Pražský arcibiskup pohostil na Hradčanech bezdomovce

Lidi v nouzi dnes pohostil pražský arcibiskup Dominik Duka. Sváteční oběd pro bezdomovce, seniory, osamělé a pro lidi na okraji společnosti zahájil přáním klidu a míru v duši a požeháním. V pražském Arcibiskupském paláci na Hradčanech oběd už počtrnácté připravila komunita Sant'Egidio.

Podávala se polévka s játrovými knedlíčky, svíčková na smetaně s knedlíkem a pečená husa se zelím. Jako dezert bylo vánoční cukroví a ovoce. V sále kardinála Berana v Arcibiskupském paláci se na Boží hod sešlo na 250 lidí. Každý z nich dostal osobní pozvánku.

„Je to projev těm, kteří potřebují alespoň slyšet, že o nich víme, že nám není jejich osud lhostejný. Je to pro ně taková vzpomínka na vánoce, které prožili v lepší situaci. Musíme se snažit o to, aby i tito lidé byli do společnosti včleněni a aby našli svoje místo, “ říká Dominik Duka.

Každý host si odnesl také vánoční balíček s dekami, šálami, teplými ponožkami a hygienickými potřebami.

V Praze letošní zimu na ulici a v azylových centrech přežívají až čtyři tisíce lidí. Přitom jejich počet může v dalších letech vzrůst až trojnásobně. Uvádí to studie, kterou si nechal zpracovat pražský magistrát. Jeden ze scénářů počítá s tím, že v ulicích hlavního města by do roku 2014 mohlo být přes 6 tisíc bezdomovců.

Praha sehnala na zimu nafukovací halu, ve které může v mrazech nocovat až 120 lidí bez domova. Má ale problém s jejím umístěním, zatím podle náměstka primátora Ivana Kabického vytipovala dvě místa v majetku hlavního města. Soukromníci pronajmout pozemek údajně odmítli. Loni kvůli podchlazení zamřelo na ulicích 22 bezdomovců.

autoři: ima , lej
Spustit audio