Pražský maraton měl rekordní účast. Až čtvrtina sportovců běžela poprvé

11. květen 2014

Na trať pražského maratonu se letos postavilo rekordní množství běžců. Deset tisíc lidí vyběhlo přesně v devět ráno. Ti první byli v cíli za něco málo přes dvě hodiny. Čtvrtina sportovců podle pořadatelů běží maraton poprvé v životě. Potvrzuje se tak, že obliba vytrvalostního běhu stále roste.

Trenér a ultramaratonec Miloš Škorpil navíc nepochybuje o tom, že obliba běžeckého sportu ještě poroste.

„Hodně se to omlaďuje. Když jsem začínal tuhle svojí práci, tak běhali hlavně lidi od čtyřiceti výš a dneska už je jich tam spousta i do dvacítky. Myslím, že bude běhat ještě víc lidí, že jsme tak někde v půlce toho běžeckého boomu,“ říká.

Ve srovnání se západní Evropou, kde už se boom zastavil, je u nás dálkových běžců pořád málo. Šéfredaktor portálu běhej.com Radek Narovec nicméně odhaduje, že obliba běžeckého sportu má u nás svůj vrchol ještě před sebou, nahrává tomu prý i hospodářská situace.

„Slýchávám od firem, které jsou aktivní třeba v Německu, že tam se o růstu nemluví už několik let. Říká se, že v každé ekonomické krizi lidé běhají. Pokud krize bude pokračovat, tak bude běhat čím dál tím víc lidí, možná ze zoufalství,“ dodává s úsměvem.

Bezpečnost

Na bezpečnost účastníků dohlížela asi stovka policistů. Bezpečnostní opatření organizátoři závodu spolu s policií připravovali už několik týdnů předem.

Čtěte také

Ředitel závodu Václav Skřivánek upozorňoval, že policisté budou namátkově prohlížet trasu závodu, jestli na ní nejsou výbušniny. Kromě policistů byly na místě připravené zasáhnout i další bezpečnostní složky včetně dopravní policie.

Ta zajišťovala především bezpečnost řidičů. V Praze byla totiž během závodu rozsáhlá dopravní omezení.

Poslední závodníci do cíle maratonu doběhli i po více než šesti hodinách od startu. Teprve potom policisté znovu pustili auta a tramvaje do centra.

Pražský maraton 2014 - trasa běhu a změny v MHD

Čtěte také

autoři: lsm , Anna Maňourová , zus
Spustit audio