Pravoslavným věřícím začínají Vánoční svátky

6. leden 2011

Mnozí vyznavači pravoslavné víry dnes mají Štědrý den. Po setmění začnou třídenní Vánoční svátky Božího narození.

U nás je budou slavit nejen členové Československé pravoslavné církve, ale také desetitisíce pravoslavných Rusů, Bělorusů, Gruzínců, Arménů, Ukrajinců, Řeků, Rusínů, Bulharů, Srbů nebo Makedonců, kteří se u nás usadili.

V Dopoledním Radiožurnálu odhadl metropolita Kryštof počet pravoslavných věřících v České republice na hodně přes sto tisíc. Metropolita připomněl, že vzhledem k odkazu Cyrila a Metoděje zůstala pravoslavná církev v Čechách a na Slovensku jednotná.

Na dotaz ohledně rozdílů v trávení Vánočních svátků odpověděl, že bohoslužby jsou jak u římských katolíků tak u pravoslavných laděny do noci. Narození se slaví o půlnoci - toto je identické. Největší rozdíl je v tom, že u pravoslavných není používán betlém, ale ikona narození páně. České jesličky tedy v pravoslavných chrámech neuvidíte.

Mezi dalšími rozdíly uvedl: „Nepodává se klasický kapr a salát, ale většinou dvanáct pokrmů. Začíná se česnekem, chlebem a medem“. Po rozhovoru se metropolita odebral na svoji první dnešní bohoslužbu.

autoři: lvb , Ludvík Bortl
Spustit audio