Pražská koalice je znovu v krizi. O jejím trvání rozhodnou politici do pátku

24. duben 2013

Problémy pražské koalice se prohlubují. Členové ODS a TOP 09 se už několik týdnů nejsou schopni dohodnout na důležitých tématech a vzájemně si vetují návrhy. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) dokonce kvůli neshodám ukončil úterní jednání rady. TOP 09 zase údajně hrozí odchodem z koalice. O dalším postupu se má rozhodnout do pátku.

„Jsem přesvědčen, že současná koalice na pražském magistrátu je jediná možná, a že to dobře víme my i náš koaliční partner. Jsou věci, které vyžadují větší jednání, a toto je jedna z těch situací. Uděláme všechno pro to, abychom k nějakému výsledku dospěli, ale je to nutné dělat jednáním, a ne tím, že se tisky budou vetovat,“ uvedl primátor Svoboda.

Spory se týkají stavby tunelu Blanka a nákupu tramvají pro dopravní podnik. K tomu teď přibyla i otázka rozšíření parkovacích zón v metropoli a reorganizace magistrátu.

„Rozpor pokračuje a myslím, že se rozšířil o další dva okruhy, které budeme muset řešit. Takže napřed si materiály budeme muset prostudovat a rozhodnout v rámci klubu, jaký bude další postup,“ řekl Českému rozhlasu předseda klubu TOP 09 Jiří Vávra.

Podle něj je vedení Prahy ve vážné krizi, protože občanští demokraté odmítají spolupracovat. Ti ale situaci za kritickou nepovažují. Šéf klubu ODS Ondřej Pecha tvrdí, že koalice normálně funguje.

Premiér a lídr ODS Petr Nečas věří, že se pražští politici nakonec dohodnou. Ukončení spolupráce by podle něj nepřineslo nic dobrého.

„Pevně věřím, že situace, která tam vznikla, bude vyřešena, a že se pražská radnice stabilizuje. Osobně bych viděl jako velmi špatné, kdyby nastal opak. Myslím si, že by to nikomu nic nepřineslo - Praze, občanům hlavního města Prahy ani TOP 09 a ODS,“ domnívá se.

TOP 09, která zvítězila v komunálních volbách, má v radě šest členů, ODS pět včetně primátora.

autoři: teb , nib , msp , dka , ank , sib , Veronika Neprašová , Eliška Malínská
Spustit audio