Pražské vysoké školy by mohly získat z EU až 19 miliard korun na vědu a výzkum

25. duben 2014

Praha patří mezi bohaté regiony Evropské unie, a tak na rozdíl od jiných měst v zemi nedostává tolik peněz na podporu vědy, výzkumu nebo zdravotnictví. V uplynulých sedmi letech pražské univerzity získaly z celkového osmdesátimiliardového balíku pouze 2,5 miliardy. Ministerstvo pro místní rozvoj teď ale tvrdí, že v následujících sedmi letech by to mělo být mnohem lepší. Vysoké školy v metropoli by tak mohly počítat s 13 až 19 miliardami korun.

Dostavba kampusu na Albertově, úprava stávajících studijních prostor nebo nové výzkumné přístroje - to všechno by Univerzita Karlova ráda zaplatila právě z peněz od Evropské unie.

Podle náměstka ministra pro místní rozvoj Daniela Brauna ale záleží na tom, jak kvalitně univerzita projekty připraví, a také na ochotě státu se na financování podílet.

„Budou moct být podpořeny takové projekty, jejichž účinky, jejichž benefit se projeví nejen na území Prahy, ale budou z nich mít prospěch i občané nebo instituce ve zbytku České republiky, například mimopražští studenti pražských vysokých škol,“ vysvětluje Braun.

Právě v těchto dnech jednají univerzity s ministerstvem a Evropskou komisí o tom, jakou částkou bude stát muset přispět. Dosud to bylo 85 procent z Bruselu, 15 procent doplácela dotčená škola nebo instituce. Rektorovi Karlovy Univerzity Tomáši Zimovi se nelíbí, že by to v Praze mělo být jinak.

„S kolegy - ostatními pražskými rektory - považujeme za nemravné, aby jiná vysoká škola měla 85 procent a pražské vysoké školy pouze 50 procent. Vedou se jednání o tom, že těch 35 procent by bylo dofinancováno ze státního rozpočtu,“ říká Zima.

V ohrožení je konkurenceschopnost ČR, varují rektoři

Pokud se lepší podmínky vyjednat nepodaří, bude podle rektora Karlovy univerzity úroveň pražských škol dál klesat a bude to mít dopad na celou republiku.

„Pokud nedojde k úpravě financování, a v tom jsme zajedno i s Akademií věd i ostatními vysokými školami, tak se zhorší konkurenceschopnost České republiky. Nikoliv Prahy, ale České republiky. V Praze se odehrává 70 až 75 procent výzkumu České republiky,“ upozorňuje Tomáš Zima.

Náměstek Braun z ministerstva tvrdí, že jsou na takovou variantu připraveni. Pokud by Evropská unie nehradila 85 procent nákladů, dofinancování zajistí zejména Operační program výzkum, vývoj, vzdělávání v gesci ministerstva školství. Kdy univerzity dostanou peníze fakticky, ale jasné zatím není.

autor: ank
Spustit audio