Přečtěte si Zvrácenou pyramidu

9. duben 2006
Host Jany Klusákové

Naším hostem je Jiřina Olmrová, psycholožka. Za jménem Jiřiny Olmrové je mezera, kterou je nezbytné zaplnit, ať je řeč o jejím osobním nebo profesním životě. Jiřina Olmrová byla ženou Bohuslava Blažka. Jak dlouho?

Host (Jiřina Olmrová): My jsme spolu žili 34 let, ale předtím jsme se ještě pět let znali.

Moderátor (Jana Klusáková): Bohuslav Blažek byl především spisovatel, ale také filmový dramaturg a režisér, vysokoškolský učitel, prognostik a vůbec měl spoustu zajímavých profesí. Moderoval taky rozhlasové a televizní debaty. Sám sebe označoval za sociálního ekologa. Vystudoval dvě vysoké školy FAMU, potom na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy sociologii a filosofii. Je autorem mnoha knih. 9 z nich napsal se svou ženou Jiřinou Olmrovou. První v roce 1979 Jaké děti nejsou a poslední Zvrácenou pyramidu vydalo Sociologické nakladatelství letos. V rodině vyrostli dva, dnes už dospělí synové. Bohuslav Blažek zemřel v listopadu roku 2004, bylo mu 62 let. Vím ze zkušenosti, paní Olmrová, že hosté před mikrofonem příliš nevítají, pokud je představím jako ženu či muže nějaké populární osobnosti. Vám to nevadí?

Host (Jiřina Olmrová): Takhle jsem představena poprvé a těší mě to.

Moderátor (Jana Klusáková): Já jsem pana Bohuslava Blažka znala z rozhlasové spolupráce, mluvíval o vás často a vždycky moc hezky, vy jste jistě žili v harmonickém manželství. Dá se říci, že v ideálním manželství?

Host (Jiřina Olmrová): To by se asi muselo definovat, co je ideální manželství. Když jsme žili v tom manželství, tak asi bych ho takhle nenazývala, ale teďka zpětně bych rozhodně řekla, že ideální bylo. Konflikty, problémy patří k manželství, jako bez toho si teda jako nedovedu představit, že by manželství bylo jenom to pozitivní.

Moderátor (Jana Klusáková): A měli jste za ta léta někdy krizi, kdy jste se dokonce chtěli rozejít?

Host (Jiřina Olmrová): Neměli jsme vůbec nikdy a myslím si, že ani jeden z nás neměl nikdy představu, že by odešel, že by vstoupil do nějakého jiného vztahu.

Moderátor (Jana Klusáková): Vám se povedlo takové to, že se říká, že člověk našel tu druhou půlku k sobě?

Host (Jiřina Olmrová): Tak dneska už řeknu, že ano.

Moderátor (Jana Klusáková): Což je na jednu stranu velké štěstí a pak je to velké neštěstí, když vám ta půlka odejde. Vy jste zůstala sama i na práci, jak to zvládáte?

Host (Jiřina Olmrová): Já jsem vstoupila úplně do jiný oblasti, souvisí to s psychologií, dělám vlastně psycholožku a koordinátorku projektu v jednom občanském sdružení.

Moderátor (Jana Klusáková): Prozraďte v jakém.

Host (Jiřina Olmrová): Jmenuje se Vila Valila a je to sdružení, které poskytuje sociální služby, hlavní služba by se dala definovat jako chráněné bydlení, vytváříme vlastně takový domov pro mladé lidi, který mají vlastně dvojnásobný handicap, jednak sociální, jsou to většinou mladý lidi bez rodin, bez domovů, který vyrůstali v dětských domovech. Jsou to mladý lidi s mentálním postižením.

Moderátor (Jana Klusáková): A jsou schopni žít samostatně?

Host (Jiřina Olmrová): To je právě naším úkolem, protože oni doteďka to neuměli, doteďka prostě neměli základy z rodiny, v ústavech se taky nic nenaučili a my jsme vlastně takový domov na půli cesty, kde se to mají naučit a potom vyjít, vykročit dál.

Moderátor (Jana Klusáková): Daří se vám to?

Host (Jiřina Olmrová): První klient ten byl v roce 2001 a dva klienti odešli, u jednoho se to zdařilo. Tam je velkej problém, protože ten rok, rok, dva, co je u nás, je vlastně poměrně krátká doba, ale hlavní problém je v náleznosti, oni vlastně nemají kam odejít.

Moderátor (Jana Klusáková): Ano, ano. Každý máme nějaké rodiče, kde mají rodiče?

Host (Jiřina Olmrová): Většinou nemají, rodiče se jich zřekli, prostě byli daní hned po narození do ústavu, většina z nich nezná rodiče.

