Pravicoví politici byli oblíbeným cílem prvorepublikových karikaturistů, říká kurátorka výstavy Aféry

2. duben 2014

Říká vám něco taková lihová, uhelná nebo třeba silvestrovská aféra? Pokud v paměti marně pátráte po jménech současných politiků, s nimiž by tyto kauzy měly být spojeny, pak vězte, že jde o události o něco starší… A dokazují, že se doba zkrátka nemění.

Aféry – to je příznačný název nové výstavy v Národním muzeu v Praze, která přibližuje největší korupční kauzy a skandály první republiky. A nebylo jich málo! „Když jsem pročítala prvorepublikové noviny a satirické časopisy, opravdu jsem se bavila,“ směje se kurátorka výstavy Jana Mezerová v rozhovoru se Zuzanou Burešovou.

„Prvorepublikový tisk nebyl jen vážný,“ dodává vzápětí a upozorňuje, že velice oblíbené byly za první republiky nejrůznější satirické listy. „Nejvděčnějšími cíli karikaturistů byli pravicoví politici, kteří svou vážností v některých umělcích vzbuzovali touhu shodit je z piedestalu.“

Typickým příkladem je první ministerský předseda Karel Kramář. Za první republiky se o něm kupříkladu s oblibou říkalo, že jej před atentátem zachránila peněženka naditá penězi. A důvodů strefovat se do Karla Kramáře si tehdejší karikaturisté našli ještě víc.

Postaral se totiž o jeden z největších milostných skandálů první republiky. Zajímá vás víc? Poslechněte si záznam celého rozhovoru s Janou Mezerovou.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchívu.

autor: als
Spustit audio