Pražský mezinárodní maraton, to není jen svátek běžců. Akce má i ekonomický přínos, připomíná Carlo Capalbo

8. květen 2016

Nedělní Radiožurnál se dopoledne usídlil na pražském Staroměstském náměstí, kde už po 21. startoval a také finišoval Pražský mezinárodní maraton. Atmosféra byla během závodu skvělá, jak ostatně potvrdil sám prezident zmíněného závodu Carlo Capalbo.

„Milujeme sport, milujeme soutěž a doufáme také, že každý bude spokojený,“ tvrdí Carlo Capalbo v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou.

Spolu s nimi usedl v improvizovaném studiu Tomáš Janků, ředitel Českého atletického svazu, který především zmínil projekt Český běh. „Chceme nabídnout běžcům servis, aby se lépe orientovali,“ vysvětluje a připomíná spolupráci s Carlem Capalbem: „Carlo je lídr, doplňuje nás a spolu sestavujeme návod pro běžce i organizátory.“ Projekt skutečně začíná fungovat. „Běžci oceňují především nekomerčnost informací, které jim nabízíme,“ domnívá se.

Čtěte také

Česko je nejlepší v organizování dálkových běhů. Je to závazek i do budoucna, ukazuje se. „Za Českem skončily Spojené státy i Čína nebo Japonsko,“ potvrzuje Carlo Capalbo, který chce vyvážet český model závodů dál do Evropy. „Ono už se to děje. Evropská atletická asociace cítí, že je třeba nějak pojmout závody. A už se od Carla učí. Pyšníme se za tím a jsme rádi,“ dodává Tomáš Janků.


Ekonomický přínos pro Prahu? VŠE a univerzita v Hamburku došly k číslu 519 milionů.CARLO CAPALBO

Moderátorka Patricie Strouhalová kladla otázka také biatlonistce Gabriely Soukalové. „Je fajn si to občas přijít zkusit. Znám to z druhého úhlu pohledu, s pohledu závodníka. S běžci soucítím a umím si představit, jaké pocity je před startem sužují,“ tvrdí.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio