Právník Romana Kreuzigera: Mezinárodní cyklistické unii chybí důkaz, podáme odvolání

Mezinárodní cyklistická unie zastavila Romanu Kreuzigerovi činnost kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu. Své rozhoduntí odůvodňuje tím, že výchylky v hodnotách mohou být způsobeny užíváním nedovolených látek. Kreuziger ale nesouhlasí a odvolává se na znalecké posudky. Čeká se právní bitva, ve které bude českého cyklistu hájit právník Jan Šťovíček.

„Pokud má být někdo usvědčen za doping, tak k tomu musí být naprosto jasný a jednoznačný důkaz,“ říká Jan Šťovíček, podle kterého tomu tak v případě Romana Kreuzigera není.

Čtěte také

„Znalci Mezinárodní cyklistické unie dospěli k závěru v tom smyslu, že je určitá pravděpodobnost, že by to tak mohlo být. Což pro mě jako pro právníka není žádný důkaz,“ vysvětluje.


Podle antidopingové nadace UCI vykazovaly anomálie hodnoty z Kreuzigrova biologického pasu mezi březnem a srpnem 2011 a v období od dubna 2012 do závěru května 2012. Kreuziger nechal data z biologického pasu prověřit dvěma akreditovanými experty a oba podle něho došli k závěru, že hodnoty byly způsobeny jinými vlivy než užíváním dopingových látek.

Upozorňuje také na presumpci neviny, která platí do okamžiku, kdy je porušení antidopingových předpisů prokázáno. „Je celá řada znaleckých posudků, které svědčí pro závodníkovu nevinu,“ podotýká.

„Biologický pas je zachycení hodnot za určitý čas, znalec dostane k dispozici stejné podklady, jaké měla Mezinárodní cyklistické unie,“ dodává s tím, že nyní bude žádat mezinárodní sportovní soud, aby dočasný zákaz zrušil.

právník Romana Kreuzigera Jan Šťovíček

Chová se Mezinárodní cyklistická unie k českému závodníkovi nespravedlivě? Jaké právní kroky v případě Romana Kreuzigera chystá Jan Šťovíček? I to jste mohli slyšet ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.