Praktičtí lékaři už mají dostatek vakcín proti covidu, pacienti ale nevydrželi čekat

14. červen 2021 07:44

V jihočeských očkovacích centrech dostanou každý den vakcíny tisíce lidí. Podle hejtmana Martina Kuby je Jihočeský kraj v počtu vakcinovaných osob na sto obyvatel hned po Praze druhý nejlepší v republice.

Například v očkovacím centru ve Strakonicích dávku denně dostane až 1100 lidí. Hned u vstupu jim pomáhá dobrovolník Oto Čekan. „Už dobrovolničím od února a rozhodl jsem se prostě proto, že pandemie musí pryč,“ říká.

Je jedním ze sedmdesáti dobrovolníků, kteří tady pracují spolu se zdravotníky a dalšími zaměstnanci. Jejich pomoc je teď obzvlášť potřeba. Centrum totiž funguje každý den.

„Očkujeme dvanáct hodin denně, za tu dobu zvládneme naočkovat 1100 lidí. Aplikujeme teď převážně druhé dávky, až dva tisíce lidí týdně jde ještě na první dávku. Každý, kdo se nově přihlásí na očkování, přijde na řadu během několika dnů,“ uvádí Michal Pelíšek, který má chod očkovacího centra na starosti.

Na Strakonicku už očkovacím centrem prošlo přibližně 50 procent lidí starších 16 let. „Každý druhý je tedy naočkován alespoň jednou dávkou, což je, myslím, slušné. Lidé se pořád hlásí. Docela vidíme zájem i v té mladší populaci, což vnímám pozitivně,“ dodává Michal Pelíšek.

Čtěte také

Kromě center stále očkují i praktiční lékaři, kteří už mají k dispozici i dostatek vakcín. Podle předsedy okresního sdružení praktických lékařů na Písecku Jana Koláře očkování přesto trochu vázne. „Částečně je to zlepšující se epidemiologickou situací, poklesá zájem pacientů o očkování, protože už to není takový strašák. Dalším faktorem je ne úplně šťastná oficiální mediální podpora očkování,“ komentuje.

Ze začátku navíc neměli praktiční lékaři vakcíny. „Pacienti, kteří u nás chtěli být očkováni, nevydrželi a nahlásili se do očkovacích center. My jsme měli už vytvořené seznamy, ale lidé se přehlásili a teď je musíme obvolávat a případně shánět náhradníky. Je to velmi náročné,“ doplňuje Jan Kolář.

Cílem praktických lékařů podle něj stále je naočkovat maximální množství svých pacientů. U něj v ordinaci dostane týdně dávku zhruba padesát lidí.

Spustit audio

Související