Pravidlo zipu: Češi tápou. Zákon není podrobný

14. duben 2019

Proč se stále někteří čeští řidiči nenaučili správně dodržovat střídavé řazení před zúžením? Pravidlo zipu je přitom jednoduché. Jak zjistil náš reportér, Češi zipu rozumí, ale neumí ho v praxi použít. Zákon navíc nestanovuje přesné místo řazení.

Kolony před omezeními. Často by mohly být kratší. Kdyby se řidiči sjížděli do jednoho pruhu střídavě, tedy takzvaným zipem. Jenže toto pravidlo často nedodržují. A komunikace se ucpává, zdržení se prodlužuje. Do značné míry zbytečně.

Například v Praze za Hradčanskou v ulici Milady Horákové směrem z centra do Patočkovy je zúžení kousek pod střešovickou vozovnou. "Tady se dva jízdní pruhy sbíhají do levého. A zip tady zrovna moc nefunguje," sledoval na místě náš reportér Luděk Hubáček.

Čtěte také

Proč zip v Česku nefunguje?

„Tak u nás to nebylo pravidlem. Pravidlem to bylo v Německu. Tak si lidi musejí zvykat. Ale hodně brzo. Nebo bude hodně bouraček,“ míní jeden z oslovených motoristů. A další na otázku, jestli už umí Češi zipovat, odpovídá: „Neumí. Vůbec. Nejvíc mají problém s připojováním. Každý chce jet a nebere ohledy na další řidiče.“

Proč se tedy někteří Češi při sjíždění do jednoho pruhu vzájemně nerespektují? Uličku pro záchranáře už přitom motoristé relativně zvládají. Podle námi oslovených dopravních expertů je to v případě zipování kvůli tomu, že řidiči nevědí, v jakém místě se do průběžného pruhu zařadit. Sami jsme se o tom v naší anketě přesvědčili.

Čtěte také

V zákoně chybí jednoznačný popis místa

Ptali jsme se, kde se správně zařadit. „Na začátku značení,“ reagoval jeden z motoristů. „Řadila bych se už na začátku té kolony,“ odhadovala další dotázaná. „Kdyby se řadili až na konci, jak mají, tak je to plynulejší. Takhle se řadí někteří mnohem dříve. Někteří na konci. A tím pádem vlastně to není plynulé,“ mínil další řidič.

Jenže jasné to není ani v silničním zákoně, ve kterém není uvedeno, kdy nebo v jakém místě se mají auta střídavě zařazovat. Radiožurnál na to upozornil dopravní expert z Týmu silniční bezpečnosti Roman Budský: „Česká republika to také nemá (stanovené). Myslím si, že i tady by bylo do budoucna dobré, uvažovat o drobné novele pravidel silničního provozu a jasně stanovit, v jakém úseku před tím, než ten pruh skončí, to pravidlo platí.“

Ministerstvo dopravy ale o žádných změnách v legislativě neuvažuje.

Doporučení policie

Policie radí řidičům jet až těsně před omezení, pokračuje policejní mluvčí Hana Rubášová: „Teprve poté se plynule zařadit do vedlejšího průběžného pruhu. Motoristé z průběžného pruhu by jim samozřejmě měli dle zákona umožnit vjezd.“ Pokud tak neučiní, můžou tito motoristé dostat od policie na místě až dvoutisícovou pokutu.

autor: hbc
Spustit audio