Prasklé potrubí v Praze na Břevnově je opravené, lidem z okolí opět teče voda

9. duben 2014

Více než 24 hodin byli obyvatelé pražského Břevnova, Smíchova, Hradčan, Střešovic a Malé Strany bez dodávek pitné vody. Včera tam prasklo potrubí. Původně mělo být opravené už v noci, zranění jednoho z dělníků ale práce zpozdilo. Voda z kohoutků tak začala lidem téct až dnes po 14. hodině. Restauracím i školám v okolí to zkomplikovalo běžný provoz.

„Je to potrubí určitého věku, tak to má svoje. Až to opravíme, tak budete vědět, že je to spravené,“ říká jeden z dělníků.

I podle mluvčího Pražských vodovodů a kanalizací Tomáše Mrázka není divu, že potrubí prasklo. Pochází totiž ze 40. let. „Trubka, která praskla, byla z roku 1948. Únava materiálu,“ dodává.

Proč se jeden z opravářů v noci zranil a v jakém je teď stavu, nechtěl nikdo na místě komentovat. Kvůli komplikaci se ale opravné práci mohly znovu rozběhnout až dopoledne v devět hodin.

Lidé z okolí počítali s tím, že do rána už jim voda poteče. S nečekaným zdržením se museli vyrovnat třeba v nedaleké školce Meziškolská.

„Ráno jsme museli odeslat všechny rodiče domů, a ti, kteří nám tu děti nechali, museli počítat s tím, že není voda ani jídlo, jen rohlíky se sýrem a šunkou. Myslím, že dětí se to vůbec nedotklo. Větší problém to byl pro rodiče,“ poznamenává ředitelka mateřinky Zdeňka Dohnalová.

Ve vedlejší Základní umělecké škole se ale dnes nevyučuje. Na dveřích je nápis „Pořád neteče voda“. Zavřená je i restaurace přímo v areálu Břevnovského kláštera. Každých 200 metrů stála na ulici cisterna, kam si lidé mohli pro pitnou vodu zajít.

„Voda neteče, ale mám zásobu. Upozornili nás na to, tak jsem si ji natočila,“ popisuje jedna z obyvatelek Břevnova. Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích, která sídlí poblíž, se havárie nedotkla.

autoři: ank , sib
Spustit audio