Pravidlo kategorie malle moto: Co nemáš, nepotřebuješ. David Pabiška nejen o letošní Rally Dakar

Tento díl pořadu Setkání u mikrofonu voní benzínem, dálkami a také dobrodružstvím. Pozvání Pavla Petra přijal liberecký motocyklový jezdec, hájící na Rallye Dakar barvy Jantar Teamu, David Pabiška, který se vrátil ze svého 12. Dakaru. A vrátil se celý, přestože letos jel v kategorii, kde se jezdci musí obejít bez mechanika.  

Čtěte také

Rally Dakar, fenomén mezi soutěžemi off-road vozidel a motocyklů, napsala už svůj 43. ročník. Liberecký závodník David Pabiška v závodě poprvé startoval v roce 2007. Zažil jízdy v Africe, Jižní Americe a teď také v Saúdské Arábii. V rozhovoru prozradil, kdy o Dakaru vůbec poprvé slyšel a kdy začal třeba přemýšlet o startu na něm i jaká byla reakce doma, když přišel s myšlenkou na Dakaru startovat. Později začínala mít jeho účast na Dakaru reálné obrysy.

David Pabiška už startoval na Dakaru nejen na motocyklu, ale také jako navigátor v kamionu, v roce 2012 s Jaroslavem Valtrem a v roce 2020 v týmu Martina Macíka. Podle jeho slov to byla skvělá zkušenost a hodně mu to přineslo.

Motocyklový jezdec David Pabiška

Řada lidí si o závodnících na motocyklech na Dakaru může myslet, že jsou tak trochu blázni, když dobrovolně podstupují to docela velké riziko. Sám závodník na to má svůj názor: „Jsme trochu vysmátější, tím smíchem uvolňujeme stress,“ vysvětluje. Ale bál se někdy na Dakaru, šlo mu o život? A jak organizátoři vlastně myslí na bezpečnost jezdců? K čemu jsou speciální vesty, zvané „bombičky“?

Letos na Dakaru závodil David Pabiška v barvách Jantar Teamu v kategorii malle motto, tedy bez pomoci mechaniků. Byl to vlastně návrat ke kořenům. V rozhovoru popsal, jak takový závod vypadá. Jestli si myslíte, že závodník s sebou veze bedničku s náhradními díly, vyvede vás z omylu.

David Pabiška nakonec v kategorii malle moto na Rally Dakar 2021 obsadil 4. místo. Absolvoval přes 8 000 kilometrů, ze kterých víc než polovina z nich představovala měřené testy. Co bylo nejtěžší? Jezdec ale také musí spát, jít do sprchy, najíst se. Je na to všechno během soutěže čas? Jak má možnost i během etapy člověk do sebe dostat tekutiny i jídlo? A uvidí Davida Pabišku i Dakar 2022? Poslechněte si rozhovor.

autoři: ppe , reČRoL
Spustit audio

Související