Pražský stadion Juliska? Pro olympionika Davida Svobodu druhý domov

19. červenec 2016

Sportovní rodina. Může to znít jako klišé, když ale s týmem trávíte 90 procent svého času v životě, tak už to klišé není. Olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda, kterého jsme sledovali v projektu Olympijský rok, žije většinu svého času na pražské Julisce s „otci“ Jakubem Kučerou a Jiřím Adamem a „bratrem“ Janem Kufem.

Pražská Juliska je nejen hlavní základna dukelských pětibojařů, ale pro Davida Svobodu takový druhý domov, protože zde tráví nejvíce času – je tu základna pro šerm, plavání, střelbu a běh.

Jiří Adam je s Davidem Svobodou dlouhá léta, má velkou autoritu, a to nejen kvůli svým velkým úspěchům v moderním pětiboji nebo šermu. Chválou nešetří, ale na druhou stranu ani pro kritiku nejde daleko. Jakmile ovšem skončí trénink, oba si nahoře, nad tribunou Julisky sednou a povídají si jako dva nejlepší kamarádi.

Druhým do party, nebo spíš vlastně v hierarchii prvním, je u Davida Svobody Jakub Kučera. Hlavní kouč české reprezentace, který s ním už deset let zažívá v bezprostřední blízkosti úspěchy i neúspěchy.

Čtěte také

„Když jsme 10 let s výjimkou nedělí každý den několik hodin spolu, tak by nebylo normální, abychom se shodli úplně o všem, ale že by to byla hádka, to ne. Oba máme výhodu v tom, že když si něco myslíme, tak jsem schopni to tam poslat napřímo,“ vysvětluje.

David Svoboda je nejstarším z českých reprezentantů, zkušeností má na rozdávání. A jestli je rozdává, tak na to může odpovědět nejlépe jeho nejlepší kamarád Jan Kuf.

„Pokud se Davida na nic nezeptám, tak mi v životě nic neřekne, sám si je vědom, že každý člověk sám ví nejlépe, co potřebuje a co mu sedí jak v tréninku, tak v závodech,“ dodává Jan Kuf, který s Davidem Svobodou občas vyrazí trénovat i do Colorada.

autor: špo
Spustit audio