 letech vypravil sbírat zkušenosti do Vídně.

„Šel ke strýci na pět let, protože ten právě vyráběl klavíry. A v českých zemích to tehdy nebylo," popisuje začátky svého prapradědečka Zuzana Ceralová Petrofová, představitelka už páté generace rodiny Petrofů a současná prezidentka firmy Petrof.

Muzeum klavírů Petrof v Hradci Králové

První klavír postavil Antonín Petrof ve svých 25 letech úplně sám a za první rok vyrobil celkem 4 kusy. Firma se začala slibně rozjíždět, jenže pak přišlo první těžké období.

Čtěte také

„Přišla Rakousko-pruská válka a bitva na Chlumu v roce 1866. To byla vlastně jediná doba za celých 155 let, kdy firma přerušila výrobu pian, protože nebyli lidi," vysvětluje Zuzana Ceralová Petrofová.

Za pár let už Antonín Petrof prosperoval tak, že pořídil nové pozemky vystavěl současný areál firmy. O ten ale rodina po druhé světové válce na desítky let přišla.

„My jsme nesměli do továrny, byli jsme třídní nepřátelé. Jako holka jsem tam jednou přeskočila plot a s kamarádkou jsme tam vlezli. Ale chytil nás vrátný a byla z toho strašná ostuda. My jsme celou dobu bydleli za plotem u továrny," vzpomíná Zuzana Ceralová Petrofová.

Procházíme výrobou a na jejím konci je zrovna připraveno piano na cestu do Kazachstánu. Firma v současnosti vyváží do celého světa, mimo jiné i do Grónska nebo Íránu.

Klavír se skládá ze 7 000 dílů a jeho výroba trvá i rok

Mimochodem výroba piana trvá měsíce, klavír vzniká pod rukama zkušených pracovníků i rok. Skládá se z hruba 7 000 dílů nebo malinkých součástek. Roli hraje každá desetina milimetru.

Čtěte také

Celý proces výroby klavírů obnáší nejen stovky hodin precizní ruční práce, ale také ty nejlepší materiály. Třeba dřevo na rezonanční desku pochází ze smrku, ale nejde o ledajaký smrk. Musí růst na horách, protože pak má letokruhy těsně u sebe a vlastnosti úplně jiné, než běžný smrk.

„V Itálii je velice známá oblast Val di Fiemme, již slavný Stradivari používal rezonanční smrk z této oblasti na výrobu svých nástrojů," říká produktový manažer firmy Petrof Zdeněk Sovák.

Firma v současnosti vyrábí stovky klavírů, sériová čísla jdou poctivě od jedničky, kterou udělil svému prvnímu kusu sám Antonín Petrof, až k současnému číslu kolem 635 tisíc.

S LÁSKOU K HUDBĚ A ŘEMESLU - to je firma PETROF v Hradci Králové

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.