Moderátor (Jana Klusáková): I když ti rodiče žijí.

Host (Jiřina Olmrová): Nestýkají se. Oni o těch rodičích vědí, oni po nich vlastně touží, oni se snaží nějak zkontaktovat, často se to prostě nedaří.

Moderátor (Jana Klusáková): A mohou tihle lidé potom sami být rodiči?

Host (Jiřina Olmrová): Touží po tom, myslím si, že některým se to podaří, kteří jsou u nás, ale všem určitě ne.

Moderátor (Jana Klusáková): A tím hostem je Jiřina Olmrová, psycholožka, která společně s Bohuslavem Blažkem napsala knihu Zvrácená pyramida. Když se řekne pyramida, běžného občana napadne asi nejspíš Cheopsova pyramida nebo něco na ten způsob, jenomže ta vaše pyramida je docela jiná, je zvrácená. Proč?

Host (Jiřina Olmrová): Tématem této knížky jsou pyramidové hry, který asi posluchači budou znát pod názvem letadlo a když jsme se snažili vymyslet název té knihy, tak právě nás napadl tento název Zvrácená pyramida, protože klasická pyramida, kterou vy jste zmiňovala, má pevnou základnu a stojí na ty nejširší základně, kdežto ta naše pyramida se odvíjí od jednoho člověka, naverbovaného člověka, který verbuje další. Ta základna závisí na tom, kolik lidí je naverbovaných, znamená, že to je strašně vratkej systém, proto tomu říkáme Zvrácená pyramida.

Moderátor (Jana Klusáková): Vaše kniha začíná. Nechceme dosáhnout paušálního zákazu firem, opírajících se o pyramidový princip, bylo by to stejně bláhové, jako v případě podobných jevů, prostituce, kulturních drog, heren nebo takzvaného televizního násilí. Konec citátu. Řekněte prosím něco o firmách, které se opírají o pyramidový princip. Jsou tuzemské nebo převážně zahraniční?

Host (Jiřina Olmrová): No, podstatou těchto firem, který si tady stále jako nacházejí místo na našem českém prostoru je to, že se tváří, že jsou to zahraniční firmy. Když člověk slyší zahraniční firma, tak ho to o víc láká, takže ano, ale jsou to většinou firmy ze zahraničí, podstata těchto firem je, že není u nás registrovaná v Obchodním rejstříku.

Moderátor (Jana Klusáková): Naše zákony připouštějí jejich existenci a působení?

Host (Jiřina Olmrová): Naše zákony se tímto problémem zatím do hloubky nikdy nezabývaly.

Moderátor (Jana Klusáková): Takže ti lidé, kteří jim naletí, nejsou nikterak chráněni?

Host (Jiřina Olmrová): Ti lidé rozhodně nejsou chráněni, zatím nebyl jedinej známej nebo nevím o jediným procesu, který by proběhl s tvůrci, autory těch pyramid.

Moderátor (Jana Klusáková): A jak je tomu v cizině?

Host (Jiřina Olmrová): Obchodní společnosti, které jsou založeny na tomto pyramidovém schématu, jsou zakázány. Tam je ale rozhodující to, jestli firmy na tomto principu mají nějaký produkt, který prodávají. To je naprosto klíčový pojem. Firmy, který jenom verbují lidi, jsou zakázány. A například firma Skylen, o který my hodně mluvíme v té knížce je v Americe zakázána, protože vlastně ten produkt, který prodávají, je to jenom virtuální produkt, není to faktický produkt. Firmy, které prodávají různé produkty, jako třeba firma Amway nebo ta je legální.

Moderátor (Jana Klusáková): Co prodává Amway?

Host (Jiřina Olmrová): Různé čistící prostředky.

Moderátor (Jana Klusáková): Přečtu krátký úryvek z prologu knihy Zvrácená pyramida. I já jsem byla jako mnozí ostatní pozvána velmi dobrou přítelkyní na příjemně strávenou sobotu mezi super lidi. Bohužel jsem souhlasila. Podotýkám, že tato přítelkyně znala moji osobní a finanční situaci velmi dobře, jsem osamělá, starám se o rodiče a splácím půjčku na rodinný dům. A tak jako někteří ostatní jsem uvěřila, že mi chce pomoci alespoň po finanční stránce. Obchodní jednání probíhalo tak, jak již bylo popsáno ve spoustě předchozích příspěvků. Vzhledem k tomu, že jsem pořád přítelkyni důvěřovala jsem souhlasila, že do firmy vstoupím. A tak dále. Máte aspoň přibližný přehled o tom, paní Olmrová, kolik lidí u nás vábení tuhletěch firem podlehlo?

