Pražskou zoo ohrožuje možnost velké vody. S protipovodňovou ochranou se příliš nepokročilo, tvrdí Miroslav Bobek

23. květen 2016

Lvi se dostali do státního znaku Česka a lev se objevil i v prvním logu pražské zoo, respektive lvice Šárka. A tak název nové knihy ředitele pražské zoologické zahrady připomíná tyto krále zvířecí říše. Knížka se jmenuje Trojský lev a, jak sám Miroslav Bobek připomíná, tentokrát byl v pojmenování konzervativnější.

Vzpomíná tak na svou první knihu s názvem Bobky od Bobka. I Trojský lev má podobu zápisníku. Miroslav Bobek prý s oblibou píše v sobotu před snídaní. „A to nejen o tom, co se děje v zoo, ale také okolo ní, protože to všechno je neuvěřitelně pestré a mám snahu se o zážitky podělit,“ vysvětluje. Sloupky píše jednou týdně. A i na pravidelnost se dá zvyknout. „Mám období, kdy jsem hodně napřed a mám zásobu tří čtyř článků, jindy píšu na poslední chvíli,“ přibližuje.

V poslední době především s napětím sledoval počasí. „Chodí mi výstrahy, když mají přijít silné vichřice, protože v takových případech hrozí padání stromů,“ vysvětluje. A byť stromy a porosty v zoo kontrolují, vždycky se můžou ulomit jednotlivé větve a zranit návštěvníky nebo zvířata.

„Neustále máme obavy z povodní,“ připouští Miroslav Bobek. Pražská zoo je podle jeho slov povodněmi stále ohrožována. Nejvíc se obává silných povodní, které by zoo připravily nejen o majetek, ale i o klíčové pracovníky. „Ti lidé pracují roky na něčem, co pak může přijít vniveč. A pak se z toho bahna těžko zvedají. Proto mě mrzí, že se s protipovodňovou ochranou dodnes příliš nepokročilo,“ zdůrazňuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autoři: šše , zbu
Spustit audio