Před 110 lety se narodil Karel Zeman. Budete se divit, pro které americké režiséry byl vzorem

3. listopad 2020

Před 110 lety, přesně 3.  listopadu 1910, se narodil režisér Karel Zeman, průkopník loutkového i animovaného filmu. Podle vlastních slov myslel v obrazech.

Karel Zeman pracoval ve zlínských filmových ateliérech a do dějin mezinárodní kinematografe se zapsal nejen Cestou do pravěku, ale také svými jedinečnými verneovkami, jako byly Vynález zkázy nebo Na kometě.

Průkopník animovaného filmu Karel Zeman, který byl inspirací pro řadu významných zahraničních tvůrců. V pět let starém dokumentu Tomáše Hodana ´Filmový dobrodruh Karel Zeman´ na něj vzpomínali mimo jiné američtí režiséři Terry Gilliam nebo Tim Burton. Poslechněte si, co o jeho filmech říkají.

Logo

Život a dílo Karla Zemana

Karel Zeman se narodil 3. listopadu 1910 v Ostroměři. Vystudoval obchodní školu v Kolíně a v 17 letech absolvoval kurz reklamního kreslení v Aix-en-Provence. Po absolvování vojenské služby pracoval v reklamě v brněnském Domě služeb, kde si ho všiml režisér Elmar Klos a nabídl mu práci ve filmových ateliérech ve Zlíně.

Čtěte také

S animací a trikovými záběry, kterými se proslavil ve filmu Cesta do pravěku, začal profesionálně v roce 1943 ve filmových ateliérech ve Zlíně, když společně s Hermínou Týrlovou a Bořivojem Zemanem pracoval na snímku Vánoční sen. Právě s Hermínou Týrlovou a Jiřím Trnkou je Zeman považován za zakladatele československého animovaného filmu.

Mezi jeho nejznámější animované filmy patří ve své době velice populární filmy o panu Prokoukovi nebo Čarodějův učeň.

Natočil řadu světově vysoce ceněných celovečerních hraných filmů s unikátní výtvarnou a trikovou stránkou a poetikou, z nichž nejznámější jsou Vynález zkázy, Baron Prášil, Bláznova kronika, Na kometě, Ukradená vzducholoď a Cesta do pravěku.

Čtěte také

Jeho dcera Ludmila Zemanová se stala jednou z jeho pozdějších spolupracovnic. Ludmila Zemanová je původním povoláním výtvarnice, stala se ale i ilustrátorkou, režisérkou, scenáristkou a spisovatelkou, V roce 1984 emigrovala do Kanady.

Karel Zeman zemřel 5. dubna 1989, pochován je na Lesním hřbitově ve Zlíně.


Další osudy a příběhy zlínských rodáků a osobností naleznete ZDE.

autoři: Alžběta Havlová , Růžena Vorlová | zdroj: Wikipedia
Spustit audio

Související