Před 150 lety se narodil architekt Adolf Loos. V Hrušovanech chtějí obnovit jednu z jeho vil

Hrušovany u Brna zachraňují zchátralý funkcionalistický klenot u bývalého cukrovaru. Obec se snaží obnovit přes sto let starou vilu továrníka Viktora Bauera. První dům s rovnou střechou na českém území navrhl architekt Adolf Loos, který se narodil přesně před 150 lety v Brně.

„Tohle okno je původní a tohle není původní. Jsou tady tokové fragmenty a na jejich základě se musí opravit všechno ostatní,“ ukazuje starosta Hrušovan u Brna Dušan Knoflíček na kování kastlových oken. Obec koupila kvádrovou vilu zhruba za 14 milionů korun, její obnova bude stát asi sedmkrát tolik.

Čtěte také

Zastupitelé ani úplně netušili, co je uvnitř čeká. „Nikdo neměl příležitost sem vstoupit, tak jsme byli docela vyděšeni,“ popisuje starosta Knoflíček. Vila je prázdná, zdevastovaná, s hromadou malůvek squatterů i vydrápaných nápisů na zdech. „Teď už to vypadá docela dobře, protože tady chybí hromada nepořádku.“

Původně vilu obýval továrník Bauer, kterému patřil cukrovar. Vila měla také dvě terasy, komunisté je ale nechaly zazdít a dům rozčlenili na několik bytů. Nejzachovalejším prvkem je rohové schodiště, u kterého poutá pozornost poškozená kruhová malba vinobraní z Mánesova kalendária na Staroměstském orloji. Obraz není původní, protože ornamenty Adolf Loos nesnášel.

Vilu teď zkoumají památkáři, historici, architekti a další odborníci. Mezi nimi je i Jana Kořínková, podle které bude oprava velmi složitá. „Interiéry známe z nově objevených fotografií, ale není dochována plánová dokumentace a to je velký problém.“ Ve vile by mělo do několika let vzniknout muzeum Hrušovan a Adolfa Loose.

První patro vily: vybydlené a zdevastované

Světoznámý architekt z Brna

Adolf Loos se narodil 10. prosince 1870 a stal se z něj jeden z nejznámějších architektů dvacátého století. Usiloval o funkční pojetí architektury a užitkových předmětů ještě před nástupem funkcionalismu a intenzivně se zabýval otázkami kultury bydlení ve velkoměstě.

Čtěte také

„Patří mezi největší architekty moderní éry, kteří zásadním způsobem přetvářeli prostředí, v kterém žijeme,“ říká o architektovi publicista Adam Štěch.

Nejvýznamnější Loosovy stavby se nalézají ve Vídni, druhé místo, co se týče výskytu důležitých Loosových architektonických kreací, zaujímá Česká republika. Jeho nejznámější stavbou je například Müllerova vila v Praze, vila Tristana Tzary na Montmartru nebo vila Moller ve Vídni.

Spustit audio

Související