Pražský maraton vyhrál Nicolas Kemboi, Jiří Homoláč doběhl dvanáctý

12. květen 2013

Nejrychlejším běžcem na pražském maratonu byl Nicolas Kemboi reprezentující Katar. Zvládl přes 42 kilometrů dlouhou trať za necelé 2 hodiny a 9 minut. S více než půlminutovým odstupem za ním doběhli jeho nejblížší pronásledovatelé - nejlepším Čechem byl třiadvacetiletý Jiří Homoláč, který obsadil dvanácté místo.

Kemboi byl už od úvodních kilometrů členem skoro dvacetičlenné skupinky, ve které převládaly keňské dresy. Ale postupem času se skupinka v čele závodu a posledních 15 kilometrů byla pouze tříčlenná.

Právě Kemboi v ní měl drobné problémy na osvěžovací stanici, kde se musel vracet a vybírat a ztratil tam několik desítek metrů na své kolegy.

Ještě před náběhem do posledních deseti kilometrů se mu ale podařilo dotáhnout a vzápětí také soupeřům utéct. Nejprve Birhanu postihla krize a krátce posté nastoupil Kemboi Lomerinyangovi, který pak do cíle doběhl jen silou vůle. Na Rohanském nábřeží si běžec reprezentující Katar jen pohlídal své soupeře a stal se vůbec prvním Katařanem, který v Praze zvítězil.

Mistrem České republiky se stal Jiří Homoláč, který na Kemboie ztratil skoro 12 minut. Krátce po něm doběhl druhý Petr Pechek a také první žena - Keňanka Caroline Rotichová. Nejlepší Češkou byla Petra Pastorová, když dokončila v čase 2:36.

autor: mch
Spustit audio