Host (Jiřina Olmrová): Já ten přehled nemám a těžko ten přehled lze získat, protože podstatou těchto firem na tom pyramidovém schématu, tak podstatou je, že tyto údaje tají, tyto údaje nejsou k dispozici, k těmto údajům se prostě vůbec nelze dostat.

Moderátor (Jana Klusáková): Oni si ty klienty zavazují mlčenlivostí, že?

Host (Jiřina Olmrová): Ti klienti pod neuvěřitelnými pokutami jsou zavazovaní mlčenlivostí hned na prvním jednání ti klienti nebo ti, kteří jsou verbovaní, podepíšou smlouvy, kde jim hrozí až pětimilionové pokuty, pokud by prostě cosi prozradili.

Moderátor (Jana Klusáková): A stává se často, že se z těch verbovaných stanou verbíři?

Host (Jiřina Olmrová): No, to je princip té pyramidy. Protože oni tam vstoupí, musejí zaplatit vstupní poplatek, dejme tomu do ty pyramidy Skylen asi 1.900 dolarů.

Moderátor (Jana Klusáková): A co je jim za to přislíbeno?

Host (Jiřina Olmrová): Těmto lidem jsou prostě přislibovány obrovský platy, obrovská úspěšnost, osobní růst, říká se jim, jak budou nezávislí finančně, jak si budou prostě práci řídit sami, jak prostě budou úžasní, mladý, suprový, jak jste tam četla mladý lidi.

Moderátor (Jana Klusáková): Hm a kolika z nich se to podaří?

Host (Jiřina Olmrová): To je další problém, to zase nezjistíte. Prostě principech i těch schémat je utajování, takže opravdu nevíte, neví to nikdo ani v té pyramidě, kdo už tam jako funguje nevím.

Moderátor (Jana Klusáková): Ale jsou tací, kteří zbohatnou.

Host (Jiřina Olmrová): Zbohatne jich strašně malinko, 8 lidí z 9 prodělá v tom, pokud se účastní tohohle systému.

Moderátor (Jana Klusáková): Mám tady další dvě věty ze Zvrácené pyramidy. Protože zdrojem této moci je překvapení, založené na utajování a nespočtu lstí, chceme z nich v této knize co nejvíce zveřejnit. Neprozradíme tím jejich firemní tajemství, které by si dávali chránit zákonem, žádnou takovou firmu ani nenapadne žádat o ochranu triků, založených na demagogii, strachu, falešných nadějích, na parazitování na vědě i náboženství, na polopravdách a často i na prostých lžích. Na konci kapitoly řetězy mrzačí i tehdy, když údajně šíří dobro jste otiskli i dopis senátora, který dostal pan Blažek před volbami do Evropského parlamentu. To skutečně stojí za přečtení, vy jste tam taktně utajili jeho jméno. Tak já čtu. Milý pane Blažku, obracím se na vás s prosbou o podporu ve volbách do Evropského parlamentu. Kandiduji na posledním místě kandidátky KDU-ČSL, na které jsem byl zařazen na vlastní přání. Nový volební systém výrazně posiluje význam preferenčních hlasů v kroužku, a tak dává šanci i těm z konce kandidátky. Vzhledem k tomu, že nemá dost peněz na kampaň, napadlo mě obrátit se na své přátele a známé s prosbou, požádejte prosím 4 své přátele, aby každý požádal 4 své přátele o kroužek pro mě. Pokud všichni vyhoví, bude to stačit. Pokud ne, nebudu se na nikoho zlobit. A prosím vás, abyste se na mě nezlobil za tento dopis. S přáním všeho dobrého. Jakpak ten kandidát dopadl, víte to?

Host (Jiřina Olmrová): Nedostal se.

Moderátor (Jana Klusáková): Ano. A je nadále senátorem?

Host (Jiřina Olmrová): Myslím, že je mimo politiku, že se mu nepodařilo zůstat v politice.

Moderátor (Jana Klusáková): Pyramidovému mámení nepodléhají jen jednotlivci, ale celé velké skupiny a dokonce i státy. O tom píšete dál na straně 47. V Rusku v roce 94 zkolabovalo pyramidové schéma MMM, které slibovalo roční návratnost 2 tisíce procent. Vtáhlo do hry pět milionů obyvatel a ze svého iniciátora Sergeje Mavrodiho udělalo šestého nejbohatšího muže v Rusku. Účastníci získali částečné odškodné, u několika dalších pyramid už tomu tak nebylo. V 90.letech Světová banka zjistila 600 pyramid v Rumunsku, největší z nich KARYTAS nabízela 800 procent za 100 dní a jejich výskyt byl zaznamenán i v Bulharsku, na Slovensku, v Srbsku a České republice. Copak jsou ti obyvatelé debilní? Že si myslí, že dostanou 800 procent?

