Pražský hrad odmítá vrátit Mladotův dům církvi. Spor možná skončí u soudu

19. srpen 2014

Spor o Mladotův dům na Pražském hradě možná půjde až k soudu. Vyzval k tomu kardinál Miloslav Vlk na svém webu. Prezident Miloš Zeman budovu církvi nechce vydat ani po ročním vyjednávání. Hrad je ochotný vrátit Jiřský klášter a Nové probošství.

„Nemá často žádný smysl pro právo a spravedlnost, spíše se arogantně staví nad právo a nad ústavu a chce většinou rozhodovat autoritářským stylem, který známe z naší totalitní minulosti,“ těmito slovy charakterizoval kardinál Miloslav Vlk, jak podle něj uvažuje dnešní politická reprezentace.

Zlobí se kvůli tomu, že ani po ročním vyjednávání nechce prezident Miloš Zeman vydat Mladotův dům na Pražském hradě, který by měl v restituci připadnout církvi. Kardinál v této souvislosti vyzval vedení katolické církve k tvrdšímu postoji.

Podle kněze a asistenta kardinála Dominika Duky Milana Badala záleží na typu osobnosti. Kardinál Duka prý hledal smír a kompromis jak s prezidentem Zemanem tak Klausem.

„S oběma prezidenty dojednával to, že ze všech těch objektů, které by bylo možno žádat, se církev dvou třetin zřekne, jestliže dostane alespoň jednu třetinu, aby měla zázemí k provozu katedrály.“

„Kardinál Vlk dokáže výborně formulovat své postoje, ale má jinou schopnost vyjednávat a je to dobře, kardinál Duka je spíš nakloněn cestě opravdového vyjednávání a kompromisního přístupu,“ dodává.

Problém tkví v tom, že Pražský hrad prý při vydávání restituovaných objektů neměří všechny stejným metrem.

„Soukromým osobám jsou objekty na Pražském hradě vydávány, u církve se dělají drahoty,“ říká Milan Balada.

Mladotův dům je objekt, který v současnosti slouží jako zázemí katedrály, jsou tam výstavní prostory, místnosti, kde se schází sbor, a kanceláře. Je tedy normálně využíván.

Pronajat byl při jednání o katedrále, když se ještě nevědělo o tom, že restituce dopadnou úspěšně. Církev chtěla mít alespoň nějaké zázemí.

„Domnívám se, že církev je trnem v oku hlavně proto, že lidé závidí a obávají se, že když církev bude mít nějaký majetek, nebude ho používat k ničemu jinému, než k manipulování,“ vysvětluje asistent kardinála Dominika Duky.

Podle něj je dost pravděpodobné, že by tato kauza mohla skončit před soudem. „Nový zákoník nás od ledna tohoto roku staví do pozice, že se budeme muset starat o ten potencionálním majetek. Čili my budeme muset podat žalobu, že nám nebylo učiněno za dost.“

Generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub tvrdí ale něco jiného, soud vidí jen jako krajní řešení.

„Věříme, že jednání je stále možné. Nicméně je zásadně důležité, aby nejprve byl konstatován právní stav - zda žádáme oprávněně, či nikoliv. Jsme hluboce přesvědčeni, že žádáme právoplatně,“ dodává.

Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka nikdo nechce církvi Mladotův dům vzít.

„Je tam pronájem na 99 let za symbolickou jednu korunu ročně a v tomto případě neplatí inflační doložka,“ uvedl Ovčáček.

Církevní restituce
autoři: , sib , fir , jbe
Spustit audio