Pražské primátorky jsou zrádné vyšehradskou zatáčkou, vysvětluje kormidelník Ondřej Hejdušek

5. červen 2017

Pražské primátorky mají dnes své 104. pokračování. Dráha je stále stejná, ale začínají se postupně přihlašovat zahraniční lodě. Narostl také počet mládeže. „Na prvních závodech jsme jeli B loď a stejně se nám podařilo vyhrát, vzpomíná Ondřej Hejdušek, který jel závod poprvé v roce 1977.

Čím jsou Pražské primátorky zrádné? Vyšehradskou zatáčkou.„Musíte se tam trefit, to pro mladé kormidelníky bývá dost často problém. Letos diskvalifikovali 3 lodě, protože špatně zatáčku projeli. Pro pokročilejší je to o tom, co nejmíň ztratit,“ objasňuje.

Loňské Primátorky byl jeho poslední závod. Ondřej Hejdušek měl za sebou v tomto závodu 24 vítězství. „Ze břehu je závod klidnější. Stres, příprava, soupeři, to vás pohltí. Vždycky jsem byl trochu nervózní, teď to opadlo,“ vysvětluje kormidelník.


Čtyřka a dvojka s kormidelníkem byla jeho hlavní disciplínou, dnes je Dušan Macháček předsedou Českého veslařského svazu. Začínal v oddíle Blesk Slavoj Vyšehrad. Již tehdy se mu říkalo Duch a vybraní používají označení dodnes.

Účast na Primátorkách ovlivnilo letos počasí

Větší štěstí s počasím bylo v Račicích na mistrovství Evropy 2017. „Vyšlo nám úplně všechno. Skvělí diváci, vyšlo nám počasí, vyhly se nám katastrofy a zaznamenali jsme skvělé výsledky.“

Trápí ho ale problémy s vyplácením dotací. „Není den nebo ráno, abych se neprobouzel s vráskami. Nedostaneme tolik, kolik jsme čekali, ale jsme rádi, že v této politické turbulentní situaci to dopadlo takto,“ říká smířlivě.

Co mají reprezentanti ještě před sebou? Reprezentace byla na pražský závod rozpuštěna. „Primátorky všechno ruší a všechno je jinak. Hned po primátorkách se sejde reprezentace na druhou polovinu sezóny a budeme vše směřovat na mistrovství světa v Americe.“


Hlavní závod Primátorek vyhrála s náskokem dvou sekund favorizovaná osmiveslice Dukly Praha a prodloužila vítěznou sérii o 38. triumf za sebou.

Porazili by Angličané Duklu?

„Kdyby dorazili, tak by prohráli. Úřadující mistři světa Němci tehdy také odjeli s pláčem,“ směje se Václav Chalupa. Žádný jiný Čech nikdy nedokázal být na 6 olympiádách. Dnes je Chalupa veslařská legenda. Kraluje na Lipně, kam přijel poprvé v roce 2010 na závody dračích lodí.

„Veslování na Lipno patří, založil jsem si tam veslařský klub. Přicházejí děti i dospělí,“ vysvětluje Chalupa. Momentálně se specializuje na veslování na moři a příbřežní veslování.

Mirka Topinková Knapková

Podle Milana Bruncvíka, který se letos umístil na 6. místě by Anglie byla silný soupeř. „Angličané už tu jednou byli. Bohužel to byly Primátorky, které se kvůli povodním jely až v září, což je pro Angličany nejhorší okamžik. Je to doba, kdy se tým dává dohromady,“ vysvětluje první Čech, který vesloval ve slavné posádce Cambridge.


Když jsem zjistila, že jsem těhotná, chtěla jsem se vrátit. Myslela jsem, že budu sportovat ještě 14 dní před porodem. Musím ale poslouchat své tělo, nemít očekávání. Když to půjde, tak se vrátím.Mirka Topinková Knapková

Výbavu nemám, do září je času dost

Mirka Topinková Knapková se místo závodů připravuje na roli matky. Je to pro ni jiné, když se na veslařské závody dívá ze břehu. „Není to poprvé, co jsem nejela primátorky, je to společenská záležitost potkávat tu kamarády, kteří už dávno neveslují.“

Pustila se také do studia Psychologie. Dříve již studovala FTVS. „Učili jsme se jak trénovat fyzickou stránku sportovce, teď mi to přijde jako dobrá kombinace, sportovec to musí mít srovnané v hlavě a zvládnout stres závodu.“

autor: pst
Spustit audio