Pravá sicilská zmrzlina útočí na všechny smysly

Zmrzlina je nejprodávanější osvěžující pochoutkou na světě. Do Evropy se přitom dostala až ve středověku. Podle jedné z legend díky Marcu Polovi, jiná zase tvrdí, že ji přinesli Arabové. V každém případě se na starý kontinent rozšířila z Itálie.

Stracciatelu, kopeček čokoládové, melounovou. Jedno přání za druhým se nese vzduchem a obsluha za proskleným pultem se je snaží okamžitě splnit. Obchůdek se zmrzlinou Loriano stojící u Porta Nuova, Nové městské brány v Palermu, je plný zákazníků, jejichž oči se nemohou nabažit zdejšího zmrzlinového ráje. A nejen oči.

„Náš úspěch podle mne tkví v chuti, která je skutečně speciální. Do zmrzliny totiž přidáváme pistácie. Ovšem ne ledajaké. Používáme pistácie z obce Bronte ležící v blízkosti sopky Etna,“ vysvětluje 35letý Fabio důvody, proč je právě jeho podnik tak populární a oceňovaný i odborníky.

„Důležitá je pak pochopitelně samotná zmrzlina, typická sicilská cassata z jemného a sladkého ovčího tvarohu, do kterého se přidává med nebo cukr, kandované ovoce a také kůra z citrusových plodů. To vše se pak zmrazí,“ dodává.

Pravá italská zmrzlina není z vody, ale ze smetany

Mezi turisty, domácími i zahraničními, se podobná chvála pochopitelně rychle šíří. Navíc si na zmrzlině, sicilském dortu cassata nebo trubičkách cannoli mohou díky výborné poloze pochutnat po návštěvě blízké katedrály nebo Normanského paláce.

Obchůdek je plný zákazníků

„Tahle zmrzlina má výjimečnou chuť a je úžasně krémová. Někde občas narazíte na takovou tekutější, hrozně sladkou, protože do ní přidávají cukr. V cukrárně Loriano se s ničím takovým nesetkáte, proto sem ráda chodím,“ nemůže si Fabiovu zmrzlinu vynachválit Renata Bologna.

Já k tomu snad jen dodám, že pravá italská zmrzlina není vyrobena z vody, rostlinných tuků a umělých přísad, ale ze smetany a čerstvého ovoce. Pan Fabio přitom svůj první kornout natočil teprve před třemi lety. Rychle se však zařadil mezi uznávané zmrzlináře a cukráře, který navíc používá i originální tvary a postupy.

„Mám své dodavatele oplatek, protože je nemohu dělat sám. Musíte mít zvláštní zařízení. Tvar a podobu zmrzlinových kornoutů samozřejmě přizpůsobuji turistům, kteří ocení třeba i to, že jsou polity čokoládou a obsypány oříšky,“ ukazuje Fabio.

O zmrzlinu bude zájem vždy, je přesvědčen obchodník

Vybízí mne, abych si také dal. Po chvíli mi ještě, to už ke kávě, přináší briošky plněné zmrzlinou. Záplava lákadel tím zdaleka nekončí. Na mé smysly totiž útočí i zákusek setteveli.

Fabio Loriano svůj první kornout natočil teprve před třemi lety

„Obsahuje sedm vrstev čokolády, které jsou od sebe odděleny oříšky. Jde opět o sicilskou specialitu, my se však odlišujeme tím, že i v tomto případě používáme pistáciové ořechy,“ říká Fabio.

Mimochodem jeho jmenovec, generál Fabio, římský politik a vojevůdce žijící ve třetím století před Kristem, je autorem nejstaršího zachovaného receptu na výrobu gelata. Pokrevně tito muži nejsou nijak spojeni, jedno však mají společné, a to právě zmrzlinu, která se ve středověku ze Sicílie rozšířila do zbytku Evropy a dnes patří k nejoblíbenějším sladkostem.

I proto je Fabio přesvědčen, že navzdory špatné hospodářské a finanční situaci si nemusí o zákazníky dělat starosti. „Bez ohledu na ekonomickou krizi musí lidé jíst. A také budou. Navíc když si dají právě něco sladkého, tak jim to jen pomůže a prospěje,“ dodává Fabio Loriano.


Zvětšit mapu: nejlepší zmrzlinu prý mají na Sicílii

autor: mir
Spustit audio