Pražská zoo kritizuje JAR za utracení antilop. Úřady se brání, že zvířata kolabovala

6. srpen 2014

Vedení pražské zoologické zahrady ostře kritizuje úřady Jihoafrické republiky za to, že utratily osm antilop z Česka. Zvířata do země dorazila bez jednoho potřebného veterinárního povolení. Podle jihoafrických médií byly antilopy navíc ve špatném stavu. Některé prý dokonce kolabovaly.

Pražská zoo to ale odmítá. „To je prostě jen vypouštění kouřové clony. Je to nehoráznost, zkrátka hledají něco, čím by svůj postup ospravedlnili,“ řekl Radiožurnálu ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Podle něj se česká strana opakovaně ptala, jaké dokumenty má se zvířaty poslat. Jihoafrické úřady ale prý komunikovaly laxně.

Antilopy byly podle Bobka převážené za běžných podmínek. „Je na příjemci, aby uvedl, jaké dokumenty a jaká vyšetření jsou potřeba,“ dodal Bobek s tím, že se úřadů zoo opakovaně ptala, jestli nejsou další doklady potřeba.

Chování johannesburgské zoo včetně plánů na přeprodání antilop dalšímu majiteli je podle Bobka naprostá nehoráznost.

Zvířata na letišti v německém Franfurktu nakládal anglický odborník Roy Smith. Podle něj byly antilopy v té době v perfektní kondici.

„Musíte si uvědomit, že v Africe nemají zvířata takovou hodnotu jako v Evropě,“ dodává. Chyba se podle něj stala v Jihoafrické republice. Situace ale prý nemusela skončit smrtí zvířat. Podle Bobka dokonce řada jihoafrických veterinářů na místě odmítla antilopy utratit.

Nebylo ale možné, aby se antilopy vrátily. „Německo by je z Afriky nepustilo zpátky na evropskou půdu,“ vysvětlil Bobek. Možností prý bylo převézt je do země, kde není chybějící vyšetření požadováno, například Namíbie.

Podle Bobka si dokonce pražská zoo nechala vzorky krve odvezených antilop, aby bylo možné vyšetření doplnit. Úřady v JAR ale nespecifikovaly své požadavky.

Pražská zoologická zahrada už poslala stížnost výkonnému řediteli Světové asociace zoologických zahrad.

„Myslím si, že je to na vyloučení Zoo Johannesburg z této prestižní organizace,“ dodal Bobek.

Nejde totiž o první pochybení tamní zoo při přepravě zvířat. Při převoz dvou žiraf v kamionu byla jedna usmrcená o most, druhá náraz hlavou do něj přežila.

autor: vid
Spustit audio