Pražské městské části na svém území 'šlehárny' pro narkomany nechtějí

28. únor 2014

Praha hledá způsob, jak pomoci lidem závislým na drogách a zároveň jim poskytnout kvalitní a dostupnou péči při odvykání. Magistrát proto vypracoval protidrogovou koncepci s výhledem až do roku 2020. Setkala se ale s velkou kritikou městských částí. Radnicím se nelíbí zavedení aplikačních center, které by byly umístěné různě po městě a kam by narkomani chodili užívat drogy pod dohledem.

Jedno z center, někteří pražští politici o nich mluví jako o „šlehárnách“, mělo stát na Palmovce. Proti tomu se ostře postavila radní Vladimíra Ludková z ODS.

Městská část se měsíce snaží v této části Libně snížit kriminalitu, ruší herny a u metra denně hlídkují strážníci. Umístěním aplikačního centra pro narkomany by podle jejích zástupců všechna snaha přišla nazmar.

Podle Ludkové je nápad magistrátu nevyzkoušený experiment. „Zákon aplikační místnost vůbec nezná. Nemám důvod se nedomnívat, že by se to tu opět zhoršilo,“ říká radní Vladimíra Ludková.

Praha 8, stejně jako jiné městské části, kritizovala také to, že magistrát o rozmístění aplikačních místností rozhodl bez hlubší analýzy dané lokality.

„Celá ta koncepce byla postavená na základě jakéhosi dojmu,“ myslí si Ludková. Komunitní centrum na Palmovce by mělo obsloužit až 200 lidí za den. Ludkové ale není jasné, jak magistrát k takovému číslu došel.

„Jedno z možných, spravedlivých řešení, které nezatíží obyvatele jedné městské části, by bylo mobilní ambulantní zařízení, které by jezdilo v určitých dnech a určitých hodinách,“ navrhuje starostka Prahy 2 Jana Černochová z ODS.

Zástupci magistrátu a městských částí se po neúspěšném projednání koncepce v zastupitelstvu sešli naposledy v prosinci.

Nízkoprahové středisko Drop In na Praze 1

Míč je teď podle radního pro sociální oblast Martina Dlouhého z TOP 09 na straně radnic, aby si samy řekly, kde aplikační centra chtějí.

„Zařízení tohoto typu potřebujeme vzhledem k situaci v Praze asi tři nová, to je myslím odsouhlasitelné,“ říká Dlouhý.

Jsou ale součástí koncepce do roku 2020, takže je podle něj čas na jednání, kde budou umístěná.

Souběžně s protidrogovou koncepcí pak město připravuje ještě program prevence pro mladé lidi zaměřený na rizikové chování. Na stole zastupitelů by se oba dokumenty mohly objevit v dubnu, možná už v březnu.

autor: ank
Spustit audio