Pražské Jezulátko znají po celém světě. Jedna soška se zatoulala i do kostela v Londýně

Kostel Panny Marie Vítězné na Malé Straně je díky Pražskému Jezulátku jednou z nejnavštěvovanějších církevních památek české metropole. Dřevěnou sošku malého Ježíška vyrobili ve Španělsku zřejmě kolem poloviny 16. století. Populární je Jezulátko po celém světě, nejvíc asi v Latinské Americe, kde najdete mnoho jeho kopií. Ovšem nejen tam. Pražské Jezulátko našel britský zpravodaj Jaromír Marek i v jednom londýnském kostele.

Kostel Svaté Trojice v Hoxtonu není místem, kam by mířily davy turistů. Kamenná budova byla postavena na začátku viktoriánské éry, aby sloužila přibývajícím obyvatelům londýnského East Endu. Pro nás je ale zajímavá soška umístěná hned vedle oltáře. Jak se ovšem Pražské Jezulátko ocitlo v londýnském kostele?

Nalezenec v chudých šatech

Pro předchozího vikáře a nakonec i pro mě znamená Pražské Jezulátko opravdu hodně. Když jsme zde oba sloužili asi dva nebo tři roky, vydal se farář na pouť do Fatimy, aby se tam poklonil Panně Marii. A v jednom obchodě tam našel sochu Pražského Jezulátka,“ popisuje třicet let starou historii David Fordham, který v kostele Kostel Svaté Trojice vykonává funkci kurátora, což je něco jako kostelník.

Kostelník David Fordham propadl kouzlu Pražského Jezulátka před mnoha lety

Neměla globus a měla jen takové obyčejné šaty, ale vikář se rozhodl sošku pro náš kostel koupit. Pražské Jezulátko k nám tak nedorazilo z Prahy, ale ze Španělska,“ vypráví. Jeho náklonnost vůči Pražskému Jezulátku je prý letitá.

Kdysi jsem dostal maličkou sošku Pražského Jezulátka a propadl jsem jejímu kouzlu. Když jsem pak po mnoha letech navštívil Prahu, říkal jsem si, musíš tu sochu najít. A našel jsem ji v plné její kráse a slávě. To bylo úžasné!“ vzpomíná.

Róba pro každou příležitost

Je začátek ledna a Jezulátko má na sobě krajkové bílé šaty s pláštěm zdobeným kožešinou a na hlavě červenou korunku. Pravé Pražské Jezulátko má na stovku obleků, mnohé od slavných dárců. Londýnské Pražské Jezulátko je podstatně skromnější.

Předchozí vikář zakoupil sošku Jezulátka na pouti ve španělské Fatimě

Šaty ušila vikářova matka, a tak jak to vyžadují liturgická období, má bílou, červenou modrou i fialovou róbu. Postupně jsme sehnali také různé korunky, těch má celkem pět. Některé jsme sehnali na eBay, jiné různě v obchodech. Ta, co má teď, je nejkrásnější, diamantová. Je to tedy jen křišťál, ale září jako pravé diamanty,“ říká sedmdesátník David a vede mně do sakristie. Tady je ve skříňce uložena nejen celá garderoba, ale i korunky.

Tohle je velikonoční roucho, tohle je oblek, který dávám Jezulátku v srpnu na svátek Nanebevzetí Panny Marie, tohle je adventní róba. No a aby všechny oblečky držely tvar, jsou oblečené a velké láhvi od limonády,“ ukazuje kostelník David.

Další dvě Jezulátka

Jak říká o sám ví jen o dalších dvou londýnských kostelech, které mají Pražské Jezulátko: ve čtvrti Kentish Town a chrámu Svatého kříže poblíž nádraží Kings Cross.

Kostel vznikl na začátku viktoriánské éry, aby sloužil přibývajícím obyvatelům londýnského East Endu
autoři: Jaromír Marek ,
Spustit audio

Související