Host (Jiřina Olmrová): Asi tomu tak je. Nedávno přece byl stejný problém v Albánii. Ona se tomu potom dává obrovská propaganda, v tý Albánii byli prostě všichni prostě do toho namočení, vláda, všichni prostě, reklamy v televizi, reklamy v médiích, tak se to prostě prezentovalo jako systém dojít k penězům.

Moderátor (Jana Klusáková): Já jsem našla jenom jednu recenzi na Zvrácenou pyramidu, ta vyšla v polovině března v Hospodářských novinách a Pavel Hlavatý zde mimo jiné píše. Kniha stručně představí předchůdce těchto schémat, jde o takzvané řetězové dopisy štěstí, které díky nástupu elektronické pošty zažívají nebývalou renesanci. Jejich předobrazy kolovaly už ve středověku, jako takzvané dopisy z nebe. V terminologii používané pyramidovými firmami panuje záměrný chaos, pojmy jako pyramida, letadlo, či multilevel marketing, které se již stačily zdiskreditovat, jsou nahrazovány nově vytvořenými termíny, často přímo protichůdného obsahu, například síťový marketing.

Host (Jiřina Olmrová): No, ono těch záměn tam je daleko víc. Tam je třeba zajímavý, že lidi, kteří verbujou někoho nového do pyramidy, tak se nazývají sponzoři. Představte si, že jste sponzor, že vy verbujete někoho, aby vám přinesl do té pyramidy peníze, z kterých vy budete mít díl a vy sám se nazýváte sponzorem. Někomu, kdo ty peníze prostě dá, přinese ze svý kapsy.

Moderátor (Jana Klusáková): Jak dlouho už je tahle knížka na světě?

Host (Jiřina Olmrová): Tahle knížka vyšla asi před dvěma měsíci.

Moderátor (Jana Klusáková): Proč o ní nejsou televizní pořady?

Host (Jiřina Olmrová): Paní Klusáková, já nevím.

Moderátor (Jana Klusáková): Vy v té knížce velice statečně jmenujete internetovou adresu, na které se lze dočíst mnoho dopisů těch postižených a mnoho rad a mnoho reakcí, to je výborné. Ozval se vám někdo třeba, že se tak ptám, nevyhrožoval vám nikdo?

Host (Jiřina Olmrová): I na to jsme se ptali, když jsme tu knížku začínali psát, jestli by tohle mohlo nastat a byli jsme vlastně ujištěni tím, že ty firmy tady nejsou v Obchodním rejstříku, tak vlastně nemají možnost žalovat nebo tak. Neozval se vůbec nikdo, my jsme teda naprosto záměrně tuhle knihu udělali pouze z informací a z materiálů, který jsme získali, který jsme našli na internetu. Nejzákladnější jako trs informací jsme získali z fóra obětí ve Skylen firmy, této pyramidové firmy, jsme objevili prostě dopisy, stovky dopisů, my jsme si vytiskli několik set dopisů, který jsme prostě všecky prostudovali, tak to bylo strašně zajímavý čtení, ale bylo to strašně smutný. Protože veškerý ty pyramidy jsou založeny jak na verbování, tento systém po vás chce, abyste dali v šanc své přátele, takže vy vlastně, protože musíte naverbovat někoho, z koho máte peníze a ten bude verbovat další a tyhle firmy vycházejí z toho, že se obracejí na vaše nejbližší přátele, oni vlastně zneužívají prostě vašich nejbližších a tím narušují rodinný vztahy, přátelský, kamarádský, pracovní vztahy.

Moderátor (Jana Klusáková): Takže vy přijdete nejenom o peníze, ale přijdete o kontakty na ty svoje nejbližší lidi.

Host (Jiřina Olmrová): Ano a naprosto zázemí rodiny, manžele, přátele.

Moderátor (Jana Klusáková): A není to jenom takový jak se dneska říká marginální problém, týká se to opravdu spousty lidí?

Host (Jiřina Olmrová): Já si myslím, že v tom je strašně lidí. Já jsem četla nějaký údaj, že ve světě je zapojeno do těchto her asi 50 milionů lidí, což je vlastně celá Velká Británie.

Moderátor (Jana Klusáková): Tak já vám především děkuju, že vy jste tu knížku napsali, jsem moc ráda, že vyšla. Znovu opakuji, vážení posluchači, že knížka Bohuslava Blažka a Jiřiny Olmrové se jmenuje Zvrácená pyramida, vydalo ji u nás nakladatelství Slon, sociologické nakladatelství a je na trhu. Děkuji vám mnohokrát, že jste přišla, na shledanou.

Host (Jiřina Olmrová): Já děkuji za pozvání, na shledanou.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu