Pražská policie se chystá na další tisíce mladých Dánů, posílila hlídky

16. únor 2013

Pražská policie posiluje hlídky. Do metropole totiž přijede dalších přes šest tisíc mladých Dánů, kteří v posledních dnech v podnapilém stavu páchali výtržnosti a kromě rvaček také demolovali zařízení hotelů.

V pohotovosti je kolem sta policistů, ale i příslušníci speciální pořádkové jednotky. Potvrzuje to mluvčí pražské policie Tomáš Hulan:

„V tuto chvíli nemůžeme říct, že bychom hlídkovali kolem konkrétních hotelů. Pražská policie jako taková posílila celkově výkon služby, a to především v centru metropole, abychom byli schopni reagovat na vzniklé situace a v maximálně možné míře zajistili veřejný klid a pořádek.“

Prázdniny dánských školáků potrvají ještě týden. Pražská policie proto zesílí hlídky nejen během víkendu, ale i v dalších dnech. Státní policii pomohou i desítky pražských strážníků. Až do odvolání jsou vyčleněni právě jen pro dohled nad bezpečností v centru města a MHD.

Mladé Dány láká do Prahy hlavně levné pivo, které je v některých pražských klubech snadno dostupné i nezletilým. Policisté už evidují desítky incidentů, naposledy museli vyjíždět v pátek ke konfliktu dánských turistů s pracovníky hotelu v Sokolské ulici v Praze 2.

Incidenty s opilými zahraničními studeny pokračovaly i z noci na dnešek. Pražská policie musela podle Hulana přijet do čtyř hotelů, kde bydleli dánští turisté:

„U zmiňovaných hotelů jsme zůstávali především pro zajištění maximálního klidu a veřejného pořádku. Ze stejného důvodu jsme autobusy s dánskými turisty při odjezdu doprovázeli na hranice hlavního města Prahy.“

Obezřetnější musejí být číšníci i barmani

Ve střehu jsou kvůli očekávanému příjezdu dalších tisíců dánských turistů vedle policistů také provozovatelé barů a restaurací, kteří kontrolují věk téměř každého mladého zákazníka. Potvrzuje to devatenáctiletá Kathrin z Kodaně:

„Pokaždé, když jsme si o něco řekli, zkontrolovali náš věk a náramky, které máme od cestovní kanceláře. Jsou all-inclusive, takže hned potom jsme si na ně dali několik drinků, pivo a víno.“

Předložit občanský průkaz nebo pas chtějí jak číšnici v restauracích, tak barmani na diskotékách nebo hudebních barech. Karolína, která je šéfkou provozu v jedné restauraci poblíž Václavského náměstí, říká, že vedle mladistvých Dánů chtějí alkohol často také Srbové:

„Dánové tady byli, některým z nich nebylo 18, tudíž se otočili a odešli pryč, protože jsme je zkontrolovali. To je samozřejmá věc ve všech pohostinstvích. S tím samým se potýkáme u Srbů, protože srbští klienti také atakují Prahu a myslí si, že když jim je 16 a u nich je to běžné, tak u nás také.“

autoři: klb , dka , msk , jbe
Spustit audio